Skip to main content

«Πράσινο κι ασφαλές σχολείο»

Ο δήμος Βόλου, σε συνεργασία μετο Δημοτικό Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Υγιές, πράσινο και ασφαλές σχολείο» στ
Ο δήμος Βόλου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Υγιές, πράσινο και ασφαλές σχολείο», στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.

Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί αργότερα και στα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, μέσα από την οποία, σύμφωνα με το δήμαρχο Αλέκο Βούλγαρη, θα αναπτυχθούν δράσεις σε τρεις κατευθύνσεις: υγεία, πράσινο και ασφάλεια.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο 7ο δημοτικό σχολείο, το οποίο επελέγη από το ΔΟΥΚ, έπειτα από διαγωνισμό. Η συνολική του διάρκεια θα είναι πέντε χρόνια και κάθε χρόνο θα ανανεώνεται το πρόγραμμα δράσεων.

Η πρόεδρος του ΔΟΥΚ, Ντίνα Παπαστεφάνου, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα έχει ως στόχους τη δημιουργία ενός χώρου ζωντανού, χαρούμενου και συνεργατικού.

«Θα περάσουμε σε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των μαθητών, θα καλλιεργηθούν εκείνες οι στάσεις και συμπεριφορές για τη γενικότερη αναβάθμιση της ζωής των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών κι όλης της σχολικής κοινότητας κατ΄ επέκταση. Επιθυμούμε να γίνει ένα σχολείο όπου η προάσπιση και αγωγή της υγείας να παίζει τον πρώτο ρόλο με τις παρεμβάσεις και τις στοχεύσεις του ΔΟΥΚ», τόνισε η κ. Παπαστεφάνου.

Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- εκπαίδευση σε θέματα υγείας και υγιεινής, όπως προληπτικός ιατρικός έλεγχος στους μαθητές από το ΔΟΥΚ, έλεγχος για σκολίωση από ειδικευμένους συνεργάτες, σειρά ομιλιών τη σχολική κοινότητα από στελέχη του ΔΟΥΚ, διάθεση ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού από το ΔΟΥΚ για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου, διάθεση εθελοντών του δικτύου εθελοντών του ΔΟΥΚ, κατά τις ώρες λειτουργίας, για την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων σχετικών με το φαγητό στα παιδιά, καθώς και τη δημιουργία οικείου κλίματος κατά την ώρα του φαγητού.

Επίσης, θα γίνουν υποδομές που αφορούν στην ασφάλεια και την αισθητική, όπως αντικατάσταση της ασφάλτου στην αυλή του σχολείου με πιο φιλικά υλικά, διαμόρφωση του γηπέδου μπάσκετ με ταρτάν, διαμόρφωση χώρου στις τάξεις με ντουλάπια για τους μαθητές, διαμόρφωση των βρυσών του σχολείου, έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή του παιδιού με τη βρύση, διαμόρφωση στο κιόσκι του σχολείου, βάψιμο των τοίχων της αυλής του σχολείου με graffiti κ.ά.

Το σχολείο θα συμμετάσχει, επίσης, στη δράση του Δήμου για τη διαμόρφωση αύλειων χώρων με πράσινο, διαμόρφωση το παρτεριού της αυλής με φυτά που θα φροντίζουν οι μαθητές, καλλωπισμός του παρακείμενου πάρκου με φύτευση εποχιακών φυτών, εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ποτίσματος κ.ά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