Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η πρεμιέρα για τα απογευματινά χειρουργεία

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ θα ακολουθήσει και ένα στο ΑΧΕΠΑ

Πρεμιέρα από τη Θεσσαλονίκη κάνει σήμερα το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το πρώτο χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπως είχε κάνει γνωστό ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα παραστεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα μαζί με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο απογευματινό χειρουργείο επί πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 το απόγευμα στο «Παπαγεωργίου» και θα ακολουθήσει στις 17:00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Πρόκειται για επεμβάσεις που αφορούν σε κήλη και αρθροπλαστική.

«Είμαι πολύ περήφανος, καθώς θα είμαστε με τον κ. Θεμιστοκλέους την Τρίτη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει τις περισσότερες αναμονές και έτσι ο κόσμος που περίμενε θα μπορεί πλέον να χειρουργηθεί» είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας.

Οι κατηγορίες και το κόστος

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει η επέμβαση.

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό.

Οι κατηγορίες που καθορίζουν το κόστος

Image

Αντιδράσεις από νοσοκομειακούς γιατρούς

Τρίωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει με αφορμή το πρώτο απογευματινό χειρουργείο η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), από τις 12:00 έως τις 15:00.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ, ξεπερνάει τον εαυτό της και προχωράει πολλαπλά βήματα περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ».

Παράλληλα η ΕΝΙΘ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Παπαγεωργίου στις 12:30.