Skip to main content

Πράσινο από θεσμούς: Κλειδώνει η αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24%

Οι δανειστές αποδέχθηκαν την πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ. Στόχος έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ.

Το πράσινο φως έδωσαν οι θεσμοί στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 23% στο 24%.

Η πρόταση τέθηκε στο κουαρτέτο από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με στόχο να βρεθούν επιπλέον έσοδα της τάξης των 400- 500 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018 και να αποφευχθούν οι αυξήσεις ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, που επρόκειτο να καλύψουν το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ.

Το παραπάνω μέτρο θα φέρει ανατιμήσεις σε πλειάδα προϊόντων, όπως τυποποιημένα είδη διατροφής -μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, σοκολάτες, αλλαντικά, μαρμελάδες, παγωτά- τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Ακόμα αυξήσεις θα υπάρχουν στον κλάδο εστίασης, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί.

Ανοιχτό παραμένει την ίδια ώρα το αν θα αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ 6% που επιβάλλεται σε περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες.