Skip to main content

Η πλατεία Ελευθερίας το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ

Μοναδική εκκρεμότητα η συγκρότηση της Επιτροπής από το ΓΛΠ για τις εγγυήσεις του Δημοσίου στο δάνειο - Πρώτο έργο η ανάπλαση της Πλατείας Ελεθερίας

Μετά από 2-3 μήνες εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει η εκροή των χρημάτων από το δάνειο της ΕΤΕπ προς τον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων. Το πρώτο έργο θα είναι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, που όπως έγραψε η Voria.gr αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Μοναδική εκκρεμότητα η οποία παραμένει είναι να συγκροτηθεί η Επιτροπή απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στο δάνειο.

Πρόκειται για τέσσερις εκταμιεύσεις, ύψους 5 εκατ. ευρώ η κάθε μια και ήδη η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες έχουν προγραμματίσει το πώς θα απορροφηθεί η πρώτη δόση.

«Ενημερώσαμε για την ενδεικτική λίστα των έργων τους επικεφαλής που ήρθαν. Έγινε μια λεπτομερή ενημέρωση», τόνισε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο σε σειρά έργο το οποίο θα δρομολογηθεί είναι η πλατεία Ελευθερίας ενώ παράλληλα υπάρχουν και άλλα έργα ώριμα.

«Το μεγαλύτερο ποσό από τα 5 εκατ. θα απορροφηθεί μέσα στο 2018 και ίσως και το 2019 ανάλογα με τις καθυστερήσεις των ίδιων των έργων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργος Δημαρέλος.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για έργα με αναπτυξιακό πρόσιμο και με οικονομικό όφελος, ειδικά αυτά που σχετίζονται με την Καθαριότητα. Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο τα έργα είναι με σημαντική ωριμότητα για δημοπρασία.

Ο κατάλογος των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξετάστηκε κατά τη συνεδρίαση για πρώτη φορά της διαπαραταξιακής επιτροπής στον δήμο Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργου Δημαρέλου και της προέδρου του ΔΣ Καλυψούς Γούλα.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου, η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση» και ο Μάκης Στεργίου από τη Συμμαχία Πολιτών.

«Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το δάνειο γιατί την εποχή της κρίσης η χρηματοδότηση από το κράτος αποκλείεται να είναι όπως πριν απο 10 χρόνια. Η επιβάρυνση των πολιτών δεν είναι στην πολιτική μας. Άρα πρέπει να βρούμε χρήματα για τα έργα από ΕΣΠΑ και φθηνά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι η ΕΤΕπ και η δωρεά του Νιάρχος. Αρκεί την απόφαση για το είδος των έργων να την λαμβάνει ο δήμος», τόνισε η κα. Καλφακάκου.

«Αν και έχουμε καταψηφίσει το δάνειο θεωρούμε σωστό να είμαστε στις συζητήσεις. Θεωρούμε οτι δεν κανένα έργο δεν είναι ώριμο», τόνισε η κυρία Αιβάζογλου.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η παράταξη των «Εντάξει», η Λαϊκή Συσπείρωση και η «Μένουμε Θεσσαλονίκη», οι οποίες είχαν καταψηφίσει τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ.

Σχολιάζοντας τις απουσίες από τη συνεδρίαση και τις επικρίσεις για επιβάρυνση του δήμο από τη δανειοδότηση ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 35 έργα και μεταξύ αυτών είναι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ, καθώς και η δεύτερη φάση των έργων ανάπλασης της Αγίας Σοφίας (από την οδό Τσιμισκή μέχρι την παραλιακή λεωφόρο).

Μέσα στη λίστα των έργων είναι επίσης, η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη, η οποία θα μετατραπεί σε χώρο περιπάτου και αναψυχής, η ανάπλαση του πεζόδρομου της Ικτίνου και της Ζεύξιδος, η ανάπλαση της ζώνης πρασίνου κατά μήκος των τειχών στην οδό Επταπυργίου, η διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας στο τρίγωνο Δεσπεραί – Δαγκλή και Διαλέττη και η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο.