Skip to main content

Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας;

Το παράδοξο είναι ότι στην προσπάθεια να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα, συνέβαλε πολύ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα σας πω αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, εφόσον μου πείτε αν η κυβέρνηση σας πιστεύει ότι προλαβαίνει να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας». Με τον τρόπο αυτό σχολιάζει κορυφαίος ξένος τραπεζίτης τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και εξηγεί:

Α) αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι προλαβαίνει το QE και το θέλει πραγματικά, γιατί θα του λύσει τα χέρια σε πολλά προβλήματα, τότε θα κλείσει την αξιολόγηση σύντομα, το αργότερο τον Απρίλιο.

Β) αν ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι το QE έχει χαθεί πλέον, ως προοπτική, τότε να είστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα ζήσει ένα θρίλερ ανάλογο του Ιουνίου του 2015. Γιατί, απλά, σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει κανέναν λόγο να «τρέξει» τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Εγώ στη θέση σας, αυτό θα προσπαθούσα να εκμαιεύσω από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα: Πιστεύουν ή όχι ότι προλαβαίνουν το QE; Και από την απάντηση τους, θα καταλάβαινα και τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους».

Το παράδοξο είναι ότι στην προσπάθεια να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα, συνέβαλε πολύ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Οπως έγινε γνωστό, μετά από συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε να εννοηθεί ότ η Ελλάδα, αν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, μπορεί να προλάβει και το QE. Αρα, στο χέρι της είναι να κλείσει και η αξιολόγηση.