Skip to main content

Πουλήθηκαν τα πρώτα δάνεια σε distressed funds και στην Ελλάδα

Oι πρώτες πωλήσεις επισφαλών δανείων σε distressed funds ξεκίνησαν και μάλιστα από έναν κλάδο που προκαλεί εντύπωση, τον ναυτιλιακό.

Mπορεί να ακούγεται κάπως πρώιμο, ωστόσο απηχεί την πραγματικότητα 100%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες πωλήσεις επισφαλών δανείων σε distressed funds ξεκίνησαν και μάλιστα από έναν κλάδο που προκαλεί εντύπωση, τον ναυτιλιακό.

Κι αυτό γιατί οι καλύψεις του, εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές, το ύψος των επισφαλειών του είναι περιορισμένο (σσ σε σχέση με τους άλλους κλάδους), ενώ ο μεγαλύτερος δανεισμός του δεν έχει γίνει με ελληνικές τράπεζες, αλλά με ξένες και κυρίως γερμανικές και νορβηγικές. Παρ' όλα αυτά, ήταν από εκεί που έγινε η αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια που πουλήθηκαν ήταν κυρίως μικρομεσαίων εταιριών του κλάδου, που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ξηρού φορτίου, που επηρεάζεται άμεσα στο μεταφορικό του έργο από την διεθνή ανάπτυξη και κυρίως την κινεζική. Με τα σιδηρομεταλλεύματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, η αδυναμία τακτοποίησης δανειακών υποχρεώσεων, ήταν ένα μάλλον αναμενόμενο κακό.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πόστα τέτοια δάνεια έχουν πουληθεί. Πηγές, που είναι σε θέση να ξέρουν, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο δεν έχει πάρει μαζική μορφή. Οι ίδιες πηγές μάλιστα τονίζουν ότι αφορούν κυρίως εταιρίες οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά ακόμα και σε οριστική διακοπή της λειτουργίας τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έγινε μια αρχή. Κι αυτό δεν προκαλεί ακριβώς ...ενθουσιασμό. σε κανέναν.