Skip to main content

Πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά, τονίζει η Μπακογιάννη

Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά, διότι δεν μπορεί να χάσει την ευελιξία ιδιαίτερων οικονομικών όπλων, που θα πρέπει να δοθούν σε όλες τις χώρες της Περιφέρειας, υπογράμμισε η πρόεδρος της Δη

Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά, «διότι δεν μπορεί να χάσει την ευελιξία ιδιαίτερων οικονομικών όπλων, που θα πρέπει να δοθούν σε όλες τις χώρες της Περιφέρειας», ανέφερε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, από τα Τρίκαλα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης αποτελούσε ζητούμενο για πάρα πολλά χρόνια. Η χθεσινή πρόταση Μέρκελ -Σαρκοζί, περιέχει και μεταρρυθμίσεις, όπως τη συνταγματική υποχρέωση καταπολέμησης των ελλειμμάτων τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε προωθήσει χρόνια πριν, περιέχει όμως και κινδύνους. Όπως τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως την κοινή φορολογία στις επιχειρήσεις», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, ακόμη και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε πως, πρώτον, θα συνεργαστεί «με όποιον δώσει εντολή ο ελληνικός λαός να συνεργαστεί» και, δεύτερον, ότι θα αναπτύξει συνεργασία μόνο εάν οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα και συγκεκριμένες δράσεις.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν στοχεύει να μοιραστεί καρέκλες, αλλά να γίνεται η πολιτική», τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο ΝΔ: «η Νέα Δημοκρατία όπως ήταν κάποτε, δηλαδή ένα μεγάλο κόμμα ευρείας ιδεολογικής βάσης και η σημερινή Νέα Δημοκρατία, που έχει διαγράψει το φιλελεύθερο κομμάτι της (το 40%) και, άρα, τη λογική και την έκφρασή του».

«Άρα η Νέα Δημοκρατία που εγώ υπηρέτησα με τη Νέα Δημοκρατία τη σημερινή δεν έχουν καμία σχέση», επεσήμανε.

Αναφορικά με το αν η Δημοκρατική Συμμαχία είναι έτοιμη για εκλογές, ακόμη και αν αυτές γίνουν την ’νοιξη, είπε: «Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο απαντήσεις. Ιδιοτελώς, θα επιθυμούσα εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Διότι θα αποδεικνύαμε αυτό που εμείς ξέρουμε, αλλά κάποιοι άλλοι μας το αμφισβητούν [...] Για τη χώρα όμως οι εκλογές θα ήταν ομολογία αποτυχίας της όποιας εξυγιαντικής προσπάθειας γίνεται αυτή τη στιγμή. Και φοβούμαι ότι τότε το μήνυμα για τους δανειστές μας αλλά και για τις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αρνητικό».

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν βλέπει κανένα λόγο οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας πως υπάρχει κυβέρνηση, που έχει 156 βουλευτές. Αντίθετα, διευκρίνισε, βλέπει λόγο να υπάρχει εθνική συνεννόηση, η οποία, όμως, όπως τόνισε, δυστυχώς δεν υπάρχει.