Skip to main content

Πού είναι τα ελληνικά λόμπι σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες;

Πώς κατάφερε η Ελλάδα να μη έχει ουσιαστικά λόμπι κύρους, το οποίο ποτέ δεν κατάφερε να επηρεάσει αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Λόμπι ονομάζονται στερεότυπα ομάδες πίεσης, και με εθνικές προεκτάσεις. Ενώ επισήμως δεν αναγνωρίζεται η δύναμή τους, στην πραγματικότητα όσες ομάδες λειτουργούν παρασκηνιακά επηρεάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις έχουν αρκετά υπολογίσιμη δύναμη.

Ο Σβάρτσενμπεργκ ορίζει το λόμπι, ως μία οργάνωση που δημιουργήθηκε με σκοπό την υπεράσπιση συμφερόντων και που ασκεί πίεση στις δημόσιες Αρχές για να τις αποσπάσει αποφάσεις σύμφωνες με συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα οποία συμφέροντα μπορεί να αντανακλούν μόνο στα μέλη του λόμπι, αλλά εδώ μας ενδιαφέρει η επιρροή που μπορούν να έχουν στην εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων της χώρας καταγωγής των μελών του λόμπι.

Φυσικό είναι να θεωρήσουμε, ότι πολλές φορές το λόμπι καταλήγει να είναι ένας μηχανισμός αθέμιτου επηρεασμού των αποφάσεων των πολιτικών, καθώς και διαφθοράς τους σε ορισμένες περιπτώσεις, παραμένοντας όμως η πιο σημαντική ομάδα πίεσης στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Προσφάτως δημοσιοποιήθηκαν δύο τέτοια περιστατικά, ελληνικού ενδιαφέροντος, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο ακραίως φιλότουρκος στρατηγός Μάικλ Φλιν, δεξί χέρι του Τραμπ στα θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, διατηρεί εταιρία συμβούλων η οποία προσελήφθη πρόσφατα από μια ολλανδική εταιρία τουρκικών συμφερόντων, με ιδιοκτήτη Τούρκο λομπίστα στις ΗΠΑ. Η δημοσιογραφική έρευνα το αποκάλυψε, και κατά πάσα πιθανότητα θα απομακρυνθεί από το περιβάλλον του Τραμπ.

Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με την διαπλεκόμενη συνεργάτιδα του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, του οποίου η στάση και η διαμόρφωση του κειμένου της Έκθεσης προόδου της Αλβανίας, συνδέεται με την Κροάτισσα Πρέσβειρα της Ε.Ε. στα Τίρανα, Ρομάνα Βλαχούτην, η οποία λειτουργεί μεροληπτικά για την αλβανική πλευρά, σε αντίθεση με ό,τι επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δημοσιεύματα, στηριζόμενα σε αποκαλύψεις από "βαθύ λαρύγγι" στις Βρυξέλλες,  φέρουν τον σύζυγό της, Βλάντο Αζίνοβιτς, σερβικής καταγωγής, να εμπλέκεται σε δύο μεγάλα έργα στην Αλβανία. Την σιδηροδρομική σύνδεση Αλβανίας Μαυροβουνίου, και τα συστήματα ασφαλείας του αλβανικού Κράτους. Ο Έντι Ράμα, που δεν έχει στο λεξιλόγιό του με αρνητική σήμανση τους όρους "σκάνδαλο" και "δωροδοκία", φροντίζει να μένει ικανοποιημένη η οικογένεια της Βλαχούτην, η οποία με την σειρά της το ανταποδίδει, γράφοντας ευνοϊκές εκθέσεις για την Αλβανία και αποκρύπτοντας τα δυσάρεστα.

Σ’ αυτήν οφείλεται η διαρροή του non paper και η αποδοχή του, με την επισήμανση για το ανύπαρκτο τσάμικο, από τον Γερμανό Επίτροπο Χαν. Και βέβαια, παρόλο τον δημόσιο θόρυβο και την διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς, ο Επίτροπος έλαβε υπόψη του μόνον όσα καταγράφει η Βλαχούτην. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου, αν διαπιστωθεί στο μέλλον ότι και ο Γιοχάνες έχει κάποιες κρυφές σκοτεινές πλευρές, αφού η στάση του μού δίνει το δικαίωμα να έχω υπόνοιες.

Στην Έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας, ουδεμία αναφορά γίνεται για την καταπάτηση των περιουσιών των Ελλήνων στην Χειμάρρα -και όχι μόνον-, παρόλο το διπλωματικό επεισόδιο που υπήρξε μεταξύ των δύο χωρών. Η Βλαχούτην δεν το πρόσεξε. Ήδη υπάρχουν έρευνες, και όχι μόνο δημοσιογραφικές, για τον ρόλο της Βλαχούτην και του συζύγου της στην Αλβανία, που δεν συγκίνησαν όμως τον Χαν, ο οποίος αποδέχθηκε την Έκθεσή της.

Το ερώτημα επομένως είναι, οι ελληνικές Υπηρεσίες με τι ασχολούνται, πλην να καταγράφουν όσους δεν είναι "προοδευτικοί", άρα μη αρεστοί στη Νέα Τάξη; Πώς κατάφερε η Ελλάδα να μη έχει ουσιαστικά λόμπι κύρους, το οποίο ποτέ δεν κατάφερε να επηρεάσει αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ιδιαιτέρως των Δημοκρατικών, όταν όλοι σχεδόν οι επιφανείς Ελληνοαμερικανοί ανήκουν σ’ αυτήν την παράταξη; (με τους ομογενείς όμως, να μη τους ακολουθούν αυτήν την φορά, και να ψηφίζουν τον Τραμπ, αφού τίποτε καλό με τους αριστερούς Δημοκρατικούς των ΗΠΑ, δεν είδε η Ελλάδα).

Και πώς γίνεται να αποκαλύπτουν δημοσιογράφοι τα σκάνδαλα που μας βλάπτουν και όχι οι ελληνικές Υπηρεσίες; Αλλά και πώς γίνεται να μη απαιτεί το ελληνικό ΥΠΕΞ, την απομάκρυνση της Κροάτισσας από την υπεύθυνη θέση που της έδωσαν;

Δεν μας φταίνε επομένως μόνον οι ξένοι. Οι ερασιτεχνισμοί οι δικοί μας φταίνε, αλλά ίσως και η εξάρτηση κάποιων από εξωθεσμικά κέντρα, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούν, αντί αυτών του ελληνικού λαού.