Skip to main content

Πραγματοποιήθηκε η πορεία Ειρήνης σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη συμμετοχή λαού και νεολαίας και με πολύ παλμό πραγματοποιήθηκε σήμερα η Πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με μεγάλη συμμετοχή λαού και νεολαίας και με πολύ παλμό πραγματοποιήθηκε σήμερα η Πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης - ΕΔΥΕΘ.

Σήμερα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο, που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού. Εκεί μίλησε ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Τόνισε, ότι το Στρατηγείο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλους τους λαούς της περιοχής, αλλά και για το δικό μας λαό. Στην ομιλία του ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μπροστά στο άντρο των φονιάδων, μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο, που έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις, που υπέγραψαν τη Συμφωνία εγκατάστασης του Στρατηγείου και συνεχίζουν να διατηρούν την παρουσία του. Μια Συμφωνία που προβλέπει τη δυνατότητα αποθήκευσης σ’ αυτό όπλων μαζικής καταστροφής – χημικά, βιολογικά και πυρηνικά. Δεν θα σταματήσουμε ν’ απαιτούμε το κλείσιμο και την απομάκρυνσή του από τη Θεσσαλονίκη και την πατρίδα μας. Δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας, ο Ν. Ζώκας υπογράμμισε: «Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί πρέπει να έχουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της ιστορίας. Που θα δείχνει το δρόμο της δημιουργία του νέου κόσμου της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένη πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη - Ερμού και Βενιζέλου, όπου αναγνώστηκε και ψηφίστηκε Ψήφισμα κι έγινε κατάθεση στεφάνων από φορείς και οργανώσεις της πόλης και από Επιτροπές Ειρήνης.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη - ΕΕΔΥΕ και βουλευτής της ΕΔΑ, όταν στις 22 Μάη 1963 δολοφονήθηκε άνανδρα από το φασιστικό παρακράτος. Μία δολοφονία που ωστόσο οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και στήριξη οργάνων των κρατικών υπηρεσιών. Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε παραβρεθεί σε συγκέντρωση φίλων της ειρήνης, με σκοπό την δημιουργία Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης.