Skip to main content

Πραγματικότητα το Βαλκανικό Επιχειρηματικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων είναι ο στόχος ίδρυσης του νέου Βαλκανικού Επιχειρηματικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του κ. Παναγιώτης Αποστολίδης
Το νεότευκτο Βαλκανικό Επιχειρηματικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε  από τις παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με τις όμορες βαλκανικές χώρες και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους.

Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου  φορέα είναι η αξιοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων, η οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, καθώς και η συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις με σκοπό να υποστηριχθεί το επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας να αποκτήσει την εξωστρέφεια που είναι απαραίτητη ειδικά σε περιόδους εθνικής και παγκόσμιας κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος Βαλκανικού Επιχειρηματικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Αποστολίδης, μιλώντας στη Voria.gr για το νεοσύστατο φορέα. Εκτιμά ότι η πρωτοβουλία σύστασης του νέου φορέα  είναι  σημαντική για τις επιχειρήσεις της περιοχής γιατί στοχεύει τόσο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, όσο  και στον περιορισμό της ανεργίας που μαστίζει τη Δυτική Μακεδονία και είναι η μεγαλύτερη στη χώρα κατά τον κ. Αποστολίδη.

Ο κ. Αποστολίδης αναφέρει ότι στο Βαλκανικό Επιχειρηματικό Κέντρο, που είναι φορέας του ιδιωτικού τομέα, μετέχουν ήδη 150 επιχειρήσεις από τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας: Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά.

Στις προτεραιότητες του Βαλκανικού Επιχειρηματικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:   

-Αξιοποίηση της Οικονομικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών στις Βαλκανικές χώρες.

-Ανάπτυξη συνεργασίας με επιχειρηματικούς φορείς (Επιμελητήρια, Επιχειρηματικούς Συνδέσμους,Αναπτυξιακές Εταιρίες)

- Οργάνωση Βαλκανικής Έκθεσης σε συνεργασία με το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, καθώς και με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια.

- Μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα της τηλεθέρμανσης.

- Καταγραφή των παραγωγικών επιχειρήσεων και δικτύων διανομής σε εξειδικευμένους τομείς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος των ανωτέρω χωρών.

-Ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα καινοτομίας και έρευνας με την υποστήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Φιλοδοξία του Βαλκανικού Επιχειρηματικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπως εξηγεί ο κ. Αποστολίδης είναι να διευκολύνει τους επιχειρηματίες να έρθουν απευθείας σε επαφή με βαλκανικές επιχειρήσεις με απώτερο στόχο τη σύναψη εμπορικών και γιατί όχι και παραγωγικών συνεργασιών. Σκοπεύει, μάλιστα, το Κέντρο να διοργανώσει μια έκθεση στην Κοζάνη, στην οποία θα μετέχουν βαλκανικές εταιρίες, ώστε να διευκολύνουν τις εταιρίες της περιοχής να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με του γείτονες. Εξάλλου, σημειώνει ότι αρκετές εταιρίες της Δυτικής Μακεδονίας έχουν ήδη αναπτύξει διαβαλκανικές συνεργασίες και αρκετές έχουν δημιουργήσει καταστήματα σε γειτονικές χώρες, όπως στην πΓΔΜ και Αλβανία.

Όσον αφορά την κρίση παραδέχεται ότι επηρέασε έντονα και την περιοχή ειδικά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτιμά ότι το 2010 θα είναι χειρότερο από το 2009 και γι΄ αυτό επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης. Για τη νέα κυβέρνηση πιστεύει ότι βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υλοποιήσει τα όσα εξήγγειλε και να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις.

Για τον προϋπολογισμό του 2010 ανέφερε ότι οι Έλληνες πολιτικοί όλων των κομμάτων πρέπει επιτέλους σε σοβαρά εθνικά θέματα να μην αντιμετωπίζουν κομματικά τα ζητήματα αυτά, αλλά αν είναι σωστά κάποια μέτρα για το καλό του τόπου θα πρέπει να ψηφίζονται και να υπάρχει εθνική συναίνεση και να μην ασκείται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Για το αν αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις φορολογικές για τις επιχειρήσεις, ο κ. Αποστολίδης υποστήριξε ότι κάθε Έλληνας και κάθε επιχείρηση μικρή ή μεγάλη θα πρέπει να πληρώσει αυτά που του αναλογούν. «Δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν μόνο οι μικρές επιχειρήσεις και οι μισθωτοί, θα πρέπει  όλοι να είναι συνεπείς να πληρώνουν ότι πρέπει και τους φόρους που τους αναλογούν», υποστηρίζει. Ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη να ισχύει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα στη χώρα, το οποίο να μην αλλάζει συνεχώς.

Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα πληρώσουμε τα λάθη της Ελλάδας», ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι δεν δικαιούται να κάνει τέτοια σχόλια, όταν η Ελλάδα και αρκετές άλλες χώρες έχουν πληρώσει αδρά και με αίμα τα λάθη της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το καταστατικό  του Βαλκανικού Επιχειρηματικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Κοζάνης
  στις 23-11-2009 και η έδρα του είναι η Κοζάνη. Στην προσωρινή διοίκηση πέραν του προέδρου και Αποστολίδη ως εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχουν ως αναπληρωτής Πρόεδρος ο κ. Ευάγγελος Κάτσιος –εκπρόσωπος ης Deli Froz EΠE, γ. γραμματέας ο κ. Ευάγγελος Τσιφόπουλος, ταμίας η Αφροδίτη Βούρκα και μέλη ο Χρήστος Λούσιος, Δημήτρης Πιτενής και Πολυχρόνης Μαυρίδης.