Skip to main content

Πόσο παρεμπόριο αντέχουν οι δρόμοι και οι πλατείες της Θεσσαλονίκης;

Οι δύο προσεγγίσεις για το αντιαισθητικό φαινόμενο που γίνεται στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, καταστρέφοντας το υγιές εμπόριο.

του Γιώργου Μητράκη

Η είδηση από το χθεσινό αστυνομικό δελτίο:

«Eπιχειρησιακή δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου του παρεμπορίου, πραγματοποιήθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας της πόλης και με τη συνδρομή αστυνομικών έτερων Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Θ. Στο πλαίσιο της δράσης: Ελέγχθηκαν (95) άτομα. Συνελήφθη (1) άτομο για άσκηση υπαίθριου εμπορίου άνευ αδείας, σε βάρος του οποίου βεβαιώθηκε και το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο. Σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία για παράνομη άσκηση υπαίθριου εμπορίου. Eντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν προϊόντα παρεμπορίου. Βεβαιώθηκε μία (1) παράβαση για επαιτεία».

Κατ’ αρχήν οφείλει κανείς να σημειώσει ότι –σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου- οι περιπολίες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του παρεμπορίου έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, που είχε επισκεφθεί πριν από μερικές εβδομάδες το νέο γενικό αστυνομικό διευθυντή για το συγκεκριμένο θέμα, εξέφρασε την ικανοποίηση του, επειδή μετά τη συζήτηση που είχαν η παρουσία της αστυνομίας στο Καπάνι είναι καθημερινή και διαρκής, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί αισθητά η πώληση λαθραίων και παράνομων τσιγάρων σε αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης.

Από αυτή την πραγματικότητα όμως, μέχρι τα υπόλοιπα στοιχεία της είδησης η απόσταση είναι χαώδης. Αυτή η… μαγική εικόνα «γεννάει» πολλά ερωτηματικά. Αν –όπως λέει η είδηση- η δράση της αστυνομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απέφερε τον εντοπισμό ενός παρεμπόρου, τότε τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή κάποιος ειδοποίησε το κύκλωμα και οι «έμποροι» λούφαξαν για λίγο, μέχρι να περάσει η μπόρα. Ή σε λάθος σημεία έκαναν ελέγχους οι αστυνομικοί. Ή όσοι συμμετείχαν στις έρευνες «τυφλώθηκαν» από τον ήλιο που ήταν λαμπερός και τους… ξέφυγαν πολλά πράγματα. Διότι μετά από τόσα χρόνια που το παρεμπόριο ασκείται στα κεντρικά πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Όλοι γνωρίζουν που πωλείται και τι ακριβώς. Κι αν δε γνωρίζουν, «πέφτουν» διαρκώς επάνω στους παρεμπόρους. Ή οι πωλητές «πέφτουν» επάνω στους υποψήφιους πελάτες.

Η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτό το αντιαισθητικό και καταστροφικό για το υγιές εμπόριο και τα δημόσια ταμεία παρεμπόριο που γίνεται στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις αστυνομικού χαρακτήρα. Ο προληπτικός, δηλαδή η παρουσία ένστολων που λειτουργούν αποτρεπτικά για κάποιον να απλώσει την πραμάτεια του στο πεζοδρόμιο. Και ο κατασταλτικός, που δε γίνεται με στολή. Όποιος αστυνομικός διευθυντής επιθυμεί πραγματικά να συλλάβει επ’ αυτοφόρω τους μικρούς του παρεμπορίου στη Θεσσαλονίκη –και οπουδήποτε αλλού- πρέπει να στείλει τα «συνεργεία» του να βολτάρουν στις πιάτσες με πολιτικά. Σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατον να εντοπίσουν έναν μόνο παραβάτη, θα βρουν δεκάδες.

Από τσάντες, ζώνες και άλλα αξεσουάρ, μέχρι τσιγάρα, οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι από υπαίθριες προσφορές. Άνθρωποι κάθε φύλλου, ηλικίας ή χρώματος προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους πουλώντας σχεδόν τα πάντα χέρι με χέρι. Από την πλευρά τους αυτό μπορούν, αυτό κάνουν για να εξοικονομήσουν τα προς το ζειν. Αλλά αυτό δε μπορεί να γίνεται εις βάρος εμπόρων και επαγγελματιών, που μέχρι να βγάλουν αυτά τα προς το ζειν πληρώνουν εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, υπαλλήλους, λογαριασμούς κ.λπ., κ.λπ.