Skip to main content

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για μελέτες και εργασίες στην Αμφίπολη

Πρόκειται για μια σειρά από διαδρομές που θα ενώσουν μεταξύ τους τα βασικά μνημεία του χώρου και εργασίες μικρής κλίμακας.

Μια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, καθώς και μικρής κλίμακας εργασίες και μελέτες άμεσης προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη αρκετών μνημείων από αυτά που θα προσεγγίζουν οι επισκέπτες μέσω των προτεινόμενων διαδρομών, πήραν σήμερα το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για την προμελέτη διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020 (lnterreg). «Στόχος του έργου είναι η τουριστική προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής, μέσα από τη δημιουργία μιας καινοτόμου προσέγγισης, η οποία θα προβάλλει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σαν έναν ολοκληρωμένο θεματικό προορισμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση ιστορικών και πολιτιστικών χώρων της διασυνοριακής περιοχής», είπε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση η Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της ΔΙΠΚΑ, αναφερόμενη στο διασυνοριακό πρόγραμμα, μέρος του οποίου αφορά την Αμφίπολη.

«Αυτό που θα υλοποιήσουμε, είναι μια σειρά από διαδρομές που θα ενώσουν μεταξύ τους τα βασικά μνημεία. Στο πλαίσιο του έργου, δεν υλοποιούνται έργα μεγάλης κλίμακας (π.χ. αναστηλωτικά), αλλά κυρίως έργα που έχουν προστιθέμενη αξία για το τουριστικό προϊόν, ενώ αντίστοιχες δράσεις υλοποιούνται και στη Βουλγαρία», συμπλήρωσε η ίδια.

Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τόνισε ότι «από το 2015 ως σήμερα έχει δοθεί προτεραιότητα στην Αμφίπολη γενικότερα, τόσο σε σχέση με το μνημείο που έχει αποκαλυφθεί (σ.σ. στον λόφο Καστά) όσο και στον χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι πολύ σπουδαίοι χώροι της Ελλάδας δεν τυγχάνουν φροντίδας και προσπαθειών για να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις, είτε μέσα από το ίδιο το ΥΠΠΟ, είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε, να τους συντηρήσουμε και να τους αναδείξουμε».