Skip to main content

Πού μπορεί να οδηγήσει η όξυνση των αμερικανοκινεζικών σχέσεων;

Η αναδυόμενη Κίνα και στον στρατιωτικό τομέα, δεν έγινε αντιληπτή φυσικά ούτε μόλις τώρα ούτε μόνον από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόσφατη "αιχμαλώτιση" από τις κινεζικές Αρχές αμερικανικού drone, που διεξήγε έρευνες σε θαλάσσια περιοχή, η οποία κατά τους Κινέζους βρίσκεται εντός των ορίων της επικράτειάς τους, είναι ένα από τα επεισόδια που ακολούθησαν την μέλλουσα να εφαρμοστεί κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ, περί επιστροφής των αμερικανικών επιχειρήσεων στην βάση τους. Περιττό βεβαίως να τονιστεί πως όταν μιλάμε για κινεζικά προϊόντα, μεγάλος μέρος αυτών είναι των πολυεθνικών που ίδρυσαν επιχειρήσεις στην Κίνα, εκμεταλλευόμενες τις πολλές δυνατότητες που υπάρχουν για την επιχειρηματικότητα.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως κι άλλες φορές σημείωσα, φαίνεται αποφασισμένος να περιορίσει την εξάπλωση της χώρας του ανά την υφήλιο, σε όλους τους τομείς, μηδέ του στρατιωτικού, προκειμένου να νοικοκυρέψει την κατάσταση, ίσως και να περιορίσει το δυσβάστακτο χρέος των 19 τρισ. δολαρίων, που δεν μπορεί επ’ άπειρον να αυξάνεται χωρίς επιπτώσεις. Και είναι φυσικό, η Κίνα ως μέλλουσα να πληγεί χώρα, να αντιδρά, όπως και συμβαίνει.

Ο Ντ. Τραμπ δεν φαίνεται να πτοείται από τις κινεζικές αντιδράσεις, ίσως δε να εξηγείται και η επιθυμία προσέγγισης με την Ρωσία, επειδή δημιουργούν τεράστια προβλήματα τα ανοίγματα σε πολλά μέτωπα. Πάντως οι Ρώσοι, έστειλαν ήδη μήνυμα, ότι δεν θα στραφούν κατά της Κίνας, και ανήγγειλαν την αποστολή στην Κίνα -μικρού μεν αριθμού, αλλά με μεγάλο συμβολισμό- τα τελευταίου τύπου στρατιωτικά αεροσκάφη τους SU 35. Άλλωστε, και στη Μέση Ανατολή Ρωσία και Κίνα συμβαδίζουν.

Η αναδυόμενη Κίνα και στον στρατιωτικό τομέα, δεν έγινε αντιληπτή φυσικά ούτε μόλις τώρα, ούτε μόνον από τον Τραμπ. Αξίζει να προσέξουμε τι περιλαμβάνει η εκτίμηση της αρμόδιας Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, με τον ανησυχητικό τίτλο "Μια πολεμική σύρραξη με την Κίνα είναι θέμα χρόνου", που δημοσιοποιήθηκε ήδη και λαμβάνει υπόψη την ενίσχυση των στρατηγικών και συμβατικών δυνάμεων της Κίνας που μετατοπίζει την ισορροπία στην περιοχή του Ειρηνικού προς όφελος του Πεκίνου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας έχουν επεκταθεί σε ό,τι αφορά την ισχύ τους στον αέρα και τη θάλασσα ενώ σημαντική θεωρείται και η ενίσχυση του πυραυλικού οπλοστασίου την ώρα που παίρνει όλο και πιο επιθετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην Ασία», αναφέρεται σε κείμενο που διέρρευσε στην ίδια έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου ΗΠΑ-Κίνας για την επισκόπηση της οικονομίας και ασφάλειας.

Ως αποτέλεσμα «η πιθανότητα γύρω από μια λανθασμένη εκτίμηση ασφάλειας στην περιοχή αυξάνεται», αναφέρεται στην έκθεση προσθέτοντας πως το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης ή ενός σοβαρού επεισοδίου μεταξύ κινεζικών δυνάμεων με αμερικανικές ή με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ως ανοικτό.

Η έκθεση περιγράφει με ανησυχία την αύξηση των δυνατοτήτων των κινεζικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δύο τύπων μαχητικών stealth (J-20/J-31) την πρώτη ανάπτυξη μιας ομάδας μάχης αμφίβιων επιχειρήσεων στον Ινδικό Ωκεανό όπως και τις ασκήσεις της κινεζικής Αεροπορίας στο Καζακστάν. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας βλέπει επίσης τις ΗΠΑ ως τον κύριο αντίπαλο, παρά το γεγονός των ισχυρών δεσμών στο εμπόριο και τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Πιο ειδικά αναφέρεται στην έκθεση: «Ο ξαφνικός εκσυγχρονισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων αλλοιώνει την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού με τέτοιο τρόπο ώστε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αποσταθεροποίηση και για ανταγωνισμό ανάμεσα και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία και να επιδεινώσει την κατάσταση στις περιφερειακές θερμές περιοχές όπως η Ταϊβάν, η κορεατική χερσόνησος, η Θάλασσα της ανατολικής Κίνας και η Νότια κινεζική Θάλασσα. Με την μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ και περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις η ισορροπία στην Ασία μετακινείται πως όφελος της Κίνας».

Η έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου προειδοποιεί ακόμη για την βελτίωση της τεχνολογίας των κινεζικών οπλικών συστημάτων μέσω της οποίας θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να αποτρέπον περιφερειακές συγκρούσεις στην περιοχή, να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους και να κρατούν ανοικτές τις θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

Από τα παρατιθέμενα στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 η Κίνα αναμένεται να έχει 342 υποβρύχια και πυραυλοφόρα σκάφη σε επιχειρησιακή χρήση. Συγκριτικά οι αμερικανικές δυνάμεις θα αριθμούν τότε 240 υποβρύχια και σκάφη επιφανείας. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Κίνα δύο φορές μέσα στο χρόνο δοκίμασε το υπερ-υπερηχητικό όπλο Wu-14, παγκόσμιας κρούσης, το οποίο με την έσοδο του σε υπηρεσία θα μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη σε μερικά λεπτά μέχρι μια ώρα.

Και το εξίσου σημαντικό: Στις ΗΠΑ σπουδάζουν περί τους 225.000 Κινέζους φοιτητές οι οποίοι στην ουσία πραγματοποιούν βιομηχανική κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.