Skip to main content

Πουτζντεμόν: Δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

Ο πρωθυπουργός της Καταλονίας τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις - Ανοίγει ξανά ο δρόμος για την κήρυξη της αυτονομίας της περιοχής

Δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ματαιώθηκε το προγραμματισμένο διάγγελμά του, στο οποίο, υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ανακοίνωνε πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο φαινόταν να αποκλιμακώνει την ένταση με τη Μαδρίτη.

Η μη κήρυξη πρόωρων εκλογών ανοίγει ξανά τον δρόμο για την κήρυξη της αυτονομίας της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος για προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας. Παράλληλα, είχε εξαγγείλει ότι θα διεξαχθούν εκλογές στην Καταλονία εντός εξαμήνου.

Ο Πουτζντεμόν τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

«Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι πλέον «επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155» του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.