Skip to main content

«Ποτέ ξανά»: Πορεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Στην πορεία έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρη, ο Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Γερμανός πρόξενος, η πρέσβειρα του Ισραήλ και ο Σταύρος Καλαφάτης.

Για έκτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται σήμερα η πορεία μνήμης «75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου».

Δεκάδες άτομα αψήφησαν τη βροχή και συμμετείχαν στην πορεία αυτή, που ακολουθεί τη διαδρομή που έκαναν Θεσσαλονικείς Εβραίοι για να φτάσουν στο παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό από όπου αναχώρησαν με το πρώτο τρενο για το Άουσβιτς.

Της πορείας προπορεύεται ο 93χρονος Μοσέ Αελιόν, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Αελιόν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έφυγε στα 18 του χρόνια για το στρατόπεδο του Άουσβιτς. Στην Πορεία συμμετέχουν ακόμα και ισραηλινοί οι γονείς των οποίων ήταν από τη Θεσσαλονίκη.

Στην πορεία έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μυταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η πρέσβειρα του Ισραήλ και ο Γερμανός πρόξενος.

Τη σημασία της πορείας μνήμης υπογράμμισε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ακόμα και ρατσισμός και φασισμός.

«Στις ημέρες μας πρέπει να κινητοποιουμαστε για να αποτρέψουμε την εκκόλαψη πολλών αυγών του φιδιού», σημείωσε.

«Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας κεντούν τη μνήμη μας. Το ορθό δεν είναι πάντα και ευχάριστο και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό και το δικαιο» τόνισε από πλευράς του ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος κάλεσε στο βήμα μαζί του όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ανακοίνωσε την ανέγερση ενός ακόμα μνημείου στο Πανεπιστήμιο, το τρίτο κατά σειρά στη μνήμη των Εβραίων της πόλης, που θα είναι αφιερωμένο στους Εβραίους φοιτητές του ΑΠΘ που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

«Σε πολλά μέρη βλέπουμε περιστατικά που θυμίζουν εκείνη τη μαύρη εποχή. Τώρα ήρθε η ώρα να περάσουμε το μήνυμα αυτό στις νεότερες γενιές γιατί σε λίγα χρόνια οι επιζήσαντες θα έχουν πεθάνει», επισήμανε ο
ο επικεφαλής της Διεθνούς «Πορείας Ζώντων», Ααρόν Ταμίρ.

Μάλιστα, συγκίνηση σκόρπισε στους παρευρισκόμενους ο Εβραίος τραγουδοποιός, ελληνικής καταγωγής Γιούντα Πόλικερ (Λεωνίδας Πολυκάρης) ο οποίος τραγούδησε στα ελληνικά και ανέβηκε στη σκηνή με την Χαρούλα Αλεξίου.

Ο κ. Ποληκάρης έχει προωθήσει την ελληνική μουσική στο Ισραήλ και έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Φοίνικα για τη συμβολή του αυτή. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς όπως ο Μανώλης Ρασούλης και η Χάρις Αλεξίου.

Ο Μοσέ Αελιόν διηγείται την ιστορία του:

Ο Λεωνίδας Πολυκάρης μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου στη σκηνή:



Ο 93χρονος Μουσά Αηλόν, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος