Skip to main content

Πόσα μας επηρεάζει η εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία;

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Λίβανος, Ισραήλ είναι τα κράτη που μετέχουν στον περίεργο πόλεμο στη Συρία.

Καλό είναι να υπενθυμίσω εκ νέου, ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη από τον έξω κόσμο, γι’ αυτό και κάθε τι που συμβαίνει, ιδίως στην γειτονιά μας, μπορεί να μας επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα.

Αυτός είναι και ο λόγος που «γκρινιάζω» για την αβελτηρία των εκάστοτε υπουργών επί των Εξωτερικών, που άλλοτε ασχολούνται με τουρισμό, άλλοτε πολιτεύονται κατά τις υποδείξεις των λεγομένων Μεγάλων Δυνάμεων. Ελάχιστες είναι οι ενέργειες του υπουργείου -σε αντίθεση με τα λόγια, τα οποία είναι πολλά- που έχουν αποφέρει κάποιο όφελος στην χώρα μας.

Απορώ, ως εκ τούτου, με την ελάχιστη σημασία που αποδίδουν τα ελληνικά ΜΜΕ στην κοσμογονία που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή, με τις εξελίξεις να μη αφήνουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Λίβανος (με την Χεζμπολάχ), Ισραήλ (αφανώς) είναι τα κράτη που μετέχουν με ένοπλα σώματα στον περίεργο πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία, όπου αγνοείται ποιος είναι ο σύμμαχος και ποιος ο αντίπαλος.

Με την εμπλοκή της Ρωσίας -και οσονούπω της Κίνας, κατά των 3.500 Ουιγούρων μουσουλμάνων Κινέζων που βρίσκονται στο ΙΚΙΛ- τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Και τούτο διότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί επί ενάμιση έτος εναντίον των τζιχαντιστών, αποτελούν μυστήριο, επειδή ουδέν απέφεραν, μάλιστα δε το Ισλαμικό Κράτος γίνεται διαρκώς ισχυρότερο, ώστε να αποφασίσουν Ρωσία και Κίνα να εμπλακούν ενεργώς.

Σημειώνω κατ’ αρχάς, πως δεν λαμβάνω υπόψη τις δηλώσεις πολιτικών, όλων των πλευρών, επειδή η προπαγάνδα οργιάζει. Ενώ φερ’ ειπείν είναι αναντίρρητο πως η Ρωσία δεν επρόκειτο να αναμιχθεί ενόπλως χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις ΗΠΑ, από πλευράς μεν των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ομολογείται τούτο, καθώς και οι συνεχείς επαφές τους επί του θέματος, το αμερικανικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ρωσία ότι χτυπά και ισλαμιστές της Αλ Κάιντα, που είναι σύμμαχοι της λεγόμενης «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης της Συρίας», την οποία υποστηρίζουν και εξοπλίζουν οι ΗΠΑ.

Αλλά και τι να πιστέψω, όταν τα δυτικά Μέσα, που αναπαράγουν τις ειδήσεις τους τα ελληνικά, κάνουν λόγω για θύματα αμάχους από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων, ενώ ο Πούτιν δήλωσε πως αυτά τα δημοσιεύματα ήρθαν στο φως, πριν ακόμη σηκωθούν τα ρωσικά αεροπλάνα; Γι’ αυτό μένουμε στα γεγονότα, για τα οποία είμαστε βέβαιοι.

Η εμπλοκή των Ρώσων σημαίνει πως δέχθηκε η Δύση να διατηρήσουν τον ναύσταθμό τους στην Ταρσό (Ταρτούς) και συνακόλουθα και την επιρροή τους και στα μελλοντικά πολιτικά πράγματα της Συρίας.

Δι’ αυτού του τρόπου αποφεύγεται ένας σοβαρός κίνδυνος για το Ισραήλ -κυρίως, αλλά και για τον Δυτικό κόσμο-, ο εν λόγω ναύσταθμος να βρεθεί στα χέρια των Ιρανών οι οποίοι τον εποφθαλμιούν με τη συνδρομή των σιιτών που διαμένουν στην περιοχή - και οι οποίοι διαδήλωναν υπέρ αυτής της λύσης. Παραλλήλως, απομακρύνεται και η περίπτωση να αποκτήσει λιμάνι η Ρωσία στην Αίγυπτο, όπως συζητούσαν οι δύο χώρες, αν η Ρωσία έφευγε από την Συρία (έτσι μένουν ελεύθερα τα χέρια των ισχυρών, να «τσακίσουν» και την Αίγυπτο, που τους ξέφυγε λόγω Αλ Σίσι).

Εκείνο, που μας ενδιαφέρει άμεσα, είναι η αποτροπή της προοπτικής να αποκτήσει η Τουρκία την «ελεύθερη ζώνη» που επιθυμεί, εντός του συριακού κράτους, και είχε αναθέσει στο ΙΚΙΛ να απομακρύνει από εκεί τους Κούρδους. Προσφάτως μάλιστα, άρχισε να βομβαρδίζει κι εκείνη κουρδικές εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως αμάχους για να τους εξαναγκάσει σε φυγή, προφασιζόμενη ότι βομβαρδίζει τζιχαντιστές. Επομένως, ο κουρδικός κίνδυνος για την Τουρκία επαυξάνεται, προκαλώντας της τριβές και μακροχρονίως και απώλεια εδαφών. Όσο ασχολείται με τους Κούρδους, μας δίνει καιρό για ανάκαμψη και απαντητικό εξοπλισμό.

Το κυριότερο όμως όφελος για την Ελλάδα, είναι ότι η εμπλοκή των Ρώσων, που στα σοβαρά πλέον θα χτυπήσουν τους τζιχαντιστές (του ΙΚΙΛ και της Αλ Κάιντα) θα τους απομακρύνει από τις περιοχές εκείνες, όπου δραστηριοποιούνται και οδηγούν τους κατοίκους σε μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Το κράτος της Συρίας βεβαίως, θα τριχοτομηθεί, όπως φαίνεται, αλλά θα μετριασθούν οι ακρότητες και θα μειωθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες που εκλήθησαν από την κυβέρνηση, μέσω της κας Χριστοδουλοπούλου, να μας επισκεφθούν.


Ο Μακεδών