Skip to main content

Πού θα επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα στην Πλατεία Χρηματιστηρίου

Αναλυτικά ο κανονισμός λειτουργίας και διάθεσης κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή της Πλατείας Χρηματιστηρίου.

Το νέο κανονισμό λειτουργίας και διάθεσης κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της πρόσφατα αναπλασμένης πλατείας Χρηματιστηρίου αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να μπει τάξη στην περιοχή αναφορικά με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις ένα μήναν μετά την παράδοση της αναπλασμένης περιοχής, οι καταστηματάρχες είχαν αρχίσει να «απλώνουν» τα τραπεζοκαθίσματα, προκαλώντας την αντίδραση των πολιτών.  Μάλιστα, αρκετές φορές ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε ζητήσει «να μη γίνει η "νέα Λαδάδικα" η προσφάτως αναπλασμένη πλατεία Χρηματιστηρίου».

Ο νέος κανονισμός για την ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Χρηματιστηρίου πρόκειται να συζητηθεί και να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα από το δημοτικό συμβούλιο.

Η πρόταση της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών διαβιβάστηκε για τη διατύπωση των απόψεών τους στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (π. Υ.ΜΑ.Θ.),  στη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και στην Α’ Δημοτική Κοινότητα.

Με τον νέο κανονισμό λειτουργίας, όπως σημειώνει η αρμόδια υπηρεσία, εξασφαλίζονται «η ανεμπόδιστη διέλευση πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης, η απρόσκοπτη χρήση όλων των τοποθετημένων στοιχείων του αστικού εξοπλισμού, η ανάδειξη των παρεμβάσεων βιοκλιματικού χαρακτήρα στην περιοχή, η διατήρηση του εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής, η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων καταστημάτων της περιοχής και η ανεμπόδιστη προσπέλαση των εισόδων των κτιρίων και η απερίσπαστη ανάδειξη των όψεων των διατηρητέων κτιρίων».

Αναλυτικά τι προβλέπεται για τη διάθεση κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων:

Α) Στις πεζοδρομημένες οδούς Αγίου Μηνά (από Κατούνη έως Ι. Δραγούμη), Εδέσσης, Ολυμπίου Διαμαντή (από Β. Ουγκώ έως Κατούνη), Ηρώδου Αττικού, Βηλαρά (από Καθολικών έως Συγγρού), οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με υπερυψωμένα τμήματα εκατέρωθεν της οδού, επιτρέπεται η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων επί των υπερυψωμένων τμημάτων της πεζοδρομημένης οδού.

Επί των οδών εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη διέλευσης των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους 3,50μ. κατά μήκος του κεντρικού άξονα κάθε οδού.

Β) Στις πεζοδρομημένες οδούς Ι. Καποδιστρίου (από Βαλαωρίτου έως Παπαδοπούλου), Παπαδοπούλου (από Καποδιστρίου έως Ι. Δραγούμη) και Πάικου (από Καποδιστρίου έως Ι. Δραγούμη), οι οποίες έχουν διαμορφωθεί ισόπεδα, δηλαδή άνευ υπερυψωμένων τμημάτων, επιτρέπεται η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στα τμήματα των οδών σε επαφή με την οικοδομική γραμμή. Επί των οδών εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη διέλευσης των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους 3,50μ.

Στο τμήμα της πεζοδρομημένης οδού Πάικου από Συγγρού έως Καποδιστρίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, καθώς το πλάτος της οδού επαρκεί μόνο για τη διέλευση πεζών και  οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Γ) Στις δύο πλατείες της περιοχής, Εμπορίου και Χρηματιστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του πεζοδρομημένου τμήματος της οδού Συγγρού, από την οδό Βηλαρά έως την οδό Ερμού, επιτρέπεται η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.


 
2. Εντός των ζωνών και των χώρων που καθορίζονται με διακριτό μπλε χρωματισμό εφαρμόζονται, όπως κάθε φορά ισχύουν, οι Γενικές Κανονιστικές Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αφορούν σε τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων και σε γενικές ρυθμίσεις τοποθέτησης εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

3. Δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις οδούς Ερμού (από Συγγρού έως Ι. Δραγούμη), Βασ. Ηρακλείου (από Συγγρού έως Ι. Δραγούμη) και Φράγκων (από Δωδεκανήσου έως Συγγρού), ώστε να διατηρηθεί η εμπορική δραστηριότητα και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υφιστάμενη λειτουργία των οδών ως βασικών αξόνων εξυπηρέτησης του κυκλοφοριακού φόρτου και της στάθμευσης της περιοχής.

4. Στις λοιπές οδούς της περιοχής και, συγκεκριμένα, στις οδούς Βαλαωρίτου (από Δωδεκανήσου έως Ι. Δραγούμη - εξαιρουμένου του τμήματος του πεζοδρομίου που βρίσκεται περιμετρικά του κτιριακού συγκροτήματος επί των οδών Συγγρού-Βηλαρά-Βαλαωρίτου), Καθολικών (από Τύπου έως Βηλαρά), Βεροίας (από Λ. Σοφού έως Β. Ουγκώ), Ολυμπίου Διαμαντή (από Λ. Σοφού έως Β. Ουγκώ), Τανταλίδου (από Εγνατία έως Βαλαωρίτου), Ορφανίδου (από Βαλαωρίτου έως Φράγκων), Λέοντος Σοφού (από Εγνατία έως Δωδεκανήσου), Τύπου, Βηλαρά (από Βαλαωρίτου έως Καθολικών), Β. Ουγκώ, Συγγρού (από Ερμού έως Βασ. Ηρακλείου), Κατούνη (από Β. Ηρακλείου έως Τσιμισκή), η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων διέπεται από τις διατάξεις των γενικών κανονιστικών πράξεων του Δήμου που είναι σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι αναπλάστηκε μια έκταση περίπου 106 στρεμμάτων, η οποία περικλείεται από τις οδούς Εγνατία-Ι. Δραγούμη-Τσιμισκή-Δωδεκανήσου, εντός της οποίας συναντώνται οι πλατείες Χρηματιστηρίου και Εμπορίου, η παραδοσιακή αγορά του Αγίου Μηνά και το παλιό επιχειρηματικό κέντρο του Χρηματιστηρίου των Τραπεζών. Πρόκειται για μια περιοχή που εμπίπτει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικός τόπος».