Skip to main content

Ποια είναι τελικά η αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα;

Σε τι συνίστατο τελικά η βοήθεια και η στήριξη που φαινόταν να μας παρέχουν οι ΗΠΑ καθόλη τη διάρκεια του 6μήνου των (μη)διαπραγματεύσεων.

Καθ’ όλη την διάρκεια του 6μήνου των (μη)διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές, αλλά και προηγουμένως, η αίσθηση που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό, από δημοσιεύματα αλλά και από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ήταν ότι έχουμε τις ΗΠΑ στο πλευρό μας. Και ότι οι ΗΠΑ συγκρούσθηκαν με τους Γερμανούς με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.

Σε τι συνίστατο η βοήθεια; Αφενός τονιζόταν επανειλημμένως από αμερικανικής πλευράς, ότι τυχούσα πτώχευση της Ελλάδας και έξοδος από την Ευρωζώνη θα επιφέρει αναστάτωση στις αγορές, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Απαιτούσαν δε από τους Γερμανούς να μετριάσουν τα μέτρα λιτότητας, επειδή θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση.

Αφετέρου, για πρώτη φορά αναγνωριζόταν διεθνώς και δημοσίως, η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ευρισκόμενη στο μέσον μιας πολυταραχώδους περιοχής (Ουκρανία, Λιβύη, Μ. Ανατολή), και προσφέρει την αναγκαία σταθερότητα ώστε οι Σύμμαχοι να έχουν την δυνατότητα επιβολής λύσεων για ειρηνεύσεις.

Αυτή η θέση των ΗΠΑ, έναντί μας, θεωρήθηκε ως υποστηρικτική της Ελλάδας, την ώρα μάλιστα που στον αμερικανικό Τύπο δημοσιεύονταν οι φόβοι επιφανών Αμερικανών, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει και στρατόπεδο.

Η αμερικανική εφημερίδα «The Daily Beast» μάλιστα, είχε γράψει: «Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, το Κρεμλίνο χρησιμοποιούσε ενεργά την Ελλάδα ως προγεφύρωμα στις μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και σε αυτήν την περίοδο κατάσκοποι της Μόσχας έχει διεισδύσει βαθιά στο πολιτικό σύστημα της Αθήνας.

» Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες του Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για «μυστική» σχέση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ρωσικών αρχών. (…) Πάντοτε υπήρχε μια αμφιβολία για τους Έλληνες, είπε πράκτορας ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας».

Όλες, λοιπόν, αυτές τις δηλώσεις, ανακοινώσεις, δημοσιεύματα, τα εξέλαβε ο κ. Τσίπρας, και η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών και αναλυτών, και προ των εκλογών, ότι μας δίνουν την δυνατότητα να παίξουμε το χαρτί του ισχυρού, με τις δυνατές πλάτες των ΗΠΑ, ώστε εκβιάζοντας ουσιαστικά τους δανειστές, θα υποχωρούσαν, για να μη ταραχθεί η παγκόσμια οικονομία, και να μη χαθεί για την Δύση το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα που της προσφέρει η Ελλάδα. Ήταν απολύτως βέβαιος ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας μετ’ επιτάσεως ότι η κα. Μέρκελ θα υποχωρήσει.

Η δική μου θεώρηση οδηγεί σε αντίθετους δρόμους. Ότι όλα όσα διακήρυσσαν οι Αμερικανοί, και που εωρήθηκαν ως πίεση προς την Γερμανία για να υποχωρήσει, στην πραγματικότητα τα έλεγαν για μας, ώστε να θεωρήσουμε ισχυρό τον εαυτό μας, και μέσω της «θεωρίας των παιγνίων» του απίστευτου τύπου κ. Βαρουφάκη, να κτυπηθεί η Γερμανία ως άτεγκτη, και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια να αμφισβητηθεί από μερίδα των ευρωπαϊκών λαών η ηγεμονική της στάση.

Χρησιμοποιηθήκαμε δηλαδή ως εργαλείο από την αμερικανική πολιτική στην σύγκρουσή της με τους Γερμανούς. Αυτό φάνηκε καθαρά, όχι μόνον επειδή ουδεμία ουσιαστική βοήθεια μας προσφέρθηκε (ούτε καν συγκράτησαν τους Τούρκους να απέχουν των παραβιάσεων κατά των δύσκολων ημερών που περάσαμε), αλλά και επειδή ενώ μας διαβεβαίωναν ότι ανησυχεί η παγκόσμια οικονομία για τις εξελίξεις, αμέσως μετά την παλαιοκομματική προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο ίδιος ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει ουδεμία επίπτωση στις αγορές.

Ταυτοχρόνως, κι ενώ ελέγχουν πλήρως το ΔΝΤ, εξακολουθεί το Ταμείο να φέρεται με σκληρότητα. Και μη μας παρασύρει το γεγονός ότι απαιτεί ελάφρυνση του χρέους, και το θεωρήσουμε ως εύνοια προς εμάς. Τους Γερμανούς πάλι θέλουν να πλήξουν, στους οποίους θα προκαλέσουν πολιτική αναταραχή, αν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Με όλα αυτά, κι επειδή σε μια πολιτική ανάλυση είναι ενδεχόμενο κάποια στοιχεία να μη ληφθούν υπόψη, παρακαλώ όποιος γνωρίζει ποια και πού είναι η αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα, ας με πληροφορήσει.