Skip to main content

Πώς θα διαμορφωθούν τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων του Δ. Θεσσαλονίκης

Όλες οι χρεώσεις για το 2016 στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε δρόμους, πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα του δήμου Θεσσαλονίκης

Στα ίδια επίπεδα με τη φετινή χρονιά θα διατηρήσει και το 2016 ο δήμος Θεσσαλονίκης τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε δρόμους, πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα.

Την καθορισμό των τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών, υπεδάφους και λοιπών κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2016 καθώς και την είσπραξη του αναλογούντος τέλους θα εγκρίνει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο.

ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Το τέλος καθορίζεται κατά ζώνες, στις οποίες έχουν υπαχθεί οι περιοχές, οι πλατείες και οι δρόμοι, «με γνώμονα την δίκαιη επιβάρυνση των καταστηματαρχών ανάλογα με την κίνηση που παρουσιάζει η κάθε περιοχή».  

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημαρχίας Οικονομικών και Ανάπτυξης προτείνεται να ισχύσει για το νέο έτος:
 
- Για τα καταστήματα της πρώτης ζώνης τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 123 ευρώ/τ.μ. και εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης, καθώς και στον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία μέχρι και τη λεωφόρο Νίκης, για τα οποία ισχύει χρέωση 303 ευρώ/τ.μ..

Στην πρώτη ζώνη ανήκουν τα καταστήματα που βρίσκονται:

·    στην περιοχή που ορίζεται ως εξής: Εγνατία – Αγγελάκη, Μ. Ανδρόνικου, Βασιλέως Γεωργίου, λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Δωδεκανήσου, Εγνατία (και από τις δύο πλευρές).
·    στις οδούς 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη, καθώς και στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή.
·    στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οδό Μαρίας Κάλλας.
·    στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλίσσης Όλγας, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αργοναυτών, Έδισσον και Βασιλέως Γεωργίου (και από τις δύο πλευρές).

- Για τα καταστήματα της δεύτερης ζώνης ισχύει χρέωση 80 ευρώ/τ.μ.  Στη ζώνη αυτή ανήκουν:

·    η οδός Μοναστηρίου από τον αριθμό 1 μέχρι και το 95 και από τον αριθμό 4 μέχρι και το 26 (ιερός ναός Αγίων Πάντων),
·    οι οδοί Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Αγίων Πάντων, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Κολωνιάρη, Γρηγορίου Λαμπράκη, Διογένους, Δελφών, 26ης Οκτωβρίου (από Εγνατία μέχρι Πολυτεχνείου), Επταπυργίου, Κωνσταντινουπόλεως, Κλεάνθους, Καυτανζόγλου, Μηνά Πατρικίου, Παπάφη (και από τις δύο πλευρές), καθώς και η λεωφόρος Στρατού.
·    η περιοχή που περικλείεται από τη Λαγκαδά, τη Δεμερτζή, την Παναγίας Φανερωμένης, την Κλαυδιανού, την Αυρηλιανής, την πλατεία Μουσχουντή, την Ολυμπιάδος, την Κασσάνδρου, την Εθνικής Αμύνης, την Εγνατία και τη Λαγκαδά.

- Για τα καταστήματα της τρίτης ζώνης τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 51 ευρώ/τ.μ.. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται όλες οι υπολειπόμενες περιοχές της δημοτικής ενότητας Θεσσαλονίκης.

- Για τα καταστήματα της τέταρτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, η χρέωση παραμένει στο ποσό των 16 ευρώ/τ.μ.

Πεζόδρομοι – Λαδάδικα

- Στην πρώτη ζώνη τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 195 ευρώ/τ.μ. το χρόνο

Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας η χρέωση είναι στα 232 ευρώ/τ.μ. το χρόνο, ενώ στους πεζοδρόμους Γ. Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας στα 195 ευρώ το τ.μ.

Η χρέωση ανέρχεται:

-Στα 212 ευρώ/τ.μ. για την περιοχή των κάτω Λαδάδικων (η οποία περικλείεται από τις οδούς Αβέρωφ, Αξιού, Κουντουριώτη, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Κουντουριώτη, Βότση και Αβέρωφ).

Στα 303 ευρώ/τ.μ. στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους

Στα 206 ευρώ/τ.μ. στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος, Καλαποθάκη και  Δημητρίου Γούναρη (από τη Μητροπόλεως μέχρι και την Τσιμισκή), στους πεζόδρομους των αγορών Βλάλη (Σπανδωνή, Κυδωνιάτου, Ασκητού, Βλάλη, Μενεξέ, Σολωμού) Βατικιώτη (Μπαλάνου, Δραγούμη, Βαρδαμαλή, Βατικιώτου, Αυγερινού, Παπαμάρκου, Δημητσά) και Μπεζεστένι (Σολωμού, Παπαδοπούλου, Καρίπη, Κουντουρά

- Στη δεύτερη ζώνη (Βαμβακά, Ζεφύρων, Παπαγεωργίου(μισός), Μελενίκου, Γούναρη (πάνω από Εγνατία) τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 112 ευρώ/τ.μ.

