Skip to main content

Πώς θα διεξαχθεί το debate των πολιτικών αρχηγών στις 9 Σεπτεμβρίου

Για πρώτη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί θα απευθύνουν ο ένας στον άλλον ερώτηση και θα μπορούν να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει υποβληθεί νωρίτερα.

Με δύο βασικές καινοτομίες θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών των κομμάτων της διαλυθείσας Βουλής, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η συμφωνία της άτυπης Διακομματικής Επιτροπής, περιλαμβάνει για πρώτη φορά την δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να απευθύνουν ο ένας στον άλλον ερώτηση, καθώς και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει υποβληθεί προηγουμένως.

Οι όροι του debate περιλαμβάνονται σε κείμενο στο οποίο κατέληξε η άτυπη Διακομματική μετά από τρεις συνεχείς συσκέψεις:

«Όροι του DEBATE

Ημέρα: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου

Ωρα έναρξης: 21.00

Τόπος: Στούντιο της ΕΡΤ

Συντονιστής: Δημοσιογράφος της ΕΡΤ

Δημοσιογράφοι: Ερωτήσεις θα υποβάλουν εκπρόσωποι από τους πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1, ALPHA, E TV, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR.

Tους δημοσιογράφους τους επιλέγουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Μοναδική προϋπόθεση να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Θεωρείται αυτονόητο ότι οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική - προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - Άμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος σε δύο γύρους:Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του καθε Αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30''. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15'' και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.

Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

Σειρά δημοσιογράφων - καναλιών: Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ καθορίζεται από τους ίδιους.

Σειρά αρχηγών: Με την κοινοβουλευτική δύναμη»