Skip to main content

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές καταθέσεις από κούρεμα;

Το bail in στην ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi επαναφέρει τους φόβους για τις ελληνικές καταθέσεις. Πώς έχει η κατάσταση σήμερα.

Με το bail in στην ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi να θεωρείται πλέον δεδομένο, η συζήτηση για το αν και κατά πόσο είναι πιθανό να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο και επί ελληνικού εδάφους επανέρχεται δριμύτερη. Οπως επίσης και το αν και κατά πόσο οι ελληνικές καταθέσεις κινδυνεύουν.

Το πρώτο πράγμα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει, επιχειρώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα είναι πως λόγω των capital controls δεν μπορούν να γίνουν ούτε μεγάλες αναλήψεις μετρητών ούτε μετακίνηση των χρημάτων στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, οι αποταμιεύσεις είναι «κλειδωμένες».

Η δεύτερη παρατήρηση που μπορεί να γίνει είναι πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων υπό τον όρο ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί. Αν όμως οι συνθήκες επιδεινωθούν και οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια τότε η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με το νέο ευρωπαικό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και bail in δηλαδή τη συμμετοχή και των καταθετών στο κόστος διάσωσης μιας τράπεζας.

Ο μεγάλος αυτός κίνδυνος καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επιστροφή της οικονομίας σε θετική τροχιά. Ωστόσο, μια νέα σύγκρουση με τους δανειστές και μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και «κούρεμα» των αποταμιεύσεων των πολιτών και των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων.