Skip to main content

«Πράσινο φως» για εκταμίευση δόσης από τους θεσμούς

Θετική επί της αρχής η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση - «Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές

Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή διαπιστώνει «σημαντική πρόοδο» όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων».

Πρόσθεσε, δε, ότι η πρόοδος αυτή επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να διευθετηθούν έως σήμερα το μεσημέρι όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να μπορέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο EuroWorking Group, να διεκδικήσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά προαπαιτούμενα που δεν είχαν έως χθες ικανοποιηθεί ήταν τα εξής:

1. Η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν για τις 20 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σήμερα.

2. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου. Οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους.
 
3. Η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.