Skip to main content

Πώς ο Μπουτάρης «αθώωσε» τον Παπαγεωργόπουλο για την Παγία

Γιατί η πολιτική αγωγή ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων στη δίκη της Παγίας στον δήμο Θεσσαλονίκης για τα κακουργηματικά αδικήματα.

του Δημήτρη Παπανίκου

Την περασμένη Τρίτη, ο εισαγγελέας του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Βασίλης Τσαρδάκας, στην αγόρευσή του μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης μαρτύρων στη δίκη της Παγίας, πρότεινε την ενοχή μόνον της διαχειρίστριας του συγκεκριμένου λογαριασμού και την πλήρη απαλλαγή των υπολοίπων 15 κατηγορουμένων.

Μεταξύ αυτών του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και τριών πρώην αντιδημάρχων (Αναστάσιου Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θόδωρου Αθανάσαρου).

Σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα Εφετών τα πολιτικά πρόσωπα δεν είχαν καμία ευθύνη καθώς απλώς διαβίβαζαν στα αρμόδια όργανα του δήμου, τη δημαρχιακή επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, όπως ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν.

Εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο και από την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ήταν το γεγονός ότι με αυτήν ταυτίστηκε ουσιαστικά και η εκπροσωπούσα τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, πολιτική αγωγή. Κατά τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι της διοίκησης του δήμου ζήτησαν την ενοχή των πρώην πολιτικών προσώπων μόνον για την έλλειψη εποπτείας επί των υφισταμένων υπαλλήλων, αδίκημα το οποίο συνιστά πλημμέλημα και έχει ήδη παραγραφεί. Για τις υπόλοιπες βαρύτατες κατηγορίες της απάτης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης κ.λπ. συμφώνησαν με την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr, σε σύσκεψη η οποία έγινε στο γραφείο του κ. Μπουτάρη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης για την Παγία, οι συνήγοροι του δήμου είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι «δύσκολα μπορούν να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα».

Τι είχε πει ο Γ. Μπουτάρης

Προάγγελος της στάσης την οποία τήρησε η πολιτική αγωγή θα μπορούσε να θεωρηθεί η μακρά μαρτυρική κατάθεση που είχε δώσει κατά την ακροαματική διαδικασία τον περασμένο Νοέμβριο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε μεταξύ άλλων τότε στο δικαστήριο πως «εγώ ξέρω ότι για όλα φταίει ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, γιατί αυτός οφείλει να προστατέψει τον δήμαρχο. Θα έφταιγα κι εγώ, διότι εγώ του μεταβίβασα αυτήν την ευθύνη. Στον αντιδήμαρχο μεταβιβάζεις αρμοδιότητα, αλλά πρέπει να τον ελέγχεις». Συγχρόνως, όμως, είχε αναφέρει ότι «μπορεί να μην είχαν πρόθεση, αλλά να παρέλειψαν να κάνουν ελέγχους. Αν δεν έχεις τα μάτια σου ανοικτά σε κλέβουν» και είχε προσθέσει: «συνήθως ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν φταίνε. Οι αιρετοί έχουν την πολιτική εποπτεία και υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Δεν θέλω να υπερασπιστώ κανέναν κατηγορούμενο». Ο κ. Μπουτάρης είχε πει επίσης ότι «τώρα ο αντιδήμαρχος ελέγχει τα τιμολόγια. Τότε δεν ξέρω γιατί δεν γινόταν αυτό. Αν ο διευθυντής (σ.σ. της οικονομικής υπηρεσίας) κουκουλώσει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί την κατάσταση, τότε και ο αντιδήμαρχος δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί είναι με κλειστά μάτια».

Αντίθετη στάση στην υπεξαίρεση

Η στάση της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Παγίας, ανασύρει στην επιφάνεια τον καβγά που είχε ξεσπάσει στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» εξ αιτίας των καταθέσεων του δημάρχου και αντιδημάρχων στη δίκη της υπεξαίρεσης με κατηγορούμενους και τότε τα ίδια πολιτικά πρόσωπα. Πάντως, σε εκείνη τη δίκη η πολιτική αγωγή είχε ταχθεί υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων, πρώην πολιτικών προσώπων. Ο μεγάλος θόρυβος είχε προκληθεί από την κατάθεση του τότε αντιδημάρχου Χασδάι Καπόν ο οποίος είχε κινηθεί σε αντίθεση κατεύθυνση σε σχέση με τη μαρτυρική κατάθεση του κ. Μπουτάρη. Ο δήμαρχος είχε καταθέσει τότε ότι ο τέως δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, «δεν γίνεται να μην γνώριζε για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης». Στο ίδιο πνεύμα είχαν κινηθεί και οι καταθέσεις του τότε προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, του τότε αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη και του γενικού γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρρά.

Αντιθέτως, ο κ. Καπόν είχε πει πως «εγώ δεν έχω σαφή στοιχεία ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος πήρε χρήματα». Είχε εκτιμήσει, επίσης, πως οι κατηγορούμενοι πρώην αντιδήμαρχοι δεν θα μπορούσαν, λόγω της διάρθρωσης του δήμου και των αρμοδιοτήτων τους, να έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ο κ. Καπόν είχε πει ότι, κατά την εκτίμησή του, ούτε ο κ. Αθανάσαρος ούτε ο κ. Ζορπίδης συμμετείχαν στην υπεξαίρεση. Επιπλέον, ο πρώην αντιδήμαρχος είχε εκτιμήσει ότι η υπεξαίρεση φθάνει περίπου στα 21 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση που ανέβασε το καταχρασθέν ποσόν στα 51,4 εκατ. ευρώ (στα 17,9 το υπολόγισε τελικά το δικαστήριο).

Μια απόφαση που έμεινε κρυφή

Η κατάθεση του κ. Καπόν είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της παράταξης Μπουτάρη. Το θέμα είχε απασχολήσει επανειλημμένως τα όργανα της παράταξης (δημοτική ομάδα, συντονιστικό). Μάλιστα, το 15μελες Συμβούλιο της «Πρωτοβουλίας», στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2012 είχε λάβει απόφαση για το θέμα την οποία, όμως, δεν δημοσιοποίησε ποτέ καθώς στο τέλος υπήρχε η υπογραμμισμένη σημείωση: «Το κείμενο της απόφασης αυτής είναι αυστηρά εσωτερικό, τίθεται υπόψη του δημάρχου και δεν δίνεται στη δημοσιότητα».

Η απόφαση εκείνη (εδώ ολόκληρη) ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ‘Πρωτοβουλία’ εμμένει σταθερά στις απόψεις της περί ευθύνης της προηγούμενης διοίκησης και, επομένως, αποδοκιμάζει πολιτικά το περιεχόμενο της κατάθεσης του αντιδημάρχου Χ. Καπόν, διότι θεωρεί α) ότι αν είχε όντως συνειδησιακό πρόβλημα ή και άλλην άποψη για την υπόθεση, όπως έχει κάθε δικαίωμα, θα όφειλε να ζητήσει εγκαίρως να εξαιρεθεί από την παρουσία του ως μάρτυρα πολιτικής αγωγής, και β) ότι με την κατάθεσή του ήρθε σε ευθεία αντίθεση με την πάγια άποψη της ‘Πρωτοβουλίας’ για τις ευθύνες της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αποδυναμωθεί η θέση της παράταξης στη διεξαγόμενη δίκη αλλά και στην κοινωνία της πόλης με τον πλαστό διαχωρισμό σε ‘ειλικρινείς’/‘ευσυνείδητους’ και ‘λιγότερο ειλικρινείς/ ευσυνείδητους’».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι «αν αποδεχτούμε τα λεγόμενα του Χ. Καπόν, η πολιτική μας άποψη για την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά επί ‘συστήματος Παπαγεωργόπουλου’, αλλά και η βάσει αυτής της άποψης πορεία της παράταξης ακυρώνεται». Και κατέληγε η απόφαση ότι «με βάση τα παραπάνω, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κίνησης, αφού έλαβε υπόψη και τις απόψεις που εκτέθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας στις 30/11, όπου η στάση του Χ. Καπόν δεν βρήκε ούτε έναν υποστηρικτή, τάσσεται ομόφωνα υπέρ της παραίτησης ή της αντικατάστασης του Χ. Καπόν, καλεί τον ίδιο να παραιτηθεί και, αν αυτό δεν συμβεί, εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης να πάρει τις δέουσες αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη και όσα προεκτέθηκαν».

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, όταν η αντιπροσωπεία τους 15μελους Συμβουλίου επέδωσε την απόφαση αυτή στον κ. Μπουτάρη, εκείνος την έσκισε μπροστά τους και φυσικά δεν την υλοποίησε ποτέ.