Skip to main content

Πριν το τέλος του 2017 ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου

Δεν θα αλλάξουν οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων αλλά πλέον όλοι θα κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, της συμβουλευτικής επιτροπής

Η συγκρότηση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου ήταν το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου και της υπουργού Μακεδονίας Θράκης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά αλλά και με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων της Περιφέρειας και φορέων σχετικών με τον Θερμαϊκό.

«Το θέμα της σημερινής συζήτησης είναι η διεύρυνση του φορέα του Αξιού που ξεκινούσε από το Αγγελοχώρι και έφτανε μέχρι και το κέντρο της Πιερίας έτσι ώστε να συμπεριλάβει τις περιοχές Natura στην Επανομή και το Αγγελοχώρι αλλά και όλο τον θαλάσσιο χώρο του Θερμαϊκού Κόλπου», δήλωσε ο κ. Φάμελλος προσερχόμενος στη διαβούλευση.

Όπως σημείωσε, η πόλη ζητούσε εδώ και καιρό ένα κέντρο αναφοράς, ενα συντονιστικό όργανο που να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές συνθήκες του Θερμαϊκού, να επιλύει τα κρίσιμα φαινόμενα και τις έκτακτες ανάγκες.

«Θα πρέπει να ξεφύγουμε από μια λογική που λέει οτι τρέχουμε πίσω από τα πρόβλημα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο του νέου φορέα διαχείρισης, δεν θα αλλάξουν οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων αλλά πλέον όλοι οι φορείς θα κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι το οποίο θα ονομάζεται συμβουλευτική επιτροπή.

Μέσω αυτής της συμβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Φάμελλος στοχεύει ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή περιβαλλοντική ευθύνη και ένα τοπικό  (άτυπο) σύμφωνο για τον Θερμαϊκό.

Ο νέος φορέας θα φέρει μια «διάφανη σχέση για το τι αρμοδιότητες έχει ο κάθε φορέας γιατί πολλές φορές όταν υπάρχει κριση στον Θερμαϊκό κάποιες ευθύνες κρύβονται. Κανείς πια δεν θα μπορεί να κρυφτεί. Αυτό είναι το βασικό» τόνισε.

Όπως διευκρίνισε, ταυτόχρονα με τη συμβουλευτική επιτροπή η πολιτεία θα αναλάβει τον συντονισμό και την υποδομή σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμού. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα ετήσιου πλάνου, δυνατότητα ελέγχου του φορέα από τις τοπικές αρχές.

«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε όλοι στην πόλη χωρίς πρωτοκαθεδρίες ότι έχουμε ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό σύμφωνο αναφορικά με τον Θερμαϊκό Κόλπο» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι δεν δημιουργείται ένας ακόμα φορέας αλλά διευρύνεται ο ήδη υπάρχων. Η έδρα του φορέα θα είναι στη Χαλάστρα ενώ τη χρηματοδότηση θα αναλάβει το δημόσιο, σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Αντιρρήσεις είτε αναφορικά με όλη την πρωτοβουλία είτε με μέρη αυτής εξέφρασαν ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Γιουτίκας, η κ. Κόλλια Τσαρουχά καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Καλούμαστε λοιπόν σε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, απλά για να κληθούμε. Την τελευταία μέρα πήραμε την πρόσκληση για τη διαβούλευση άρα είχαμε μόλις μια μέρα για προετοιμαστούμε και να καταθέσουμε ουσιαστικές προτάσεις για τον νόμο που προωθείται» σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Αναφορικά με τον φορέα υποστήριξε πως αντί να απλοποιούνται οι διαδικασίες, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες για να λειτουργήσει ένας φορέας για τη διαχείριση αλλά κυρίως για τη προστασία του Θερμαϊκού κόλπου στήνεται άλλος ένας φορέας, ο οποίος προστίθεται στις ήδη υφιστάμενες βαριές  γραφειοκρατικες διαδικασίες χωρίς να μπορεί να είναι αποτελεσματικός».

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι με τον νέο φορέα συρρικνώνεται ο ρόλος, η φωνή της αυτοδιοίκησης καθώς στο διοικητικό συμβούλιο το οποίο προβλέπεται να δημιουργηθεί θα υπάρχει μόνο ένας εκπρόσωπος όλων των δήμων του παράκτιου μετώπου. «Συγκεντρώνονται οι αρμοδιότητες πάλι στο υπουργείο, αντί το υπουργείο να αποκεντρώνει αυτές τις αρμοδιότητες. Οι αρμοδιότητες οι οποίες προστίθενται μπορούν κάλλιστα να εποπτευθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς η Περιφέρεια  αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια και διαχειρίζεται η ίδια το ΕΣΠΑ» κατέληξε.

