Skip to main content

Πόσο κοντά είναι το Κατάρ στην Εθνική;

Οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βαίνουν προς κορύφωση. Κι όλα δείχνουν ότι οι πρώτες κινήσεις θα είναι επενδυτικές, με άρωμα εξ Αραβίας.
Οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βαίνουν προς κορύφωση. Κι όλα δείχνουν ότι οι πρώτες κινήσεις θα είναι επενδυτικές, με άρωμα εξ Αραβίας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το κρατικό fund του Κατάρ έχει αναθέσει στην αμερικανική Morgan Stanley να διερευνήσει το ενδεχόμενο απόκτησης ενός πακέτου μετοχών της Εθνικής, θεωρώντας ότι η σημερινή τιμή της μετοχής της προσφέρεται για τοποθέτηση. Όμως, πράγματα, η ίδια η Εθνική δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να διευκολύνει τους Άραβες. Τι τους απομένει να κάνουν; Μια δημόσια προσφορά, για το περίπου 5% των μετοχών της Εθνικής. Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 30 εκατομμύρια μετοχές.

Αυτές, λοιπόν, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω της αγοράς, κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όσοι γνωρίζουν υποστηρίζουν πως όντως ο αριθμός αυτός είναι ο ανώτερος που μπορεί να συγκεντρωθεί με αυτήν την τακτική, καθώς η τιμή όπου θα γίνει η προσφορά δεν θα υπερβαίνει και πολύ την τρέχουσα. Κατά συνέπεια, οι παλιοί μέτοχοι δεν θα δεχθούν να πουλήσουν και στην πρόσκληση θα ανταποκριθούν μόνο οι νέοι. Κάπως έτσι, λοιπόν, το Κατάρ θα μπορούσε να φτάσει τη συμμετοχή του στο 4% με 5% της Εθνικής κι εκεί να σταματήσουν όλα. Θα το κάνει όμως;