Skip to main content

«Πόθεν έσχες» για όλους ζητούν οι πολίτες

Καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» και άρση των κλειστών επαγγελμάτων ζητούν οι φορολογούμενοι με προτάσεις που καταθέτουν στη δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών.
Καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», άρση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις συναλλαγές με τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ζητούν οι φορολογούμενοι σε προτάσεις που καταθέτουν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Εκφράζουν, δε, την αντίθεσή τους στις προτάσεις τις κυβέρνησης για ενδεχόμενη φορολογία με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους χαρακτηρίζουν «εστίες σπατάλης και διαφθοράς», ενώ έντονες, όπως είναι αναμενόμενο, είναι και οι αντιδράσεις για τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας.

Καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες


Οι πολίτες έχουν καταθέσει πλήθος προτάσεων για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν: Η καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», η θέσπιση αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, με την επιβολή αυστηρότερων ποινών, η άρση των κλειστών επαγγελμάτων, η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ελέγχων από αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους, η εντατικοποίηση των ελέγχων και ο έλεγχος των ιδιωτικών επιταγών και η συσχέτισή τους με τραπεζικούς λογαριασμούς.

Θετική είναι η στάση των πολιτών  στις προτάσεις της κυβέρνησης για πληρέστερη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου στη φορολογική δήλωση, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα της οικονομικής του κατάστασης, καθώς και για διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών από μια αξία και άνω αποκλειστικά με χρέωση/πίστωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών, ανοικτών στην πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.

Επίσης, καταρχήν σύμφωνοι είναι οι φορολογούμενοι για επιβολή επιπλέον φορολογίας στις συναλλαγές με offshore εταιρίες, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, ενώ στην προτεινόμενη επιβολή νέων ρυθμίσεων για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές επισημαίνουν ότι θα επαρκούσε η σωστή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ακόμα, εκφράζεται προβληματισμός κατά πόσο θα φέρει αποτελέσματα η προτεινόμενη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο.

Μέσω Internet οι συναλλαγές με τις ΔΟΥ

Πολύ θετικά είναι τα σχόλια για την προτεινόμενη από το υπουργείο αποκλειστικά ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την παράλληλη υποβολή των δηλώσεων μέσω ΚΕΠ ή λογιστικών/φοροτεχνικών γραφείων, για όσους φορολογούμενους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης σύμφωνους βρίσκει τους συμμετέχοντες και η επέκταση των συναλλαγών των πολιτών με τις ΔΟΥ μέσω διαδικτύου, καθώς κρίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποσυμφόριζε τις εφορίες και θα επέφερε διαφάνεια στις συναλλαγές.

Όσον αφορά στην αναδιοργάνωση των ΔΟΥ, προτείνεται η άρση της μονιμότητας, η άρτια εκπαίδευση των υπαλλήλων, η ψηφιοποίηση όλων των φακέλων, η κωδικοποίηση των διαδικασιών και των συναλλαγών, καθώς και η ύπαρξη μετρήσιμων στόχων για τις ΔΟΥ και η σύνδεσή τους με τον προϋπολογισμό.

Επίσης, για τις διαδικασίες που προβλέπονται για τη συμμόρφωση προς τη φορολογική νομοθεσία και οι οποίες θα μπορούσαν να καταργηθούν χωρίς απώλειες εσόδων από το Δημόσιο, προτείνεται η θέσπιση ενός μόνο είδους τιμολογίου, η έκδοση φορολογικών ταυτοτήτων όπου θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι συναλλαγές, η αποφυγή της φυσικής παρουσίας των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και η επιλογή των στελεχών με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επιφυλακτικοί είναι, τέλος, οι πολίτες σχετικά με την αποστολή από το υπουργείο Οικονομικών προσυμπληρωμένης δήλωσης, σε όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες και η απαλλαγή της υποχρέωσης τους να υποβάλουν δήλωση, εφόσον συμφωνούν με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία.

Άδικα τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών σε ενδεχόμενη φορολογία για ενίσχυση των εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς θεωρούν ότι οι πόροι των ΟΤΑ επαρκούν, ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αναδιοργάνωσή τους και ότι αποτελούν «εστίες σπατάλης και διαφθοράς».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενους φόρους με περιβαλλοντικούς στόχους, οι φορολογούμενοι σημειώνουν ότι είναι απαραίτητη η ψήφιση περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η άσκηση Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, η εντατικοποίηση των ελέγχων για ρυπαντές και η επιβολή προστίμων, ενώ δεν παραλείπουν να «ξεσπαθώσουν» κατά των νέων τελών κυκλοφορίας.

«Μόνο ως άδικα μπορούν να χαρακτηριστούν τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο. Κι αυτό καθώς για άλλη μια φορά πληρώνουν κι αυτοί που δεν οφείλουν να πληρώσουν. Σαν γενικός κανόνας για τον καθορισμό της οφειλής των νέων τελών είναι η παλαιότητα, ωσάν αυτή να καθορίζει τους ρύπους υποχρεωτικά. Για ένα όχημα που κάνει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, άρα ρυπαίνει το περιβάλλον, και είναι καινούργιο ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει λιγότερα από ότι ένας που έχει το παλαιό αυτοκίνητο του στο γκαράζ», σημειώνει αγανακτισμένος πολίτης, για τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2010.

Επιβολή φόρων στα καύσιμα

Στα γενικά σχόλια ή προτάσεις των πολιτών, τα οποία θα ήθελαν να ληφθούν υπ΄ όψη του υπουργείου κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού, συμπεριλαμβάνονται η τόνωση της ρευστότητας, η αλλαγή των τελών κυκλοφορίας, η επιβολή φόρων στα καύσιμα και όχι στα αυτοκίνητα, καθώς και η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων.