Skip to main content

Οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν πώς θα πάει η ελληνική οικονομία το 2016

Η πολιτική αβεβαιότητα του 2015 και η επιβολή των capital controls τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσαν τη σημαντικότερη ζημιά στην οικονομία.

Τι έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημία στην ελληνική οικονομία, το τελευταίο κρίσιμο εξάμηνο; Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις που δημοσιεύουν οι αναλυτές των μεγάλων οίκων αξιολόγησης του εξωτερικού, δύο ήταν τελικά τα μεγάλα προβλήματα και συγκεκριμένα:

α) η πολιτική αβεβαιότητα του 2015, η οποία σημαδεύτηκε από σχεδόν αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες και
β) η επιβολή των capital controls, στο τέλος του εφιαλτικού πρώτου εξαμήνου, πέρυσι που δύσκολα θα το ξεχάσουν δανειστές και αγορές.
Αυτά τα δύο δεδομένα ήταν που προκάλεσαν και τη μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στους αριθμούς.

Οι οίκοι συμφωνούν ότι σήμερα η πολιτική αβεβαιότητα έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι (δημοψηφίσματα κ.λπ.), ωστόσο το προηγούμενο διάστημα άφησε μια οικονομία «διαλυμένη», η οποία είχε ήδη υποστεί βαθιά ύφεση επί έξι χρόνια. Βεβαίως, η επαναφορά του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών δείχνει να ξαναχαλάει το κλίμα, αλλά ελπίζεται, προσωρινά.

Μ' αυτά και μ' αυτά, όμως, η Moody's βλέπει την ελληνική οικονομία να καταγράφει ύφεση 1,4% το 2015 και ύφεση 1% το 2016. Αυτό, διότι η οικονομία παραμένει εύθραυστη. Επίσης, οι τράπεζες –παρά την ανακεφαλαιοποίηση– δεν έχουν ακόμη τις δυνάμεις να χρηματοδοτήσουν την εγχώρια οικονομία. Ακόμη, οι περικοπές των δημοσίων επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν βοηθούν την ανάπτυξη.

Αντίθετα, σύμφωνα με την Fitch, η ελληνική οικονομία έχει «πιάσει πάτο» και έτσι οι αναπτυξιακές προοπτικές μεσο-μακροπρόθεσμα είναι μεγαλύτερες, αρκεί να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τους πιστωτές της.