Skip to main content

Πρίφτης:Να είμαστε προσηλωμένοι για να καταφέρουμε να κερδίσουμε (vid)

«Σε πρώτη φάση πρέπει να παίξουμε καλά, μετά να κοιτάξουμε τη νίκη και μετά την διαφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προπονητής των κιτρινόμαυρων

Για την αυριανή αναμέτρηση του Άρη κόντρα στη Στρασμπούρ στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των play offs του Basketball Champions League μίλησαν οι Δημήτρης Πρίφτης και Βλάντο Γιάνκοβιτς στη media day Που έλαβε χώρα στο «Nick Galis Hall». 

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο προπονητής των κιτρινόμαυρων:

«Είναι κρίσιμο παιχνίδι, αναμφίβολα, γιατί παίζουμε στο γήπεδό μας. Τα παιχνίδια είναι διπλά. Κάθε πόντος, κάθε κατοχή, οποιαδήποτε λεπτομέρεια παίζει τον ρόλο της. Η Στρασμπούρ είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια κινείται στα σύνορα της Ευρωλίγκας, δηλαδή αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα, ενώ πέρυσι ήταν φιναλίστ στο Eurocup. Είναι μια παραδοσιακά δυνατή ομάδα. Είναι μια κλασική γαλλική ομάδα η οποία παίζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχει τουλάχιστον επτά παίκτες στο ρόστερ της που σουτάρουν με 35% στο τρίποντο, ίσως και παραπάνω. Έχει πολύ κίνηση μακριά από την μπάλα. Πρέπει να είσαι εξαιρετικά συγκεντρωμένος στην άμυνά σου μακριά από την μπάλα. Σε συνδυασμό με την αθλητικότητα που διαθέτουν είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσήλωση, πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Πρέπει να βρούμε αυτοπεποίθηση γιατί σίγουρα έχει κλονιστεί μετά το τελευταίο ματς. Νομίζω στο γήπεδό μας, με τον κόσμο, με την καλύτερη ψυχολογία που πάντα έχουμε εδώ, μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να καταφέρουμε να κερδίσουμε».

Για το αν η Στρασμπούρ έχει ομοιότητες με την Μονακό: «Ο κόσμος νομίζει ότι είναι το ίδιο στυλ παιχνιδιού με την Monaco. Θα έλεγα είναι το ίδιο στυλ παικτών. Η Μονακό έχει Σέρβο προπονητή. Η Στρασμπούρ έχει Γάλλο προπονητή, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και στην λογική του και στην φιλοσοφία του αποτυπώνεται το γαλλικό μπάσκετ, που έχει πολύ κίνηση, ταχύτητα, μακριά από την μπάλα, transition παιχνίδι. Σαν στυλ παιχνιδιού δεν είναι ίδιο στις δύο ομάδες, σαν συστατικά, σαν παίκτες, σαν ρόστερ, ναι, θα έλεγα ότι μοιάζουν. Είναι και οι δύο αθλητικές ομάδες, αν και θα έλεγα πως η Μονακό είναι πιο αθλητική. H Στρασμπούρ έχει καλύτερο μακρινό σουτ. Είναι μια καλή ομάδα, με έναν καλό προπονητή. Είναι μια ομάδα που ξέρει τι ζητάει και αμυντικά και επιθετικά. Έχει πολύ καλή τακτική».

Για το αν ο Άρης θα κοιτάξει και τη διαφορά πόντων: «Είναι πολύ δύσκολο ματς. Σε πρώτη φάση πρέπει να παίξουμε καλά, μετά να κοιτάξουμε τη νίκη και μετά την διαφορά. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με μια κλιμάκωση και με μια λογική. Το πρώτο και σημαντικό είναι να παίξουμε εμείς καλά».

Για την κατάσταση των Γκόρντον και Τζάκσον: «O Τζάκσον έκανε σήμερα προπόνηση. Έχει ένα διάστρεμμα το οποίο διαχειριζόμαστε. Ο Γκόρντον έβγαλε ένα μικρό κομμάτι χωρίς αντίπαλο. Δεν είναι ακόμα στην κατάσταση που θα επιθυμούσαμε, αλλά σίγουρα με την εμπειρία του και τις εικόνες του θα μπορούσε να βοηθήσει κάποια λεπτά την προσπάθεια της ομάδας».

Για την αντίδραση της ομάδας μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ: «Δεν θέλω να κάνω περαιτέρω σχόλιο για το ματς με τον ΠΑΟΚ. Αυτήν την στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε στον αγώνα με την Στρασμπούρ. Σίγουρα είναι αδικαιολόγητη η εμφάνισή μας στον δεύτερο ημίχρονο και ανεξάρτητα από τις όποιες -να μην το πω δικαιολογίες, γιατί δεν είναι δικαιολογίες για εμένα είναι ανασταλτικά γεγονότα-, αυτό το παιχνίδι έπρεπε να το κερδίσουμε. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να ασχοληθούμε με τον ευρωπαϊκό μας αντίπαλο. Φαινομενικά έχει ένα πλεονέκτημα αυτός που παίζει δεύτερος στο γήπεδό του. Βασικά είναι ουσιαστικό το πλεονέκτημα του, καθώς στην έδρα του έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση που συνέβη στο πρώτο ματς. Όπως είπα και πριν, είναι κρίσιμο παιχνίδι και κάθε διαφορά μετράει. Αναμφίβολα, όμως, έχεις ένα δεύτερο σουτ εκεί. Μια δεύτερη προσπάθεια. Έχει τη μορφή τελικού και το εδώ παιχνίδι και το εκεί…».

 

Ο φόργουορντ των κιτρινόμαυρων από τη μεριά του δήλωσε:

«Το αυριανό παιχνίδι είναι πάρα πολύ δύσκολο για μας. Προερχόμαστε από μία εμφάνιση όχι τόσο καλή, στο ντέρμπι της πόλης το οποίο όλοι οι φίλαθλοι, αλλά κι εμείς, θέλαμε να κερδίσουμε. Η Στρασμπούρ είναι μία πάρα πολύ αθλητική ομάδα, η οποία κάνει συγκεκριμένα πράγματα μέσα στο γήπεδο. Τρέχει καλά, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, τα συστήματα μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Ωστόσο, νομίζω ότι το αυριανό παιχνίδι μπορούμε να το κρίνουμε εμείς, ο καλός μας εαυτός. Νομίζω ότι μεγάλο ρόλο στο αυριανό παιχνίδι θα παίξει η παρουσία του κόσμου. Ο Άρης έχει τους πιο μπασκετικούς και υγιείς φιλάθλους στην Ελλάδα και πιστεύω ότι καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της παρουσίας τους σ’ αυτόν τον αγώνα».

Για το πώς μπορεί να αντιδράσει η ομάδα μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ: «Σίγουρα το φάρμακο δεν είναι η κακή κριτική. Το αντίδοτο αυτής της κακής κριτικής είναι να παίξουμε, να εμφανιστούμε στο γήπεδο, να τα δώσουμε όλα. Πιστεύω ότι είμαστε τυχεροί που αυτό το παιχνίδι υπάρχει, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όλοι μας κοιτάμε πώς και πώς να έρθει η αυριανή μέρα».

Για το σχόλιο που έκανε ο ίδιος σε Μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Βρισκόμαστε σε μία χώρα όπου καλώς ή κακώς υπάρχουν πάντα αυτοί οι καλοθελητές, οι λεγόμενοι προπονητές του καναπέ ή κριτές του μπάσκετ. Νομίζω ότι έρχεται μία περίοδος πάρα πολύ ωραία για τον Άρη και φυσικά δεν αρμόζει σε κανέναν σ’ αυτήν την ομάδα, από τη διοίκηση, τους προπονητές μέχρι τον τελευταίο παίκτη, να υπάρχει αρνητική ενέργεια. Φαίνεται κατά πολύ ότι μερικοί γουστάρουν αυτήν την αρνητική ενέργεια. Το πιο βασικό είναι να υπάρχει θετική ενέργεια. Υπάρχει μία σειρά αγώνων που είναι πολύ μεγάλη για το σύλλογο και πόσο μάλλον για πολλούς παίκτες αυτής της ομάδας. Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά, στα τα διπλά παιχνίδια με τη Στρασμπούρ και τον τελικό του Κυπέλλου. Όσο για τον οποιονδήποτε που πιστεύει ότι είναι κριτής ή μπορεί να πει την αγωνιστική ή προπονητική γνώμη του, και ο κόουτς εμείς οι παίκτες υπάρχουμε εδώ για κάποιο λόγο και δεν είμαστε τυχαία σ’ αυτήν τη θέση. Νομίζω ότι υπάρχει τρομερή εμπιστοσύνη από όλους όσοι είμαστε και δεν είμαστε σ’ αυτήν την ομάδα και πιστεύω ότι αυτό το 5-10% των κακών φιλάθλων δεν πρέπει καν να υπάρχει. Πιστεύω ότι οι υγιείς φίλαθλοι θα εμφανιστούν αύριο και θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε».

Για τον λόγο που δεν έχει εμφανίσει ο Άρης αλλά και ο ίδιος μία σταθερότητα στο παιχνίδι του: «Νομίζω ότι είναι μία συνολική εικόνα αυτή που πρέπει να παρουσιάσουμε και συμφωνώ ότι κι εγώ προσωπικά δεν είμαι σταθερός. Νομίζω ότι αυτοί οι τόσο κρίσιμοι αγώνες που έχουμε μπροστά μας είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να παρουσιάσουμε τον καλό μας εαυτό. Πρέπει να μπαίνουμε στο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να σκεφτόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο τον οποίο φυσικά ζητούν οι προπονητές μας, αλλά κι εμείς από τους εαυτούς μας. Νομίζω ότι μπαίνουμε λίγο λάθος σε μερικά παιχνίδια και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σ’ αυτό το κομμάτι. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό γιατί υπάρχει μία ευκαιρία μπροστά μας και άμα την εκμεταλλευτούμε σωστά μπορούμε να είμαστε όλοι χαρούμενοι Βέβαια, και η Στρασμπούρ όπως είπα είναι μία πάρα πολύ σοβαρή ομάδα, αλλά και ο Παναθηναϊκός είναι μία τεράστια ομάδα και πάντα το φαβορί».

Για το αν στο μυαλό των παικτών πέρα από τη νίκη, υπάρχει και η διαφορά πόντων ενόψει και του δεύτερου αγώνα στην Γαλλία: «Αν έρθουν οι υγιείς φίλαθλοι που πάντα υποστηρίζουν την ομάδα, η έδρα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο. Έχουμε δει αρκετά παιχνίδια που η έδρα από μόνη της παίρνει μέχρι και προκρίσεις σε τελικούς».