Αντίστοιχα η κ. Τσαρουχά υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης της μόλυνσης του Θερμαϊκού, λέγοντας ότι ο νέος φορέας δεν επικεντρώνεται επαρκώς σε αυτό το κομμάτι.

«Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου είναι ένα βήμα αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα να προστεθούν σε αυτό. Και αυτό θα καταθέσω ως άποψη του ΥΜΑΘ αλλά και δική μου προσωπική και των συνεργατών μου. Ο Θερμαϊκός είναι ένα ευρύτερο σύστημα, δεν είναι μόνο ο Θερμαϊκός. Αυτός ο μοχλός ανάπτυξης της Β. Ελλάδος ολόκληρης χρειάζεται πάρα πολλά ακόμα να γίνουν πέρα από αυτόν τον φορέα που οραματίζεται ο κ. Υπουργός, ο οποιός προσπαθεί να κάνει και αυτός ο άνθρωπος κατά το δοκούν. Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και αυτοί που χρησιμοποιούν τον Θερμαϊκό και αυτοί που τον φορτίζουν με τα απόβλητα τους και γενικότερα τη χρήση που κάνουν, πρέπει να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προυποθέσεις ώστε να ερευνάται, να μετριέται από πριν όλη η πιθανή μόλυνση του Κόλπου για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Και επίσης να έχουμε έναν συγκεκριμένο φορέα ο οποίος θα «βλέπει» την πρόβλεψη, θα ελέγχει αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες, και βέβαια θα έχει τον συντονισμό όλης αυτής της παρακολούθησης, έναν πολυσχιδή φορέα που θα ενσωματώνει και όλους τους άλλους» τόνισε.

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης πρόταξε τη διαδημοτική συνεργασία για τη διαχείριση του Θερμαϊκού.

Από πλευράς του προσερχόμενος, στη διαβούλευση ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης υπογράμμισε ότι είμαστε δυστυχώς σε μια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου που και προβλήματα έχει και ταυτόχρονα πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. «Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας σημαντικός και ουσιαστικός συντονισμός μέσα από τον οποίο να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του Κόλπου στο οποίο ο καθένας θα έχει την ευθύνη του την οποία θα πρέπει να υλοποιήσει. Δυστυχώς παρά τα έργα που έχουνε γίνει τα τελευταία 10 με 20 χρόνια η κατάσταση της ποιότητας των νερών του Κόλπου δεν είναι αυτή που θα θέλαμε» πρόσθεσε.

Θέσεις Εργασίας στον φορέα

Την ανησυχία τους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους εξέφρασαν εργαζόμενοι του φορέα διαχείρισης του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, οι οποίοι προσήλθαν στη συνάντηση για να μιλήσουν με τον αν. υπουργό.

Σε συζήτηση που είχαν ο υπουργός ανέφερε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην χαθούν θεσεις εργασίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι για το 2018 οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν μέσω οκτάμηνων συμβάσεων και έπειτα το 2019 που δεν θα υπάρχουν, όπως ανέφερε, οι μνημονιακές υποχρεώσεις στις προσλήψεις τότε θα υπογραφούν οι αορίστου χρόνου συμβάσεις.

Η Χριστίνα Βούλτσιου, εργαζόμενη στον φορέα διαχείρισης υποστήριξε πως το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων είναι αβέβαιο. «Έχουμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο αναφέρεται στην συνέχιση και στο μέλλον των φορέων, και των υφιστάμενων και αυτών που θα δημιουργηθούν. Δεν διασφαλίζεται αρχικά η δική μας εμπειρία κι όλο το υφιστάμενο προσωπικό. Ζητούμε να δεσμευτούν να πάρουν κάποια μέτρα το υπουργείο και οι αρμόδιοι ούτως ώστε να μην πάνε άδικα τα τόσα χρόνια που εργαζόμαστε στον φορέα διαχείρισης και σε όλους τους φορείς στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας».

Ερωτηθείσα για τη συζήτηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τον κ. Φάμελλο, η κ. Βούλτσιου απάντησε πως «ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί περαιτέρω για τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού αλλά θα προσπαθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».