Skip to main content

«Πράσινο φως» από ΣτΕ σε ΕΛΠΕ για τις έρευνες σε Αρτα - Πρέβεζα

Τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στην απορριφθείσα αίτηση αναστολής, αφορούσαν στην τεχνική επάρκεια των ΕΛΠΕ να διεξάγουν εργασίες έρευνας

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η Energean επί της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία η Ελληνικά Πετρέλαια ανακηρύχθηκε ως «επιλεγείς αιτών» για την παραχώρηση δικαιωμάτων Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στην περιοχή 'Αρτας - Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πηγές από τα ΕΛΠΕ, τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στην απορριφθείσα αίτηση αναστολής, αφορούσαν στην τεχνική επάρκεια των ΕΛΠΕ να διεξάγουν εργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, την ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης αυτών των εργασιών, καθώς και την δυνατότητα εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διαθέτει την οικονομική επάρκεια, τα μέσα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία να ανταποκριθεί στην πρόκληση ιδιαίτερα υψηλών επενδύσεων στην έρευνα.

Εκφράζουν παράλληλα αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα στοχεύοντας στην ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου σε περιοχές της Δ. Ελλάδας το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

 

Νέες νομικές κινήσεις εξετάζει η Energean

 

Στον αντίποδα, πηγές της Energean Oil & Gas αναφέρουν μετά την απόφαση ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω νομικών κινήσεων.

Όπως τονίζουν, το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ εδράζεται αποκλειστικά σε δικονομικούς λόγους και συγκεκριμένα στο ότι η αίτηση έπρεπε να έχει υποβληθεί νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και όχι στη λήξη του.