Skip to main content

Στολίδι από τον ΣΒΒΕ παλιά αποθήκη του δήμου στα Σφαγεία (φωτο)

Ο ΣΒΒΕ δίνει ζωή στο παλαιό κτήριο κρεοσκοπικού ελέγχου. Για 10 χρόνια η παραχώρηση από τον δήμο, τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Συνδέσμου.

Νέα όψη θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα η περιοχή της 26ης Οκτωβρίου, μετά και την προ διετίας παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης στο διατηρητέο των παλαιών δημοτικών σφαγείων.

Αυτή τη φορά την αστική παρέμβαση με την αναβάθμιση ενός κτηρίου έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει η Εταιρεία Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, ένας φορέα που συστάθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.  

Πρόκειται για το παλαιό κτήριο κρεοσκοπικού ελέγχου, εμβαδού 839,02 τ.μ., που ανεγέρθη το 1964 στο χώρο των πρώην Δημοτικών Σφαγείων. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα την παραχώρηση του κτηρίου στην Εταιρεία Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης για δέκα χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο θα στεγάσει σύγχρονες υπηρεσίες.

Είχε προηγηθεί αίτημα προς τον κεντρικό δήμο της Εταιρείας Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, η οποία έχει ως κύριο σκοπό την προαγωγή του οράματος της μετεξέλιξης της πόλης ως του σημαντικότερου επιχειρηματικού και μεταποιητικού κέντρου της χώρας, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, προγραμματίζει την ανάπτυξη νέων σύγχρονων υπηρεσιών προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, με γνώμονα την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας της πόλης, γι’ αυτό απαιτούνται νέοι σύγχρονοι χώροι.

Μελλοντική εξωτερική άποψη

 

Το κόστος των παρεμβάσεων υπολογίζεται στις 900.000 ευρώ και αυτό θα καλυφθεί από χορηγίες μελών του ΣΒΒΕ. Ακόμα και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κατά τις εργασίες θα προέρχονται από επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου.

Στο κτίριο θα στεγαστούν λειτουργίες όπως η προβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας, η προώθηση της βιομηχανίας, η προβολή και διάδοση των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η δημιουργία ειδικών γραφείων για τη σύνδεση της βιομηχανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, η προβολή της μεταποίησης και η παροχή πολλαπλών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις σε θέματα επιχειρηματικής υποστήριξης, κατάρτισης, εξωστρέφειας , καινοτομίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Μελλοντική εξωτερική άποψη

 

Άποψη νέας εισόδου


Το συγκεκριμένο κτίριο γειτνιάζει με το ανακαινισμένο κτίριο των πρώην δημοτικών Σφαγείων,  LaBattoir, που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την υλοποίηση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, καθώς και οι εκδηλώσεις που έως σήμερα ο ΣΒΒΕ πραγματοποιεί σε διάσπαρτους χώρους στην πόλη.

Η παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ανακατασκευή του  κτηρίου, ώστε να καταστεί ο χώρος λειτουργικός θα πραγματοποιηθούν με δαπάνες της  Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας του ΣΒΒΕ, σύμφωνα με μελέτη που θα υποβληθεί στο Δήμο και τις αρμόδιες αρχές, διαφυλάττοντας τον χαρακτήρα του και σε απόλυτη αισθητική εναρμόνιση με το κτίριο των Σφαγείων που έχει ανακαινιστεί. Όλες οι επεμβάσεις, προσθήκες και βελτιώσεις θα παραμείνουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση αυτού.

Μετά την επέμβαση

 


Από την δημοτική αρχή εκτιμάται ότι «η παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου θα αναδείξει τον περιβάλλοντα χώρο των πρώην Δημοτικών Σφαγείων και θα προάγει τα τοπικά συμφέροντα με τη δημιουργία ανακαινισμένων κτιριακών υποδομών. Παράλληλα, θα ενισχυθεί μια υποβαθμισμένη περιοχή και θα δημιουργηθεί μια κυψέλη δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Μετά το πέρας της παραχώρησης το κτίριο θα αποδοθεί στο Δήμο ανακαινισμένο και λειτουργικό για μελλοντική χρήση εκ μέρους του με οποιοδήποτε τρόπο θωρεί ο Δήμος πρόσφορο και επωφελή για την άσκηση των λειτουργιών και της αποστολής του.