Skip to main content

Πώς το ΔΝΤ έπεσε στην «παγίδα» που έστησε στην Ελλάδα

Ένα μέρος των τεχνοκρατών του Ταμείου, είχε φροντίσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης να ανέβει πολύ ψηλά ο πήχης των μέτρων.

Ακόμα δεν μπορούν να συνέλθουν στο ΔΝΤ από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε και υπέγραψε όλα τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεν είναι μυστικό ότι ένα μέρος των τεχνοκρατών του Ταμείου, που υποστηρίζει πως δεν πρέπει το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα για μία σειρά από λόγους, είχε φροντίσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης να ανέβει πολύ ψηλά ο πήχης των μέτρων που ζητούσε το Ταμείο ώστε να εξωθήσει τους Έλληνες να απαιτήσουν την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις. Όμως, αυτό δεν συνέβη.

Παρ' όλο που οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση κράτησαν περίπου ένα χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε όλα τα αιτήματα του ΔΝΤ. Κι όλα αυτά ενώ ο λογαριασμός που άφησε η διαπραγμάτευση στην ελληνική οικονομία είναι βαρύς – ενδεικτικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τον στόχο για ανάπτυξη για το 2017 από 2,7% στο 2%.

Κι έτσι, τώρα, στην Ουάσιγκτον «τρέχουν» για να δουν τι θα κάνουν με το θέμα του ελληνικού χρέους, που θα πρέπει με τη σειρά τους, να διαχειριστούν. Ήδη, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες των μελών του συμβουλίου, υπενθυμίζοντάς τους ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους από πέρυσι τον Μάιο είναι πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα οριστούν επ' ακριβώς και θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος το 2018 και όχι προηγουμένως. Αλλά αυτό, μάλλον, δεν τους αρκεί...