Skip to main content

Πούτιν: Είχα σκεφτεί να γίνω ταξιτζής μετά την ήττα στις εκλογές

Ο σημερινός Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε χωρίς δουλειά όταν ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σόμπακ έχασε την επανεκλογή του 1996

Οδηγός ταξί είχε σκεφτεί να γίνει στο παρελθόν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Moscow Times, ο σημερινός Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε χωρίς δουλειά όταν ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σόμπακ έχασε την επανεκλογή του 1996. Ο Πούτιν, είχε διατελέσει επικεφαλής της εκστρατείας του Σόμπακ.

«Σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω; Δεν μπορούσα να βρω δουλειά πουθενά... Ειλικρινά, σκέφτηκα να δουλέψω οδηγός ταξί μερικής απασχόλησης ή κάτι τέτοιο, δεν αστειεύομαι. Τι άλλη επιλογή είχα; Είχα δύο μικρά παιδιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν.

Η προεκλογική περίοδος στη Ρωσία ενόψει των προεδρικών εκλογών ολοκληρώνεται στις 18ης Μαρτίου. Έπειτα από έναν μαραθώνιο που ξεκίνησε από τα τέλη του 2017 με την έγγραφη επιθυμία 20 και πλέον πολιτών να διεκδικήσουν τη ρωσική προεδρία, στη βάση των προκαταρκτικών όρων που απαιτούνται αποκλείστηκαν οι μισοί από αυτούς, ενώ κάποιοι, αφού αυτοδιαφημίστηκαν αρχικά, στη συνέχεια απέσυραν την υποψηφιότητα τους. Την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν τελικά οκτώ υποψήφιοι από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ξεχωρίζει ο υποψήφιος που στηρίζεται από το Κ.Κ. Ρωσίας, ο Πάβελ Γκρουντίνιν, που κάποιοι του απέδωσαν την επωνυμία «κόκκινος ολιγάρχης». Ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του μεγάλου και πάλαι ποτέ γνωστότερου κρατικού αγροκτήματος, ονόματι Λένιν, στη Σοβιετική Ένωση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων τη δεκαετία του ´90, όταν στη μεγαπόλη της Μόσχας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είχε σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας με προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Εξάλλου, στην εκλογική κούρσα συμμετέχει ο βετεράνος όλων των προεδρικών αναμετρήσεων από το 1993, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, σαφώς πολύ πιο χαμηλών προσδοκιών από παλιότερα.

Ένας ακόμα παλιός γνώριμος, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, φιλελεύθερος οικονομολόγος, «παιδί» της εποχής της περεστρόικα και του τότε προγράμματος αναδιάρθρωσης της σοβιετικής οικονομίας μέσα σε 500 μέρες.

Τη «φρεσκάδα» στην τωρινή εκλογική διαδικασία προσέφερε η νέα και μοναδική γυναίκα υποψήφιος Ξένια Σομπτσάκ, γνωστή κυρίως σε νέα τμήματα της ρωσικής κοινωνίας από τα τηλεοπτικά σόου, ανάλογα των αμερικανικών "big brother".

Ακόμη δύο υποψήφιοι από το χώρο της σοβιετικής αριστεράς ο ένας, (Μαξίμ Σουράικιν) της πατριωτικής μεγαλοϊδεατικής πλευράς ο άλλος (Σεργκέι Μπαμπούριν) και ο φιλελεύθερος πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου Ρωσίας, ο Μπορίς Τιτόφ, συμπληρώνουν την ομάδα των επτά υποψηφίων που θα «συνοδεύσουν» την ερχόμενη Κυριακή το αδιαμφισβήτητο φαβορί, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη νέα - τελευταία με βάση το Σύνταγμα - προεδρική του θητεία.

Η πολιτική του Ρώσου ηγέτη στην Κριμαία έχει ικανοποιήσει το πατριωτικό αίσθημα των συμπολιτών του, ενώ θετικά κρίνεται στη ρωσική κοινή γνώμη και η πολιτική του στη Συρία. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων, ο κ. Πούτιν θεωρείται η εγγύηση για τη συνέχιση και την κρατική ενίσχυση της χώρας αλλά και τη δυνατότητα μεταρρύθμισης της οικονομίας στην επόμενη εξαετία.

Όπως γράφουν αναλυτές, η στάση της Δύσης στο ουκρανικό καθώς και οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για τα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς φαίνεται να συσπείρωσαν την κοινωνία γύρω από τον Πούτιν. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να παραμείνει ο «οικοδεσπότης» του Κρεμλίνου και για την επόμενη εξαετή θητεία.