- Στην τρίτη ζώνη (Χειμαάρας, Ζαλοκώστα, Κοσμοπούλου, Χατζηκυριάκου) η χρέωση είναι 73 ευρώ/τ.μ.

- Στην τέταρτη ζώνη τα τέλη παραμένουν στο ύψος των 35 ευρώ/τ.μ.

Για την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Μανόλη Ανδρόνικου, Νικολάου Γερμανού και το πάρκο της ΧΑΝΘ ορίζεται τέλος 60 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο.

Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 2,00 μ. ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδιο, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία.

Σε πλατείες και πάρκα

- Στην πρώτη ζώνη τα τέλη ορίζονται σε 189 ευρώ/τ.μ.

Για την πλατεία Αριστοτέλους η χρέωση είναι 303 ευρώ/τ.μ., για την πλατεία Άθωνος 206 ευρώ/τ.μ. και για την πλατεία Ναβαρίνου 212 ευρώ/τ.μ.

- Στη δεύτερη ζώνη (πλατεία Δημοκρατίας) τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 93 ευρώ/τ.μ. (από 98 ευρώ/τ.μ. φέτος).
- Στην τρίτη ζώνη η αντίστοιχη χρέωση διαμορφώνεται σε 61 ευρώ/τ.μ.
- Στην τέταρτη ζώνη η τιμή παραμένει στο ποσό των 35 ευρώ/τ.μ.

Όταν το ίδιο κατάστημα τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα και εντός του πάρκου και στο πεζοδρόμιο, η τιμή χρέωσης είναι ενιαία και είναι η μεγαλύτερη.

Στις παραδοσιακές αγορές – εμπορεύματα

Σε όλους τους δρόμους και πεζόδρομους της αγοράς «Βλάλη (Καπάνι)», «Βατικιώτη» & «Μπεζεστένι» καθώς και τα παλαιοπωλεία της περιοχής Μπιτ Παζάρ (Τοσίτσα, Καρμπολά κλπ), στο πλαίσιο της προσπάθειας του δήμου για την ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και την ενίσχυση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, θα καταβάλλεται τέλος 65,00 ευρώ το τ.μ ανά έτος από 114,75 ευρώ/τ.μ.
 
Για τα ανθοπωλεία οδού Βασ. Ηρακλείου το τέλος διαμορφώνεται σε 2,348 ευρώ το χρόνο το καθένα και για εμβαδόν κοινοχρήστου χώρου 12 τ.μ. στον οποίο περιλαμβάνεται και ο καλυμμένος με το περίπτερο κοινόχρηστος χώρος, ανεξάρτητα από την διάρκεια χρήσης του χώρου αυτού. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργήσει καθόλου στο   διάστημα από  1-1-2016  έως 31-12-2016 κάποιο από τα ανθοπωλεία αυτά, ορίζεται τέλος χρήσης του καλυμμένου μόνο κοινόχρηστου χώρου (δηλ. 12 τμ.) που καταλαμβάνεται από το ήδη υπάρχον περίπτερο 1.030 ευρώ το χρόνο. Στα παραπάνω τέλη γίνεται μείωση 50%, λόγω των έργων ανάπλασης που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κέντρου της πόλης και της εναρμόνισής του με τον περιβάλλοντα ιστορικό τόπο.  

Η είσπραξη του αναλογούντος τέλους θα γίνεται ως εξής:

Α) Για τις επιχειρήσεις που ανανεώνεται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου:

1. Για ποσό από 1 – 400,00 ευρώ εφάπαξ καταβολή έως 29/2/2016 και χορήγηση της άδειας  χρήσης κοινόχρηστου χώρου.
2. Για ποσό από 400,01 έως 1.000,00 ευρώ σε 2 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι 29/02/2016 και η δεύτερη μέχρι 30/04/2016.
3. Για ποσό από 1.000,01 έως 2.000,00 ευρώ σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι 29/02/2016, η δεύτερη μέχρι 30/04/2016 και η τρίτη μέχρι 31/06/2016.
4. Για ποσό από 2.000,01 ευρώ και πάνω σε 4 διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι 29/02/2016 το ύψος της οποίας θα ανέρχεται στο 30% του ετήσιου τέλους και τρεις ισόποσες του υπολειπόμενου ετήσιου τέλους έως 30/04/2016, έως 30/06/2016 και έως 31/08/2016 αντίστοιχα.

Β) Για τις επιχειρήσεις που εκδίδεται για πρώτη φορά άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου:

1. Για ποσό από 1 – 400,00 ευρώ εφάπαξ καταβολή εντός 30 ημερών από την τελευταία έγκριση. (π.χ. έγκριση τροχαίας 20/9/2016 – εμπρόθεσμη καταβολή έως 19/10/2016).
2. Για ποσό από 400,01 ευρώ και πάνω σε 2 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία δόσης την 31η Οκτωβρίου 2016.