Skip to main content

Προ των πυλών ο Διεθνής Μαραθώνιος «Μ. Αλέξανδρος» - Το πρόγραμμα

Στον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά περισσότεροι από 21.000 δρομείς από πέντε ηπείρους και 54 χώρες.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή του 12ου Διεθνή Μαραθώνιου «Μέγας Αλέξανδρος».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, για άλλη μια χρονιά, ο Stoiximan.gr 12ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» θα πλημμυρίσει την Κυριακή (02/04) τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με περισσότερους από 21.000 δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης, με σύνθημα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε», στέλνοντας μήνυμα άθλησης και υγείας, μέσα από τη διοργάνωση που είναι αφιερωμένη στον Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη και που εκτός από αθλητικό, διαθέτει κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό, επιστημονικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις του ιστορικού θεσμού, ο οποίος από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας τα πολλαπλά του μηνύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξεκίνησαν από την Πέμπτη (30/03) με το άνοιγμα του Κέντρου Εγγραφών στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ HELEXPO (ώρες λειτουργίας 10:00 - 19:00, έως και το Σάββατο 01/04) και με τα εγκαίνια της 2ης εκθεσιακής διοργάνωσης Sportexpo Marathon, στον ίδιο χώρο.

Το Σάββατο (01/04) την σκυτάλη θα πάρουν η Αφή της Αλεξανδρείου Φλόγας, η οποία θα διεξαχθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και η 2η Διεπιστημονική Ημερίδα Μαραθωνίου Δρόμου, για να κορυφωθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις την Κυριακή (02/04) με το αγωνιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο, τους Δρόμους Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. και 10.000μ., καθώς και τον παράλληλο του αγωνιστικού προγράμματος του Διεθνούς Μαραθωνίου, Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος συνδιοργανώνεται με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και αμέσως μετά τον τερματισμό των μαθητών θα ακολουθήσει πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης.

Στον Stoiximan.gr 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά περισσότεροι από 21.000 δρομείς από πέντε ηπείρους και 54 χώρες, προερχόμενοι ακόμα και από μακρινά μέρη όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Βενεζουέλα και η Μαδαγασκάρη, συμπεριλαμβανομένων των δρομέων που θα εξασφαλίσουν τις 1.500 τελευταίες θέσεις, δηλώνοντας συμμετοχή στο Κέντρο Εγγραφών έως το Σάββατο (01/04).

Εκτός από μαζική συμμετοχή, όμως, η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται και από την παρουσία αθλητών υψηλού επιπέδου. Κορυφαίοι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι θα κυνηγήσουν τη νίκη, αλλά και την επίτευξη του ορίου συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου:

Στην κατηγορία ανδρών, στην εκκίνηση θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Παρμάκης και ο Κώστας Συμιριώτης, που θα τρέξουν με τη Volkswagen Running Team, καθώς και ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος. Στις γυναίκες, τη νίκη θα διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, η Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη, η Στεφανία Λεοντιάδου και η 2η στην περσινή κούρσα Μαρία Βράιτς από την Κροατία, ενώ πρόσθετο κύρος δίνει η παρουσία της κατόχου του πανελληνίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, Μαρίας Πολύζου.

Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. θα συμμετάσχουν ο Κώστας Γκελαούζος και η Αναστασία Καρακατσάνη με τη WIND Running Team, ο Γιώργος Μίνος, αλλά και οι Βίκυ Καραγεωργάκη, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Ελένη Μιχαλά, Μαργαρίτα Ντίνα στις γυναίκες.

Επιπλέον, η πανελληνιονίκης του Μαραθωνίου Ράνια Ρεμπούλη θα τρέξει και φέτος στο Δρόμο των 5.000μ. με την Stoiximan Running Team, με στόχο να επαναλάβει την αντίστοιχη περσινή νίκη της, οι Αθηνά Κοΐνη και Αναστασία Μαρινάκου θα εκπροσωπήσουν επίσης την Stoiximan Running Team, ενώ η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου θα συμμετάσχει με τη WIND Running Team.

Στα 5.000μ. θα λάβουν επίσης μέρος ο Πασχάλης Τερζής στους άνδρες και οι Γεωργία Δημητριάδου, Φανή Δημητριάδου, Μαρία Λουκίδου, Ευαγγελία Τζοβάρα στις γυναίκες.

Ξεχωριστή αίγλη θα δώσουν ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης και Πρεσβευτής της διοργάνωσης Αντώνης Τσαπατάκης, καθώς και οι επιφανείς εκπρόσωποι της Ολυμπιακής ομάδας, την οποία οργανώνει το Ολυμπιακό Μουσείο και περιλαμβάνει την επίσημη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Οι Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Πόπη Ουζούνη, Πόλυ Σαρέγκου, Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Ευαγγελία Ψάρρα, Γιάννα Χατζηιωάννου, Όθων Μοσχίδης, Κλεάνθης Μπάργκας, Λευτέρης Κακιούσης, Γιάννης Σιδηρόπουλος, η Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Κυριακή Ουδατζή και η συντονίστρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΓ «Καλλιπάτειρα» Κούλα Γιαννακίδου θα δώσουν ραντεβού στην εκκίνηση του Δρόμου 5.000μ., όπου με τη δική του ομάδα θα βρίσκεται ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κωπηλασίας, Γιάννης Κουρκουρίκης.

Λάμψη θα προσθέσουν στη διοργάνωση οι διάσημοι προσκεκλημένοι, που θα πάρουν μέρος με τις ομάδες δρομέων των χορηγών της διοργάνωσης:

Με την Stoiximan Running Team θα πάρουν θέση στην εκκίνηση των 5.000μ., μεταξύ άλλων, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της ενόργανης και Αθλητής της Χρονιάς 2016 Λευτέρης Πετρούνιας, καθώς επίσης η Μαίρη Συνατσάκη και η Ελεάννα Λίμα Μπατίστα, ενισχύοντας το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός», την ΕΛΕΠΑΠ, την Πρωτοβουλία για το Παιδί και το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.

Με τη WIND Running Team θα τρέξουν για καλό σκοπό, στηρίζοντας το Άσυλο του Παιδιού και το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, προσωπικότητες όπως οι Δημήτρης Αλεξάνδρου, Λούκας Γιώρκας, Αποστολία Ζώη, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Κοντοβά, Ράνια Κωστάκη, Γιώργος Μανίκας, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Νικολέττα Ράλλη, Ρένος Ρώτας, Σάσα Σταμάτη, Αντώνης Σρόιτερ, Εύη Φραγκάκη, Σοφία Χαρμαντά, Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Εξάλλου, με την IKEA Running Team θα πάρουν μέρος οι Θοδωρής Μαραντίνης, Γιάννης Αϊβάζης, Ευγενία Σαμαρά, Γιάννης Ποιμενίδης, Έλενα Γαλίφα και Ολίβια Γαβρίλη.

Με τις δικές τους ομάδες, στις οποίες έχουν εγγραφεί περίπου 1.700 δρομείς, θα τρέξουν οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι έφτασαν φέτος τους 58 σε αριθμό, μέγεθος μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή σημαντικό χρηματικό ποσό, ανάλογο με την αριθμητική συμμετοχή των ομάδων τους. Παράλληλα, χορηγοί της διοργάνωσης θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.

Επιπλέον, θα υπάρχει δωρεάν μετακίνηση για όλους τους δρομείς με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ προς τα σημεία των εκκινήσεων των 5.000μ. και 10.000μ., δηλαδή προς το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, από τις 07:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι Μαραθωνοδρόμοι θα μεταφερθούν δωρεάν από την Οργανωτική Επιτροπή στο χώρο της εκκίνησης, στην Πέλλα, με λεωφορεία που θα αναχωρούν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 05:30 έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής ημέρας του αγώνα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με το πλήρες πακέτο εξοπλισμού της διοργάνωσης θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν δωρεάν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ από την Πέμπτη (30/03) έως και τη Δευτέρα (03/04), επιδεικνύοντας την ειδική «Κάρτα Δωρεάν Μετακίνησης ΟΑΣΘ» που θα τους χορηγήσει η Ο.Ε., ενώ δωρεάν μετακίνηση θα έχουν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και όλοι οι αλλοδαποί συμμετέχοντες δρομείς από την Παρασκευή (31/03) έως και τη Δευτέρα (03/04), εφόσον φέρουν μαζί τους και επιδεικνύουν τον αριθμό συμμετοχής (bib number) της διοργάνωσης.

Η διοργάνωση θα έχει ζωντανή κάλυψη από την ΕΡΤ3, τηλεοπτικά αλλά και διαδικτυακά μέσα από το http://webtv.ert.gr/ert3, από τις 08:00 έως τις 13:00.

Ο Stoiximan.gr 12ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώνεται από τον «ΜΕΑΣ Τρίτων», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς επίσης τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού - Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης

Παρασκευή 31 Μαρτίου

10:00 - 19:00: Λειτουργία Κέντρου Εγγραφών (Περίπτερο 13 ΔΕΘ HELEXPO)
Θα διατεθούν οι 1.500 τελευταίες θέσεις για τον αγώνα και θα γίνεται η παραλαβή του αθλητικού εξοπλισμού από τους ήδη εγγεγραμμένους δρομείς.
Το Κέντρο Εγγραφών θα λειτουργήσει επίσης το Σάββατο (01/04).


