Skip to main content

Διευθετούνται επτά ρέματα που πλημμυρίζουν τον δήμο Θερμαϊκού

Τα ρέματα λόγω καταπατήσεων έχουν φράξει με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κατοικημένες περιοχές. Από τα πιο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο νομό.

Εγκρίθηκαν από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης οι περιβαλλοντικοί όροι για τη διευθέτηση επτά ρεμάτων στις περιοχές της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού.

Πρόκειται για επτά ρέματα, που όποτε υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους. Τα ρέματα αυτά διατηρούν τη φυσική μορφή τους καθώς κατεβαίνουν προς τη θάλασσα μέχρι την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας. Από εκεί και κάτω όμως εισέρχονται σε περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη και στην πορεία των ετών καταπατήθηκαν από ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα οι φυσικές κοίτες τους να μην υπάρχουν, διότι δεν ελήφθησαν υπόψη στα ρυμοτομικά σχέδια από το 1966 και η εκτόνωση των παροχών γίνεται μέσω του οδοστρώματος των γύρω δρόμων. Στη σχετική εισήγηση αναφέρεται μάλιστα ότι «η οριοθέτηση των ρεμάτων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς έχει ήδη κατατεθεί από το Δήμο Θερμαϊκού σχετικός φάκελος στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Θεσσαλονίκης». Ο Δήμος τα έχει εντάξει σε ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τα έργα που προβλέπεται να γίνουν περιλαμβάνουν:

-Αγωγούς ομβρίων (υπόγειους κιβωτοειδείς οχετούς) στα χαμηλά τμήματα των οικισμών Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας έως τη θάλασσα.

-Παρεμβάσεις στα ρέματα ανάντη της εθνικής οδού με αναβαθμούς, με σκοπό τη συγκράτηση των φερτών υλικών και τη μείωση της πλημμυρικής παροχής.

-Έργα διευθέτησης του ρέματος Σ3 του οικισμού Νέων Επιβατών από την εθνική οδό έως τη θάλασσα (είναι το μόνο ρέμα στο οποίο υφίσταται ίχνος κοίτης).

Όπως τόνισε ο εισηγητής και εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και φυσικών πόρων, Κώστας Γιουτίκας, «πρόκειται ουσιαστικά για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων επτά σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, που πρέπει να γίνουν στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, διότι κάθε φορά που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και ραγδαίες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν ακόμη και κατοικημένες περιοχές. Προβλέπεται η αποκατάσταση της ομαλής ροής των ρεμάτων με αναβαθμούς για τη συγκράτηση των φερτών υλικών, τεχνικά για να περάσει το νερό κάτω από την εθνική οδό, με λεκάνες ηρεμίας και δημιουργία κλειστών οχετών μέχρι την παραλία. Επισημάναμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν γίνουν τα έργα τα δίκτυα της ΕΥΑΘ και τα φρεάτια, ενώ εκεί που εκβάλλουν τα ρέματα να γίνεται όποτε απαιτείται αποκατάσταση της παραλίας. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση δόθηκε, όμως αυτό δε σημαίνει ότι αρχίζουν και τα έργα. Απαιτούνται πολλά χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα, όμως πλέον ο Δήμος Θερμαϊκού έχει τη βάση για να διεκδικήσει χρηματοδότηση και να αρχίσει τις παρεμβάσεις».