Skip to main content

Ποτάμι για Kυπριακό: Δεν αρκούν πια οι καταδίκες, η λύση επείγει

Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει χωρίς περιστροφές κάθε πρωτοβουλία της ηγεσίας της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η παράνομη κατοχή σχεδόν του μισού νησιού έκλεισαν 43 χρόνια. Και σήμερα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδας θα καταδικάσουν, για μια ακόμα φορά, την παράνομη κατοχή εδάφους χώρας-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα κάνουν έκκληση για οριστική λύση, τονίζει το Ποτάμι.

Και μετά το Κυπριακό θα καλυφθεί πάλι με σιγή που μοιραία θα φέρει την αδράνεια και την παράταση του βιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αυτονόητο ότι η τουρκική κατοχή, που δύσκολα βρίσκει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία, είναι έξω από κάθε έννοια δικαίου και ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν καμία θέση στο νησί.

Η πρόσφατη αποτυχία της προσπάθειας επανένωσης της νήσου δείχνει ότι τα περιθώρια στενεύουν. Όσο ο καιρός περνάει, η διχοτόμηση θα παίρνει χαρακτήρα «μονιμότητας» και θα παγιώνει την κατάφωρη αυτή παραβίαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.

Η επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου είναι μονόδρομος. Επανένωση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Με πλήρη ισονομία για τις δύο κοινότητες. Με ουσιαστική προσπάθεια συμφιλίωσής τους, παρά το αίμα που έχει χυθεί. Και με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, τον λαό της Κύπρου, να αποφασίζουν οι ίδιοι- και μόνον οι ίδιοι- για την τύχη της χώρας τους. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει χωρίς περιστροφές και δεύτερες σκέψεις κάθε πρωτοβουλία της ηγεσίας της Κύπρου.

Δεν αρκούν πια οι καταδίκες, η λύση επείγει, υπογραμμίζει το Ποτάμι.