Skip to main content

Πώς το «oui» των Γάλλων για τη νέα τράπεζα έγινε «non»

Η γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα διεμήνυσε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι τελικά δεν θα δώσει τα 30 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί.

Μια μεγάλη απογοήτευση πήρε η κυβέρνηση, πριν από μερικές μέρες, χωρίς τίποτα βεβαίως να γίνει γνωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα (ΒΡΙ), διεμήνυσε στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι τελικά δεν θα δώσει τα 30 εκατ. ευρώ, που είχε υποσχεθεί, ως ενίσχυση στην υπό σύσταση αντίστοιχη ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος «πήρε την κρυάδα» λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στις ΗΠΑ, κατά την εκεί τελευταία επίσκεψη του, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ και της επίσκεψης Τσίπρα.

Βεβαίως, οι Γάλλοι υποσχέθηκαν ότι θα παράσχουν τεχνογνωσία στη νέα τράπεζα, αλλά η Αθήνα θα προτιμούσε (κυρίως) τα λεφτά. Και είναι λογικό, καθώς τώρα το εγχείρημα για τη λειτουργία της γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Κι αυτό γιατί ακόμα αναζητούνται οι πόροι για να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση τράπεζας. Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι η ΒΡΙ δεν δίνει τα λεφτά, γιατί απλά δεν τα έχει. Και στον δικό της προϋπολογισμό έγινε μεγάλο «κούρεμα», εξηγήθηκε στον κ. Τσακαλώτο.