Skip to main content

Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στο σχέδιο εξισλαμισμού των κατεχόμενων

Οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στέλνουν το μήνυμα πως ήρθε η ώρα της αντίδρασης προκειμένου να στηριχθεί η κοσμικότητα του τρόπου ζωής.

Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την συνδρομή των κρατών της Ισλαμικής Διάσκεψης για να παράσχουν την συνδρομή τους στους "καταπιεζόμενους από τους Ρωμιούς" Τουρκοκυπρίους. Υποθέτω πως το ελληνικό ΥΠΕΞ θα έχει ενημερώσει τα κράτη αυτά, πως οποιαδήποτε μεταβολή στα δεδομένα των Κατεχομένων θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια κατά της Κύπρου και Ελλάδας.

(Στον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης συμμετέχουν 57 κράτη, μεταξύ των οποίων είναι και το Πακιστάν, Κατάρ, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και φυσικά η Τουρκία, κράτη που μετ’ ευκολίας θα στρέφονταν κατά των Ελλήνων. Φυσικά υπάρχουν και φιλικά διακείμενα, όπως η Αίγυπτος, η οποία στην προηγούμενη Διάσκεψη δεν επέτρεψε την ισότιμη συμμετοχή του δήθεν κράτους της βόρειας Κύπρου).

Φρονώ, πως σε αντιδιαστολή απαιτείται προσπάθεια συσπείρωσης των ισλαμικών κρατών, που αντίκεινται στην Τουρκία, ενημερώνοντάς τα -εκτός των άλλων- για τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων στην τουρκική καταπίεση. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, λόγω του ότι οι Τ/κ, όσοι απέμειναν και όχι οι έποικοι, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε κοσμικό καθεστώς, και τους ενοχλεί σφόδρα η ισλαμοποίηση της περιοχής τους. Αυτό όμως δεν θα ενοχλεί τους ισλαμιστές πολλών κρατών της Διάσκεψης.

Προ τριών ημερών Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τον Ερντογάν πως χτίζει τζαμιά και όχι σχολεία. Κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για εξισλαμισμό των Κατεχομένων μέσα από την ανέγερση τζαμιών και της δημιουργίας θρησκευτικών σχολών. (Σήμερα στα Κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών, τα τελευταία 17 χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974, δηλαδή σε μια περίοδο 43 ετών, ανεγέρθηκαν μόνο 15 νέα σχολεία).

Οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στέλνουν το μήνυμα πως «Ήρθε η ώρα να αντιδράσουν, προκειμένου να στηρίξουν την κοσμικότητα του τρόπου ζωής αλλά και των "θεσμών" τους». Ο πρόεδρος κόμματος της Αριστεράς στα Κατεχόμενα, δήλωσε ότι πλέον η τουρκοκυπριακή κοινότητα «Πρέπει να αφήσει στην άκρη τα άμεσα οφέλη και να δώσει μαζικά τον κοινοτικό αγώνα ενάντια στην προσπάθεια να την αλλάξουν».

Οι αντιδράσεις των Τ/κ έχουν αντικείμενο και την οικονομική εξάρτηση της περιοχής τους από την Τουρκία, εστιάσθηκε δε με έντονες διαμαρτυρίες κατά του Ερντογάν, όταν βρέθηκε στα Κατεχόμενα για να εγκαινιάσει υποθαλάσσιο αγωγό από τη νότια Τουρκία που θα τα υδροδοτεί. Προφανώς και η μεταφορά νερού εξυπηρετεί τους Κυπρίους, αλλά τους ενοχλεί αφενός ότι η Άγκυρα αποφασίζει για το μέλλον τους, και αφετέρου ότι ο Ερντογάν ανέθεσε τα έργα κατασκευής σε στενούς του φίλους, γνωστού όντος ότι σε τέτοιου είδους εταιρίες συμμετέχει εμφανώς ή αφανώς η οικογένειά του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου είχε αναφέρει σχετικά με τον αγωγό που εγκαινίασε ο Ερντογάν: «Η υδατική σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων με υποθαλάσσιο αγωγό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί παράνομη πράξη η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και τη μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου».

Μεγάλη βαρύτητα όμως έχουν τα άρθρα του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ. Μάλιστα, ένα εξ αυτών έφερε τίτλο: "Ερντογάν: Μυρίζεις αίμα και θάνατο", δημοσιευμένο στην εφημ. της Λευκωσίας "Πολίτης". Γράφει, μεταξύ άλλων:

«Η Τουρκία υποστηρίζει λύση στην Κύπρο. Τι έκανες για τη λύση τόσα χρόνια και τώρα ξεχείλισε η αγάπη σου για λύση; Μας φυλάκισες στο μαντρί. Έκλεισες εμάς στη μια πλευρά και τους Ελληνοκύπριους στην άλλην. Απαγόρευσες και στους δύο να περνούμε από το ένα μισό της πατρίδας μας στο άλλο. Μετέφερες πληθυσμό στο νησί, πληθυσμό πολύ περισσότερο από τον δικό μας. Περιέφραξες με τέλι τις τέσσερις μεριές του νησιού ονομάζοντάς τις στρατιωτική περιοχή.

» Πυροβόλησες τον Σολωμού πάνω στον ιστό της σημαίας, έλιωσες το κεφάλι του Ισαάκ, γρονθοκόπησες τις Ελληνοκύπριες γυναίκες πάνω στον λόφο στη Λουρουτζίνα. Καταδίωξες όσους αντιτάχθηκαν σε όλα αυτά. Επιχείρησες να τους φιμώσεις. Παρακολούθησες τα τηλέφωνά τους. Τους έβαλες βόμβες. Τους πυροβόλησες (σ.σ.: Ο Λεβέντ γλύτωσε από πολλές απόπειρες δολοφονίας).

«Ποιος είσαι εσύ; Ένα κράτος που έκανε όνομα στον κόσμο η βαρβαρότητά του. Αφού ακόμα και στους δικούς σου ανθρώπους τάισες σκατά, στους δικούς μας θα ταΐσεις φαγητό; Η ιστορία σου είναι μόνο ιστορία εγκλημάτων. Δεν έμεινε συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος που δεν τον φυλάκισες. Οι επιδόσεις σου στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι χειρότερες ακόμα και από τις φυλές της Αφρικής. Ακόμα σαστίζω για το πώς σου έδωσαν τον τίτλο της εγγυήτριας δύναμης στην πατρίδα μας...»