Skip to main content

Πώς το Μοδιάνο μπορεί να αλλάξει όλη τη Θεσσαλονίκη

Για να εκμεταλλευτεί η πόλη την προστιθέμενη αξία της επένδυσης στην ιστορική αγορά χρειάζεται μια εκτεταμένη ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

Η έναρξη της επένδυσης στην εμβληματική αγορά Μοδιάνο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που σηματοδοτείται από την προ ημερών υπογραφή και ολοκλήρωση της πώλησής της, αποτελεί ίσως το πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη, που είναι υλοποιήσιμο σε ορατό χρονικό διάστημα.

Το Μοδιάνο (Στοά, Αγορά, όπως θέλετε να το πείτε) και η επένδυση σ' αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως άλλο ένα εμπορικό κέντρο. Τέτοια έχουμε και μάλιστα πολλά σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Η παρέμβαση στο Μοδιάνο είναι ένα project, που μπορεί να αναγεννήσει το εμπορικό κέντρο της πόλης, μια ευρύτερη περιοχή, η οποία σίγουρα χρειάζεται χρόνια τώρα μια εκτεταμένη παρέμβαση και πολυεπίπεδη. Γι' αυτό άλλωστε όλοι, ακόμη και οι πολέμιοι της πώλησης, ζητούσαν επιτακτικά και επί πολλά χρόνια την ανάπλαση και αξιοποίηση του Μοδιάνο, που έφθινε χρόνο με το χρόνο.

Προφανώς και ο χαρακτήρας του ιστορικού ακινήτου, όπως και της περιοχής, που πλέον είναι παραδοσιακή δεν χρειάζεται να αλλάξει. Αντίθετα, τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν, οι χρήσεις, οι μυρωδιές, τα μικρομάγαζα, οι στοές, οι ήχοι πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτοι και να βρουν το δικό τους χώρο μέσα στο νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί λογικά από την επένδυση.

Είχα την ευκαιρία να δω τους σχεδιασμούς που υπάρχουν από τους επενδυτές και να τους συγκρίνω με κατά καιρούς σχέδια για την αναγέννηση της περιοχής. Ξεκινώ από τη διαπιστωμένη ανάγκη ανακαίνισης του χώρου. Και της αγοράς και της ευρύτερης περιοχής.

Μια σειρά από έργα, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που είχαν γίνει στο Καπάνι (Βλάλη, Βατικιώτη, Άθωνος), σε άμεση γειτνίαση με την αγορά Μοδιάνο, συζητούνται κατά καιρούς, χωρίς δυστυχώς να γίνεται τίποτα το ουσιαστικό. Προφανώς, στην πρώτη ανάπλαση της περιοχής πριν από πολλά χρόνια άλλαξαν και βελτιώθηκαν πολλά. Παραμένουν όμως τα προβλήματα και είναι μεγάλα. Τόσα ώστε σε πολλές περιπτώσεις να μη συνιστούν υπερβολή οι χαρακτηρισμοί περί εγκατάλειψης της περιοχής. Υπενθυμίζω ότι τα μαγαζιά στεγάζονται σε ετοιμόρροπα κτήρια σε διάφορα σημεία της κεντρικής αγοράς. Κάπως έτσι κατάντησε κάποια στιγμή και το Μοδιάνο...

Επειδή όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ανάπλασης της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια απλώς επισημαίνω πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία η έναρξη της επένδυσης στο Μοδιάνο για να ξεκινήσει ταυτόχρονα και ένα πρόγραμμα ανανέωσης του συνολικού χώρου από την Β. Ηρακλείου μέχρι την Εγνατία κι από την Αριστοτέλους μέχρι την Ι. Δραγούμη. Και ακόμη παραπέρα ίσως, μέχρι τη Βαλαωρίτου και τα Λαδάδικα.

Δεν ήταν ανάγκη να πωληθεί το Μοδιάνο για να γίνουν όλα αυτά, από τη στιγμή που σημειακά έχουν γίνει αναπλάσεις και μάλιστα με επιτυχία, αφού βελτίωσαν πολύ τις συνθήκες και έχουν εκτιμηθεί δεόντως κι από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ένα παραπάνω που πουλήθηκε το Μοδιάνο και θα γίνει πλέον δεδομένα μια σημαντική επένδυση. Δεν είναι νομίζω υπερβολή να ζητούμε αυτή η επένδυση να συμπαρασύρει κι άλλες...

Κάτι ανάλογο άλλωστε έχει γίνει σε πολλές αγορές μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, που πλέον αποτελούν πρότυπες αγορές οι οποίες βασίζονται στον κλάδο των τροφίμων και εκεί συγκεντρώνεται όλη η ζωή αστικών κέντρων μεγαλύτερων της Θεσσαλονίκης, που διατήρησαν τον τοπικό παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Απαραίτητο πάντα στοιχείο είναι η διασφάλιση της ιστορικής μνήμης και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών που έχει αποκτήσει στο πέρασμα των χρόνων η περιοχή. Θα μου φαινόταν ξένο να μπω μια μέρα σε αυτή την περιοχή και να βρεθώ μπροστά σε χλιδάτα μπαρ και lounge εστιατόρια και να μην έχω τους ήχους των χάλκινων στ' αυτιά μου, να μη συναντήσω οργανοπαίχτες, να μη μυρίσω ψησταριές και φρεσκοκομμένο καφέ, να μην μπορώ να αγγίξω τα φρέσκα φρούτα και να μην χαρώ τις παρέες που διασκεδάζουν.

Η πώληση του Μοδιάνο πρέπει να σημάνει ανάπλαση συνολικά της κεντρικής αγοράς της Θεσσαλονίκης, διότι η επένδυση των ιδιωτικών κεφαλαίων (θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα στη Θεσσαλονίκη) δεν θα έχει την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί για την περιοχή αν δε συνοδευτεί από παρεμβάσεις και στον υπόλοιπο χώρο.

Οι σύγχρονες εμπορικές εγκαταστάσεις και ο νέος πολυχώρος του Μοδιάνο για να δώσει στην πόλη αυτά που... υπόσχεται πρέπει να υποστηριχθεί.

Και δεν εννοώ να υποστηριχτούν οι επενδυτές. Επέλεξαν να επενδύσουν, άρα να πάρουν και τα όποια ρίσκα τους. Εννοώ ότι πρέπει να υποστηριχθεί η προοπτική που δίνει στην περιοχή η επένδυση. Να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, που έτσι κι αλλιώς είναι τοπόσημο, αλλά μπορεί να αποτελέσει πολλά παραπάνω. Να γίνει πραγματικά το επίκεντρο της ζωής της πόλης και ένας πόλος έλξης ασυναγώνιστος, καθώς διαθέτει τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε όλη τη Θεσσαλονίκη, μετά ίσως μόνο την παραλία της.

Ευχή είναι το βήμα των ιδιωτών να ακολουθήσουν και οι φορείς της πόλης και ειδικά ο δήμος, με ένα σχέδιο αναγέννησης της περιοχής.