Skip to main content

Πούτιν - Ερντογάν έσφιξαν τα χέρια στην Αγ. Πετρούπολη

Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας είχαν φθάσει στο ναδίρ τον Νοέμβριο του 2015, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη με μια θερμή χειραψία, συναντώντας τον για πρώτη φορά μετά την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών, ενώ μαζί του πέταξε στη Ρωσία και ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και στενός του συνεργάτης Χακάν Φιντάν.

Στην ιστορική συνάντησή τους, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Θέλουμε την αποκατάσταση των σχέσεων, των οικονομικών δεσμών» είπε ο Πούτιν και επισήμανε τη σημασία του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συμπληρώνοντας πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη δυνατότητα».

«Η επίσκεψή σας, η οποία σημειώνεται σε μία πολύπλοκη κατάσταση για την Τουρκία, υποδεικνύει ότι όλοι μας θέλουμε να αναβιώσουμε το διάλογο και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις για το καλό του τουρκικού και του ρωσικού λαού», είπε ο Πούτιν υποδεχόμενος τον Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, καταδικάζοντας τις «αντισυνταγματικές ενέργειες» στην Τουρκία.

«Καταδικάζουμε τις αντισυνταγματικές ενέργειες στην Τουρκία. Ελπίζω ο τουρκικός λαός να μπορεί να επιλύσει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος και τάχθηκε κατά «όλων των ειδών» των πραξικοπημάτων.

Επισήμανε δε, ότι ήταν «ένας από τους πρώτους επικεφαλής κρατών» που κάλεσε τον Ερντογάν μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης για να τον στηρίξει ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

Σχετικά με το τηλεφώνημα του Ρώσου ηγέτη, μάλιστα, ο Ερντογάν τον ευχαρίστησε και πρόσθεσε: «Η κλήση σας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με έκανε πολύ χαρούμενο».

Στο ίδιο θερμό κλίμα ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη μου «για αυτή την ευκαιρία να είμαι μαζί σας και να σας συναντήσω», συμπληρώνοντας πως «έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Η περιοχή έχει πολιτικές προσδοκίες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαζί».

Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας είχαν φθάσει στο ναδίρ τον Νοέμβριο του 2015, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, προερχόμενο από τη Συρία.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, καθώς η Ρωσία στηρίζει τον κοσμικό, αλλά αντιδυτικό και φιλοϊρανικό καθεστώς Άσαντ, ενώ η Τουρκία στηρίζει από το 2011 την κοσμική και μετριοπαθή ισλαμική συριακή αντιπολίτευση.