Skip to main content

Ποσά 60 τρισ δολαρίων είναι έτοιμα να επενδυθούν σε έργα υποδομής

Η συνεργασία της Παρευξείνιας Τράπεζας με το Παγκόσμιο Κέντρο Υποδομών ( GI Hub), για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων υποδομής.

Περισσότερα από 60 τρισεκατομμύρια δολάρια λιμνάζουν σε συνταξιοδοτικά funds, τεράστια κεφάλαια που οι διαχειριστές τους, βάσει έρευνας που διενεργήθηκε, σε ποσοστό 90% θέλουν να τα τοποθετήσουν σε έργα υποδομών ενώ το 40% αυτών θα ήταν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν υποδομές σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Μέρος αυτών των δυσθεώρητων πόρων όπως πιθανώς και άλλων που σήμερα είναι επενδεδυμένοι σε μετοχές, θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν η Τράπεζα Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου και, το Παγκόσμιο Κέντρο Υποδομών (Global Infrastructure Hub), που σήμερα, με την υπογραφή MoU, αρχίζουν την συνεργασία τους με σκοπό να προωθηθούν έργα υποδομής στις χώρες- μέλη της Παρευξείνιας Τράπεζας. Άλλωστε, στα επόμενα χρόνια, τα κεφάλαια των συνταξιοδοτικών funds στα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι θα φτάσουν σε 102 τρισ. δολλάρια και μπορούν να αποτελέσουν μία κυριολεκτικά χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη. 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Παρευξείνιας κ. Ihsan Ugur Delikanli και τον διευθύνοντα σύμβουλο του GIH κ. Chris Heathcote, ο οποίος τόνισε το Κέντρο ιδρύθηκε το 2014 από τους G20, γιατί ακριβώς διαπιστώθηκε ότι η τόνωση της οικονομίας σε αναπτυσσόμενες αλλά και ανεπτυγμένες χώρες, περνάει και μέσα από τα έργα υποδομής.

"Δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, αντίθετα υπάρχει έλλειψη κατάλληλων, σωστά σχεδιασμένων και ώριμων projects", τόνισε ο κ. Heathcote προσθέτοντας ότι σε μία εποχή που τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια δεν θέλουν να επενδύσουν σε εταιρικές μετοχές αλλά ούτε και σε κρατικούς τίτλους, η χρηματοδότηση έργων υποδομής είναι ιδανική για funds που επιλέγουν επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, με σταθερές αποδόσεις και σε βάθος χρόνου.

Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας τόνισε ότι για την αναπτυξιακή Τράπεζα η χρηματοδότηση έργων υποδομών στις χώρες - μέλη της, είναι στρατηγικός στόχος και ποσοστό άνω του 20% της αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου της, αφορά τέτοια έργα.

Μάλιστα ο κ. Delikanli αποκάλυψε ότι στις επόμενες 10-15 ημέρες θα υπογραφεί και το πρώτο δάνειο που αφορά υποδομές στην Ελλάδα, αυτό που θα χορηγηθεί στην Fraport, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα projects προς υλοποίηση.

Να σημειωθεί ότι το GI Hub έχει έδρα και γραφεία στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες με τρεις τρόπους: Mέσω ΜοU's, με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων και εργαλείων για την αξιολόγηση, ιεράρχηση και εξεύρεση χρηματοδότησης για έργα υποδομής αλλά, και με παρουσία στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατάρτιση προγραμμάτων έργων υποδομής. Ενδέχεται, το Κέντρο να αποκτήσει γραφεία και σε άλλα σημεία της υδρογείου.

Σημειώνεται πως όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους στο G20, έχουν την δυνατότητα συνεργασίας με το Παγκόσμιο Κέντρο Υποδομών.