Σάββατο 1 Απριλίου

10:00 - 19:00: Λειτουργία Κέντρου Εγγραφών (Περίπτερο 13 ΔΕΘ HELEXPO)
11:00 - 13:30: Διεπιστημονική Ημερίδα Μαραθωνίου Δρόμου (Αίθουσα Τεχνών «Αιμίλιος Ριάδης», ΔΕΘ HELEXPO, είσοδος ελεύθερη)
11:30 - 18:00: Αφή της Αλεξανδρείου Φλόγας / Λαμπαδηδρομία Πέλλα - Θεσσαλονίκη
11:30: Τελετή Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Παράδοση της Φλόγας στον Δήμαρχο Πέλλας, κ. Γρηγόρη Στάμκο.
12:00: Έναρξη Λαμπαδηδρομίας.
12:10: Διέλευση της Φλόγας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
12:15: Υποδοχή της Φλόγας στην κεντρική πλατεία Πέλλας στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χώρο εκκίνησης του Μαραθωνίου δρόμου.
12:20: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Χαλκηδόνας, κ. Ιωάννη Τσουκνιδά, στην κεντρική πλατεία Δημοτικής Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας.
13:20: Υποδοχή της Φλόγας στο Μουσείο Βαλκανικών Πόλεμων, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (Τόπσιν).
13:50: Υποδοχή της Φλόγας στο Μονοθάλαμο Μακεδονικό Τάφο Αγίου Αθανασίου.
14:20: Υποδοχή της Φλόγας στην κεντρική πλατεία της Νέας Μεσημβρίας (πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των «90 Χρόνων Μνήμης».
15:00: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Δέλτα, κ. Μίμη Φωτόπουλο, στην κεντρική πλατεία Σίνδου.
15:30: Υποδοχή της Φλόγας στην πλατεία Ποντίων δημοτικού διαμερίσματος Διαβατών.
15:50: Υποδοχή της Αλεξανδρείου Φλόγας στην κεντρική πλατεία του Κορδελιού.
16:00: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου, κ. Πέτρο Σούλα, στην πλατεία του Ευόσμου.
16:30: Υποδοχή της Φλόγας στο χώρο της αφετηρίας του Δρόμου 10.000μ. στο Άγαλμα του δρομέα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.
16:40: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, στην πλατεία Επταλόφου Αμπελοκήπων.
17:05: Υποδοχή της Φλόγας από τη Διευθύντρια του  Ολυμπιακού Μουσείου, κα. Κυριακή Ουδατζή, στο Ολυμπιακό Μουσείο.
17:20: Υποδοχή της Φλόγας από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ HELEXPO, στην πύλη Εμπορίου (βόρεια πύλη, Εγνατία οδός). Διέλευση δια μέσου της ΔΕΘ HELEXPO προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
17:30: Υποδοχή της Αλεξανδρείου Φλόγας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Λαμπαδηδρομία μέσω των οδών Τσιμισκή και Σαλαμίνος.
17:45: Η Αλεξάνδρειος Φλόγα διέρχεται από την κεντρική πύλη του λιμένα Θεσσαλονίκης, μέσω της Λεωφόρου Νίκης και καταλήγει στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τελικό της προορισμό.
18:00: Άφιξη της Φλόγας στο Λευκό Πύργο. Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Η Αλεξάνδρειος Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη μέχρι τον τερματισμό όλων των συμμετεχόντων δρομέων, την Κυριακή 2 Απριλίου.

Κυριακή 2 Απριλίου

08:00: Εκκίνηση Μαραθωνίου δρόμου (Άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου, κεντρική πλατεία Πέλλας)
08:45: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων - Μενεμένης)
08:45: Εκκίνηση Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (Πλατεία Αριστοτέλους)
08:55: Τερματισμός Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου)
09:15: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου)
10:10: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Μαραθωνίου δρόμου (Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου)
11:00: Απονομή νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Πλατεία αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου)
11:10: Απονομή νικητριών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Πλατεία αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου)
11:30: Απονομή νικητών Μαραθωνίου δρόμου (Πλατεία αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου)
11:40: Απονομή νικητριών Μαραθωνίου δρόμου (Πλατεία αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου)
12:30: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης)
12:45: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου)
13:00: Απονομή νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου)
13:10: Απονομή νικητριών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου)