Skip to main content

Προϋπολογισμός Αυστραλίας με τίτλο «Μακριά από μια ελληνική τραγωδία»

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αυστραλία προσπαθούν να συνδέσουν τις τελευταίες μέρες τα ελληνικά προβλήματα με τον προϋπολογισμό.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, που κατατέθηκε την Τρίτη, εξακολουθούν να γίνονται αναφορές στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, με σχετικές δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και σχόλια δημοσιογράφων.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι «η ελληνική δημοσιονομική κρίση δικαιολογεί την ανάγκη συνέχισης της στήριξης της αυστραλιανής οικονομίας και υποστήριξε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης είναι πραγματικός σε συνθήκες αβεβαιότητας».

Αντίθετα, η αντιπολίτευση προσπάθησε να συνδέσει την κυβέρνηση με την ελληνική κρίση, υποστηρίζοντας ότι «το αυστραλιανό πακέτο στήριξης θα αυξήσει τα χρέη της Αυστραλίας».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, κ. Γουέιν Σγουάν, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα συνετό προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «τα γεγονότα στην Ελλάδα μας υπενθυμίζουν ότι οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν».

Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Προϋπολογισμός 10/11: Μακριά από μια ελληνική τραγωδία», δημοσίευμα του Αυστραλιανού Πρακτορείου Ειδήσεων (AAP) επισημαίνει:

«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθούν να συνδέσουν τις τελευταίες μέρες τα ελληνικά προβλήματα με τον προϋπολογισμό. Αλλά ενώ το κυβερνών Εργατικό Κόμμα λέει ότι η Ελλάδα δείχνει τους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας, η αντιπολίτευση λέει ότι η Ελλάδα δείχνει τι μπορεί να συμβεί, αν σπαταλά κανείς το δημόσιο χρήμα. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σγουάν, έκανε λόγο για τεράστια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών προβλημάτων και της κατάστασης στην Αυστραλία».

Καταθέτοντας τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν η αποφυγή της ύφεσης από την Αυστραλία, η οποία ήταν η μόνη από τις οικονομίες του Δυτικού κόσμου που απέφυγε σχεδόν αλώβητη την οικονομική κρίση.

Στόχος του ετήσιου προϋπολογισμού είναι η δημιουργία 225.000 θέσεων εργασίας, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων και συντάξεων που προβλέπονται, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στον τομέα της υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης και τέλος, η πρόβλεψη ότι στην επόμενη τριετία η Αυστραλία θα μπορεί, εκ νέου, να κάνει λόγο για πλεόνασμα στους ερχόμενους προϋπολογισμούς.

Συνοπτικά, αναμένεται:

Η επάνοδος σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς το 2012-13 (3 έτη πριν από τις παλαιότερες προβλέψεις).

Το έλλειμμα να ανέλθει στα 40 δισ. δολάρια Αυστραλίας το 2010-11 (5,9 δισ. λιγότερα απ΄ ό,τι σε παλαιότερες προβλέψεις).

Το καθαρό κυβερνητικό χρέος να ανέλθει στο 6,1% του ΑΕΠ (90,5 δισ. δολάρια) το 2011-12 (ενώ αρχικά γινόταν λόγος για 9,6%).

Ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 3,25%, το 2010-11 και 4% το 2011-12.

Πτώση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,75%, το 2011-12.

Άνοδος των δημοσίων εσόδων κατά 12 δισ. δολάρια, μετά την επιβολή φόρου για υπερβολικά έσοδα στις μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες από το 2012-13.

Δαπάνες ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την υγεία.

Δαπάνες ύψους 661 εκατ. δολαρίων για την επαγγελματική εξειδίκευση.

Μείωση στη φορολογία των τραπεζικών καταθέσεων

Εκταμίευση ποσού ύψους 652 εκατ. δολαρίων για μελλοντικές ανάγκες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εκταμίευση ποσού ύψους 1 δισ. δολαρίων για ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου.