Skip to main content

Ποτάμι: Μνημείο κυβερνητικής διγλωσσίας η επιστολή Τσακαλώτου

«Οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση»

Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση το Ποτάμι, σχολιάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς.

Η επιστολή μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου είναι μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας: άλλα στους Ελληνες, άλλα στους εταίρους, αφότου το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που εστάλη στους θεσμούς, σημειώνει το Ποτάμι.

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα:

Ο κ. Τσίπρας όταν ανακοίνωσε το έκτακτο βοήθημα, μίλησε για υλοποίηση της υπόσχεσης για 13η σύνταξη. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι δόθηκε μια φορά και δεν θα ξαναδοθεί.

Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ειπώθηκε ότι θα εφαρμοστεί όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Στην επιστολή λέγεται καθαρά ότι θα ισχύσει μόνο για το 2017.

Ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν. Αυτά που έδωσε δηλαδή ενδέχεται να τα πάρει πίσω ξανά από τις συντάξεις.

Ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% παραμένει για το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-ευρωπαίων λήγει εις βάρος μας αφού για να καλυφθεί ο στόχος το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ενεργοποίηση του «κόφτη». Η αναφορά στον «κόφτη» ειναι σαφής στο κείμενο της επιστολής.

Η κυβέρνηση μόλις τώρα και ύστερα από πίεση των εταίρων αναλαμβάνει τη δέσμευση απέναντί τους να κατευθυνθούν πόροι από ενδεχόμενη υπέρβαση των στόχων στο Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης και σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αναγκάζεται να το κάνει.

Αφού ο κ. Τσακαλώτος λέει απολογητικά «δεν θα το ξανακάνουμε», αναλαμβάνει τη δέσμευση οποιαδήποτε νέα κίνηση τέτοιου είδους να γίνει μόνο ύστερα από την έγκριση των εταίρων.

Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό, οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις.