Skip to main content

Πρεσβευτές της Ελλάδας οι ομογενείς βουλευτές της διασποράς

Τις βάσεις για μια μόνιμη συνεργασία μεταξύ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και της ΔΕΘ έβαλαν οι δύο πλευρές κατά την επίσκεψη της Ένωσης στην πόλη.

Τις βάσεις για μια μόνιμη συνεργασία μεταξύ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και της ΔΕΘ, με μια μορφή που θα αποκρυσταλλωθεί στο επόμενο διάστημα και με τη συνδρομή των φορέων της Θεσσαλονίκης, έβαλαν οι δύο πλευρές κατά την επίσκεψη της Ένωσης στην πόλη.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου των διοικήσεων της ΔΕΘ και της Ένωσης, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα έχει σε αυτή τη συνεργασία τον συντονιστικό ρόλο μιας ομάδας εργασίας τοπικών φορέων, κυρίως επιχειρηματικών, ώστε οι δίαυλοι επικοινωνίας της περιοχής με την ελληνική ομογένεια να είναι συνεχώς ανοιχτοί.

Το πρώτο βήμα της συνεργασίας αυτής αναμένεται να γίνει με την φιλοξενία ενός κομματιού της γενικής συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού από τη Θεσσαλονίκη την επόμενη χρονιά.

«Εμείς είμαστε μια από τις πόρτες του εξωτερικού για την Ελλάδα» σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, κ. Τζον Πανταζόπουλος, βουλευτής Αυστραλίας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψη των ομογενών βουλευτών στη Θεσσαλονίκη, καθώς έμαθαν τις δυνάμεις και τις προοπτικές της περιοχής. Υπογράμμισε πως η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό και η πολιτική ηγεσία πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με το επιχειρείν, ενώ μετέφερε την πρόθεση της Ένωσης να βοηθήσει την Ελλάδα αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι θα συνδράμει την επιχειρηματική αποστολή που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΘ ΑΕ στην Αυστραλία το Νοέμβριο.

Οι υπόλοιποι παριστάμενοι βουλευτές, μέλη του δ.σ. της Ένωσης, Τόμας Κατσιαντώνης, πολιτειακός βουλευτής στο New Hampshire των ΗΠΑ, Στηβ Γεωργανάς, ομοσπονδιακός βουλευτής στην Αυστραλία, Τζιμ Καρύγιαννης, βουλευτής στον Καναδά, Μάικ Τσιόκας, πολιτειακός βουλευτής στη Georgia των ΗΠΑ και Τεντ Ρόκας, πολιτειακός βουλευτής στο New Hampshire, έκαναν λόγο για την κακή εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στο εξωτερικό, μέτωπο στο οποίο θα μπορούσαν οι ίδιοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ενώ ανέφεραν ως πεδία στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Σημείωσαν μάλιστα πως ανέκαθεν, σε όλη την ελληνική ιστορία, οι Έλληνες της διασποράς έπαιξαν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στις κρίσεις που πέρασε η χώρα. Τέλος, έδωσαν την υπόσχεση ότι θα «διαφημίσουν» την Ελλάδα στις επιχειρηματικές κοινότητες των χωρών τους, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Θεόδωρος Σουμπάσης τόνισε πως η Ένωση, με τα 226 μέλη της σε κοινοβούλια ανά τον κόσμο, μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα εργαλείο δημιουργίας ενός θετικότερου κλίματος απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα στο εξωτερικό, αλλά και ενεργοποίησης παραγωγικών δυνάμεων της ομογένειας πίσω από τον κοινό σκοπό όλων, την ανάπτυξη. «Η εικόνα μας στο εξωτερικό δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ένας ολόκληρος λαός έχει διασυρθεί και δεν το αξίζει. Τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού μπορούν να γίνουν πρεσβευτές της κρυμμένης αυτής ελληνικής αξίας, που σήμερα έχει καταχωνιαστεί κάτω από δεκάδες αρνητικά στερεότυπα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως οι προσκεκλημένοι βουλευτές αποτελούν περίτρανη απόδειξη της δύναμης της ελληνικής ψυχής, όταν αυτή βρίσκεται και λειτουργεί σε οργανωμένα περιβάλλοντα, με σταθερό πλαίσιο δομών και κανόνων. Δεσμεύθηκε δε ότι μέσα από δράσεις όπως η σημερινή η ΔΕΘ θα συνεχίσει να σηκώνει πολύ ψηλά τη σημαία της εξωστρέφειας. «Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε ότι η διεθνής αγορά είναι αυτή που θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση και εκεί θα συνεχίσουμε» τόνισε.

Την τριήμερη επίσκεψη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην πόλη οργάνωσε η ΔΕΘ ΑΕ.