Skip to main content

Από τον Ανδρέα στον Τσίπρα:Πόσους λαγούς μπορεί να χωρέσει ένα καπέλο;

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αρκεστεί σε «δήθεν» υποσχέσεις και παροχές, φορώντας το αριστερό προσωπείο ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχής η συζήτηση κατά το τελευταίο διάστημα για το περιεχόμενο του λόγου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στην 81η ΔΕΘ. Απορώ γιατί συμβαίνει αυτό, δεδομένου ότι οι μέχρι σήμερα ομιλίες του, και όχι μόνον στην ΔΕΘ, ήσαν σκοπίμως παραπλανητικές, ή οφείλονταν σε αυταπάτες, όπως υποστήριξε ο ίδιος. Τι είναι αυτό που άλλαξε, ώστε κάτι διαφορετικό να περιμένουμε;

Οι κυβερνήσεις που δεν μπορούν να παραγάγουν έργο, αναλίσκονται στα "δήθεν" και μ’ αυτά πείθουν τους λαούς. Ο Αντρέας Παπανδρέου το γνώριζε καλά, μόνο που η "βασιλεία" του διήρκεσε μόνο μια δεκαετία περίπου -άλλα τόσα χρόνια περίπου ήτσν στην αντιπολίτευση. Έχασε το παιχνίδι από την στιγμή της "ιστορικής" φράσης «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα». Εκεί φάνηκε ότι με τα "δήθεν" δεν μπορεί ένας πολιτικός να εξαπατά ή να αυταπατάται επί πολύ.

Άλλωστε, αυτό τα είχε πει και ο νυν πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζω αν ο λογογράφος του ήθελε να στείλει μήνυμα στον ίδιο, ενσωματώνοντας στο κείμενο του λόγου του μια φράση που αποδίδεται στον Τσώρτσιλ (χωρίς να είναι βέβαιο) ότι δηλαδή «μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ χρόνο, πολλούς για λίγο, δεν μπορείς όμως να κοροϊδέψεις πολλούς για πολύ». Ο Α. Τσίπρας το είπε αυτό καταγγέλλοντας τους προκατόχους του στον κυβερνητικό θώκο. Ήρθε όμως η στιγμή να το γευτεί ο ίδιος.

Θαυμάζαμε μικροί τον ταχυδακτυλουργό που έβγαζε λαγούς από το καπέλο του. Πόσους λαγούς όμως μπορεί να χωρέσει ένα καπέλο; Ακόμη και αν τους συμπιέσεις, για να βγάλεις πολλούς, δεν θα τους βγάλεις ζωντανούς. Αυτό είναι το σημερινό πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση - και όχι πώς θα ανορθωθεί η οικονομία, αυτό φαίνεται πως το έχει εγκαταλείψει. Αν πράγματι ήθελε να βγούμε από την ύφεση, δεν θα τοποθετούσε ο Α. Τσίπρας στα παραγωγικά υπουργεία δεδηλωμένους εχθρούς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ή και "άυλους", όπως στην περίπτωση του Σταθάκη, που ούτε έχω καταλάβει, ίσως και ο ίδιος, με τι ακριβώς ασχολείται σε ένα τόσο σημαντικό υπουργείο. (Ο Κοτζιάς τουλάχιστον κάνει τουρισμό).

Μόνον "δήθεν" θα ακούσουμε. Την πάταξη της διαπλοκής στα ΜΜΕ, ρίχνοντας μαύρο σε υγιείς επιχειρήσεις και καθόλα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (Alpha – Star) διώχνοντας "διαπλεκόμενους" καναλάρχες αντικαθιστώντας τους από άλλους αγγελικά πλασμένους, θα μάς πει ότι δίνει ψήφο στα 17, θα μας πει και για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα στόχο της Αριστεράς για να υπάρχει πάντα ακυβερνησία στην χώρα, και βέβαια για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, κακέκτυπο του άλλου "δήθεν" του Αντρέα Παπανδρέου με την Σύνοδο των Έξη, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα, αλλά στα μάτια των αδαών, ίσως φανεί σπουδαίο.

Αυτά και άλλα παρόμοια θα πει, φορώντας το αριστερό προσωπείο, επειδή σε λίγες μέρες υπάρχει και Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να δώσει λόγο στους ιδεοληπτικούς συντρόφους του. Τα χρήματα που θα πάρει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αν τα πάρει, και που θα είναι λιγότερα από αυτά που χάνονται λόγω του μαύρου, θα είναι το μεγάλο όπλο. Χάντρες για ιθαγενείς.

Είχε πει ο πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού, Πέτρος Τατσόπουλος: «Τον ελληνικό λαό, ναι, τον εξαπάτησε αν και δεν είμαι σίγουρος ότι ο ίδιος έχει συνείδηση αυτής της εξαπάτησης. Όπως κάθε τυπικός καιροσκόπος, έχει εκ των προτέρων έτοιμη μια φαρέτρα με επιχειρήματα για να δικαιολογεί κάθε του ανακολουθία, ακόμη και την πιο κραυγαλέα.

Τώρα, κατά πόσον πιστεύει στα ίδια του τα ψέματα, μονάχα η επιστήμη μπορεί να μας το απαντήσει. Όχι υποχρεωτικά η πολιτική επιστήμη».

Νομίζω, πως η άλλη επιστήμη την οποία υπαινίσσεται ο Τατσόπουλος, πρέπει να ενδιαφερθεί και για όλους εμάς, που δεν έχουμε καταλάβει πού μας οδηγούν. Όσο για τους φίλους που ρωτούν εναγωνίως, πότε θα βελτιωθούν τα πράγματα, δυστυχώς δεν μπορώ να τους πω κάτι ευχάριστο (επειδή ούτε εξαπατώ, ούτε αυταπατώμαι). Ας εύχονται, τα πράγματα να μείνουν όπως έχουν τώρα. Επειδή τα επόμενα βήματα δεν θα είναι προς τα εμπρός.