Skip to main content

Πρέπει να αποφύγουμε νέες εξόδους χωρών, τονίζει η Μέρκελ

Οι χρηματαγορές ανησυχούν μπροστά στον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ενωση να μην είναι πλέον «κυβερνήσιμη» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, είπε η Αγκελα Μέρκελ

Οι χρηματαγορές ανησυχούν μπροστά στον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ενωση να μην είναι πλέον «κυβερνήσιμη» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, είπε η Αγκελα Μέρκελ σε στελέχη του κόμματός της, σύμφωνα με το Reuters.

Δυο πηγές που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη προσέθεσαν ότι η καγκελάριος δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί η έξοδος και άλλων χωρών από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επιδιωχτεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Η ΕΕ αντίθετα πρέπει να επιδιώξει να δράσει απέναντι στις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας.

Η καγκελάριος θα συναντήσει αργότερα σήμερα τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντζι σε μια συνάντηση που έχει στόχο να προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί Τρίτη και Τετάρτη. Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ μίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή και σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πλευρά, «διαπίστωσαν» την «πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης» που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά. "Διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ώστε να μη μείνει καμία αβεβαιότητα.

Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες", πρόσθεσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει ν' αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά τους, οι βρετανοί επιμένουν ότι αποτελεί δικαίωμά τους να επιλέξουν πότε να ζητήσουν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 ώστε να ξεκινήσουν επίσημα οι συζητήσεις για τους όρους του διαζυγίου, οι οποίες σύμφωνα με τις Συνθήκες μπορεί να διαρκέσουν έως και δυο χρόνια.