Skip to main content

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδέχθηκε με ικανοποίηση τα νέα, αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο, δεν λείπουν οι αστερίσκοι...
Από ώρα σε ώρα αναμένεται να δώσει θετική ψήφο στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με επίσημη ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Voria.gr από τις Βρυξέλλες, υποδέχθηκε με ικανοποίηση τα νέα, αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων και θα προχωρήσει σε θετική γνωμοδότηση για το Ελληνικό Πρόγραμμα. Εκτιμά, δε, ότι το σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, που επιδιώκει η Ελλάδα μέχρι το 2012, αν και υπόκειται σε κινδύνους, μπορεί να επιτευχθεί.

Μετά και το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού η Κομισιόν έχει πειστεί για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Ωστόσο, δεν θα λείπουν οι αστερίσκοι στο Πρόγραμμα που θα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της λήψης πρόσθετων μέτρων, όπως έχει προϊδεάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με την ανακοίνωσή του χθες το βράδυ.

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Μπαρόζο δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Επιτροπή θα έχει ως ευθύνη να παρακολουθεί με σχολαστικότητα την εφαρμογή του προγράμματος μέσα από μια στενή επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 «αποτέλεσε έκπληξη για όλους μας» και επισημαίνει ότι τέτοια ελλείμματα πηγάζουν από ένα συνδυασμό δημοσιονομικής διολίσθησης και ανακριβούς κοινοποίησης στατιστικών στοιχείων και θα πρέπει να διορθώνονται με αποφασιστικότητα, ενώ επισημαίνει, ακόμη, πως και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλό.