Skip to main content

Πού μειώνονται τα δημοτικά τέλη - Τι ισχύει με τα τραπεζοκαθίσματα

Οι νέες τιμές των δημοτικών τελών αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα.

Σε μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 5% θα προχωρήσει από 1ης Ιανουαρίου 2017 ο δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας ανάσα στους δημότες.

Τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική αρχή πάγωνε τα ανταποδοτικά τέλη, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένα πολιτική να οδηγήσει σε πραγματικές μειώσεις συνολικά που ανέρχονται σε ποσοστό 20%. Οι νέες τιμές των δημοτικών τελών θα συζητηθούν και αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα τέλη στις κατοικίες

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου Οικονομικών Γιούλης Ρανέλα, τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες που εμπίπτουν στην Α’ ζώνη θα μειωθούν σε 2,02 ευρώ/τ.μ. από 2,13 ευρώ/τ.μ. σήμερα, ενώ στην περίπτωση της Β’ ζώνης θα διαμορφωθούν σε 1,52 ευρώ/τμ, έναντι 1,60 ευρώ/τ.μ.

Για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών) η τιμή από 1,14 ευρώ/τ.μ. θα μειωθεί σε 1,08 ευρώ/τ.μ.

Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται, μεταξύ της πλατείας Βαρδαρίου, της 26ης Οκτωβρίου, της Δευκαλίωνος, των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης με τους Αμπελόκηπους, της Βασιλέως Γεωργίου, της Μοναστηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας καθώς και μεταξύ της πλατείας Μουσχουντή, της Ολυμπιάδος, της Ελ. Ζωγράφου, των ορίων με τον Άγιο Παύλο και τις Συκιές (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη) και της πλατείας Μουσχουντή και τη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας.

Τα τέλη για τους επαγγελματικούς χώρους

Οι επαγγελματικοί χώροι στο δήμο Θεσσαλονίκης χωρίζονται σε δύο ζώνες. Η Α΄ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών:

Κωλέττη, Π.Σ.Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά σε όλο το μήκος, Αγ. Δημητρίου, Ηφαιστίωνος, Πλ. Μουσχουντή , Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Εγνατία, Καυταντζόγλου κάτω από την Εγνατία, Παπάφη, Κατσιμίδου, Λεωφόρος Καραμανλή Κωνσταντίνου μέχρι Βούλγαρη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής.

Η Β’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της παραπάνω ζώνης, όπως ορίστηκε, καθώς επίσης και τις επαγγελματικές στέγες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Οι τιμές των συντελεστών που θα ισχύσουν για το έτος 2017 είναι οι εξής:

Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και στεγασμένους χώρους

Τιμή Α’ ζώνης: από 5,29 € ανά τμ. σε 5,02 € ανά τμ.

Τιμή Β’ ζώνης: από 3,23 € ανά τμ. σε 3,06 € ανά τμ.

Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Τιμή Α’ ζώνης: από 5,72 € ανά τμ. σε 5,43 € ανά τμ.

Τιμή Β’ ζώνης: από 3,49 € ανά τμ. σε 3,31 € ανά τμ.

Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια)

Τιμή Α’ ζώνης: από 2,12 € ανά τμ. σε 2,01 € ανά τμ.

Τιμή Β’ ζώνης: από1,30 € ανά τμ. σε 1,23 € ανά τμ.

Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000τ.μ.

Τιμή: από 3,17 € ανά τμ. σε 3,01 € ανά τμ.

Τα τέλη χρήση πεζοδροµίων, πλατειών, κοινόχρηστων χώρων

Στην αναπροσαρµογή και τον καθορισµό των τελών χρήσης πεζοδροµίων, πλατειών, υπεδάφους και λοιπών κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2017 καθώς και την είσπραξη του αναλογούντος τέλους προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τραπεζοκαθίσματα

Το τέλος καθορίζεται κατά ζώνες, στις οποίες έχουν υπαχθεί οι περιοχές, οι πλατείες και οι δρόμοι και παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2016.

Στην πρώτη ζώνη, το τέλος διαμορφώνεται στα 123 ευρώ τ.μ. το χρόνο και ανήκουν τα καταστήματα που βρίσκονται:

Στην περιοχή Εγνατία – Αγγελάκη, Μ. Ανδρόνικου, Βασιλέως Γεωργίου, λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Δωδεκανήσου, Εγνατία (και από τις δύο πλευρές)

Στις οδούς Παπαναστασίου, Λαμπράκη, Μ. Κάλλας

Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλίσσης Όλγας, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αργοναυτών, Έδισσον και Βασιλέως Γεωργίου (και από τις δύο πλευρές)

Για όλα τα καταστήματα της οδού Λ. Νίκης καθώς και για τον άξονα της οδού Αριστοτέλους από την οδό Εγνατία μέχρι τη Λεωφ. Νίκης η χρέωση είναι στα 303 ευρώ το τ.μ. το χρόνο.

Στη δεύτερη ζώνη, η οποία διαμορφώνεται στα 80 ευρώ, υπάγονται τα καταστήματα που βρίσκονται:

στην περιοχή την περικλειόμενη από τις οδούς Λαγκαδά, Αγ. Δημητρίου- Φιλωτά, Πλ. Μουσχούντη- Ολυμπιάδος- Κασσάνδρου – Εθν. Αμύνης – Εγνατία – Λαγκαδά.

Στην οδό Μοναστηρίου από τον αριθμό 1 μέχρι και το 95 και από τον αριθμό 2 μέχρι και το 26 (ιερός ναός Αγίων Πάντων)

Στις οδούς Αγ. Πάντων, Ανατ. Θράκης, Γρηγορίου Κολωνιάρη, Διογένους, Δελφών, 26ης Οκτωβρίου (από Εγνατία μέχρι Πολυτεχνείου), Επταπυργίου, Κωνσταντινουπόλεως, Κλεάνθους, Καυτανζόγλου, λεωφόρος Στρατού – Παπάφη. Επίσης, στη δεύτερη ζώνη μεταφέρονται τα καταστήματα που είναι στις οδούς Μαρτίου, Μπότσαροι και Καραμανλή.

Στην τρίτη ζώνη, τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 51 ευρώ ανά τ.μ. και συμπεριλαμβάνονται η προέκταση Αγ. Δημητρίου( μετά την Εθν. Αμύνης πρός Τριανδρία), η οδός Πολυτεχνείου και όλοι οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι

Για τα καταστήματα της τέταρτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα της Τριανδρίας, η χρέωση παραμένει στο ποσό των 16 ευρώ ανά τ.μ.

Πλατείες και πάρκα

Στην Α΄ ζώνη τα τέλη ορίζονται σε 189 ευρώ ανά τ.μ., το χρόνο με εξαιρέσεις, την πλατεία Αριστοτέλους με χρέωση 303 ευρώ ανά τ.μ., την πλατεία Άθωνος με 206 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Β΄ ζώνη καθώς και στην Πλατεία Δημοκρατίας τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 93 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Γ΄ ζώνη η χρέωση διαμορφώνεται σε 61 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Δ΄ ζώνη η τιμή παραμένει στο ποσό των 35 ευρώ ανά τ.μ.

Πεζόδρομοι – Λαδάδικα

Στην Α΄ ζώνη, στους πεζοδρόμους Θεοχάρη, Αιμιλιανού Γρεβενών, Γεωργίου Σταύρου, Αγίας Θεοδώρας, Ισαύρων, Ι. Δέλλιου, Νικηφόρου Φωκά (κάτω από την Παύλου Μελά), τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 195 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο. Οι τιμές διαφοροποιούνται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Στα Κάτω Λαδάδικα, που περικλείεται από τις οδούς Αβέρωφ, Αξιού, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου 12-26, Τσιμισκή 2-4, Ιωνος Δραγούμη, Κουντουριώτου, Βότση, Αβέρωφ η χρέωση ειναι 212 ευρώ το τ.μ. το χρόνο,

Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους στα 303 ευρώ ανά τ.μ.

Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας η χρέωση είναι στα 232 ευρώ ανά τ.μ.

Στους πεζοδρόμους Ικτίνου και Ζεύξιδος 206 ευρώ

Στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη στα 123 ευρώ το τμ το χρόνο

Στους πεζόδρομους των αγορών Βλάλη (Σπανδωνή, Κυδωνιάτου, Ασκητού, Βλάλη, Μενεξέ, Σολωμού) Βατικιώτη (Μπαλάνου, Δραγούμη, Βαρδαμαλή, Βατικιώτου, Αυγερινού, Παπαμάρκου, Δημητσά) και Μπεζεστένι (Σολωμού, Παπαδοπούλου, Καρίπη, Κουντουρά, στα 206 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Β΄ ζώνη (Βαμβακά, Ζεφύρων, Παπαγεωργίου(μισός), Μελενίκου, Γούναρη (πάνω από Εγνατία) τα τέλη διαμορφώνονται σε 112 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Γ΄ ζώνη (Χειμάρας, Ζαλοκώστα, Κοσμοπούλου, Χατζηκυριάκου) η χρέωση είναι 73 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Δ΄ ζώνη τα τέλη παραμένουν στο ύψος των 35 ευρώ ανά τ.μ.

Για την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Μανόλη Ανδρόνικου, Νικολάου Γερμανού και το πάρκο της ΧΑΝΘ ορίζεται τέλος 60 ευρώ ανά τ.μ. τον χρόνο.

Για τις επιχειρήσεις που ανανεώνεται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου:

Για ποσό από 1 – 400,00 ευρώ εφάπαξ καταβολή έως 28/2/2017 και χορήγηση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου

Για ποσό από 400,01 έως 1.000,00 ευρώ σε 2 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι 28/02/2017 και η δεύτερη μέχρι 30/04/2017

Για ποσό από 1.000,01 έως 2.000,00 ευρώ σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι 28/02/2017, η δεύτερη μέχρι 30/04/2017 και η τρίτη μέχρι 30/06/20167

Για ποσό από 2.000,01 ευρώ και πάνω σε 4 διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι 28/02/2017 το ύψος της οποίας θα ανέρχεται στο 30% του ετήσιου τέλους και τρεις ισόποσες του υπολειπόμενου ετήσιου τέλους έως 30/04/2017, έως 30/06/2017 και έως 31/08/2017

Παγωμένα τα τέλη στάθμευσης στα 1,70 ευρώ ανά ώρα

Στα ίδια επίπεδα με το 2016, δηλαδή στο 1,70 ευρώ ανά ώρα, θα παραμένουν τα τέλη στάθμευσης οχημάτων που επιβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη στάθμευση σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης καθώς και στον άξονα της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου. Η τιμή διάθεσης των καρτών ωριαίας στάθμευσης στους τελικούς διαθέτες θα ανέρχεται στο ποσό του 1,55 ευρώ.

Δημοτικός φόρος

Για το έτος 2017 οι συντελεστές του Δημοτικού Φόρου παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 0,36 ευρώ/τμ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους και για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, 0,15 €/τμ για τους στεγασμένους χώρους και 0,07 ευρώ/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους.

Οι εκπτώσεις

Μειωμένα κατά 50% θα είναι τα δημοτικά τέλη για τους άπορους, τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές, άπορους τους τυφλούς και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.