Skip to main content

Φεγγαροπεριπέτειες στον Θερμαϊκό - Τι λέει ο δημιουργός(φωτο)

Το νέο εμπόδιο από το Πολεμικό Ναυτικό για την τοποθέτηση του έργου «Φεγγαράκι στην Ακτή», μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο, έγινε γνωστό πριν από 2 εβδομάδες

Να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο, από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένει ο δημιουργός του έργου «Φεγγαράκι στην Ακτή», Παύλος Βασιλειάδης, προκειμένου αυτό να τοποθετηθεί μέσα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Μετά τις πολλές περιπέτειες με τους βανδαλισμούς που υπέστη, το γνωστό σε όλους «Φεγγαράκι», είναι έτοιμο πλέον, αφού επισκευάστηκε, να τοποθετηθεί εντός της θάλασσας σε απόσταση 35 - 40 μέτρα από την παραλία, μεταξύ της εγκατάστασης «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου και του Μακεδονία Παλλάς.


Απαντώντας ουσιαστικά στο έγγραφο του Πολεμικού Ναυτικού για τη φωτοσήμανση του «Φεγγαριού», ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας στη Voria.gr σημειώνει ότι «στο πίσω μέρος του έργου, το οποίο δεν είναι ορατό από την ακτή, έχει τοποθετηθεί ηλιακός φανός, που συσσωρεύει ρεύμα την ημέρα και αναβοσβήνει τη νύχτα». Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης, ο ηλιακός φανός έχει προδιαγραφές θαλάσσης, καθώς είχε προβλεφθεί από την αρχή ότι το έργο θα μπει στη θάλασσα, όπως και έγινε το 2001 στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους».

«Στα έγγραφα που είχαν σταλεί στους φορείς για τις εγκρίσεις, γινόταν αναφορά για τον φανό, ο οποίος είναι ηλιακός, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο και το βράδυ αναβοσβήνει.», σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης. Σύμφωνα με τον δημιουργό του έργου, «η προβλεπόμενη θέση δεν βρίσκεται σε γραμμή νηολογίου».



Όπως σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης σε έγγραφό του, το οποίο εστάλη στον δήμο και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, «το Φεγγάρι στην Ακτή είναι μια κατασκευή, που λειτουργεί ιδιαίτερα το βράδυ με την αντανάκλασή του στη θάλασσα ή και με την παρουσία ή όχι του πραγματικού φεγγαριού. Είναι δηλαδή μια εγκατάσταση (installation) μέσα στη θάλασσα, εξ ου και η πρωτοτυπία της».

Το «Φεγγάρι στην ακτή» είναι έργο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο, ύψους 3,10 μ και βάρους 200 κιλών. Από το κάτω μέρος του εξέχει δοκός μήκους 2 μέτρων, που εισέρχεται μέσα στη δοκό της βάσης και στερεώνεται στο επιθυμητό ύψος.

Η βάση του αποτελείται από ένα μπλόκι διαστάσεων 60 Χ 150 Χ 150 εκατοστών από μπετόν, βάρους 3 τόννων. Πάνω του είναι στερεωμένη κάθετη δοκός, μέσα στην οποία εφαρμόζει η δοκός του φεγγαριού. Ο φωτισμός του θα πραγματοποιείται με δυο προβολείς, συνδεδεμένους πάνω σε δυο αντίστοιχες κολώνες της παραλίας.

«Είναι φοβερό το οποίο απαιτούνται 35 υπογραφές για να τοποθετηθεί το «φεγγαράκι», για κάτι το οποίο μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να γίνει», υπογράμμισε ο καλλιτέχνης, σύμφωνα με τον οποίο, «θα μπει μέσα στη θάλασσα αφού το προηγούμενο διάστημα, όταν ήταν μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς βανδαλίστηκε από αγνώστους αρκετές φορές».

Το Φεγγάρι έχει εκτεθεί το 1996 στο ύψος της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας και το 2001 στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία. «Στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους δεν είχε μπει τότε μόνιμα», εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης.



Επίσης, το 1999 το «Φεγγάρι» τοποθετήθηκε στο Σάνη Χαλκιδικής και το 2007 στο Σαιν Τροπέ για ένα χρόνο και από το 2010 πίσω από το Μακεδονία Παλάς.  



Το νέο εμπόδιο από το Πολεμικό Ναυτικό για την τοποθέτηση του εικαστικού έργου «Φεγγαράκι στην Ακτή», μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο, έγινε γνωστό πριν από περίπου 2 εβδομάδες από τον ίδιο τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Ο δήμος και οι υπηρεσίες του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά βρισκόταν στην τελική ευθεία και είχαν λάβει όλες τις εγκρίσεις – 35 υπογραφές - από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τοποθέτηση του γνωστού έργου «Φεγγάρι στην Ακτή» και ενός νέου γλυπτού «Φιλία Amicia» του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό με έγγραφό προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, ζήτησε το ποσό των 300 ευρώ για τη φωτοσήμανση του γλυπτού μέσα στον Θερμαϊκό, η οποία θα γίνει από την Υπηρεσία Φάρων.

Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας έστειλε στην Περιφέρεια για έγκριση την τελευταία στιγμή τη μελέτη στατικότητας για το έργο του «Φιλία Amicia» του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου.

Ουσιαστικά αυτές οι εξελίξεις προκαλούν νέες καθυστερήσεις στην τοποθέτηση των δύο έργων, καθώς ο δήμος ήταν έτοιμος να στείλει το οριστικό σχέδιο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την τελική απόφαση.

Από την πλευρά του πάντως ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, ξεκαθαρίζει πώς παρά τις καθυστερήσεις τα δύο έργα θα τοποθετηθούν.