Skip to main content

Πώς μια 80χρονη ξεσκέπασε σπείρα απατεώνων στη Θεσσαλονίκη

Τα μέλη προσποιούνταν κατά περίπτωση τους νοσοκομειακούς γιατρούς ή δικηγόρους και πλησίαζαν ηλικιωμένους για να τους αποσπάσουν χρήματα

Φρένο στη δράση κυκλώματος που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες έβαλε η οξυδέρκεια μας 80χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέλη του κυκλώματος προσποιούνταν κατά περίπτωση τους νοσοκομειακούς γιατρούς ή δικηγόρους και πλησίαζαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, έλεγαν στα ανυποψίαστα θύματα ότι χρειάζονται χρήματα είτε για εσπευσμένη εισαγωγή συγγενών τους σε νοσοκομεία είτε για υπήρξε άμεση ανάγκη νομικής υπεράσπισης μετά από τροχαίο ατύχημα.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη σε μία 80χρονη γυναίκα, η οποία ήταν ενημερωμένη για τη δράση ανάλογων απατεώνων.

Ένα από τα μέλη του κυκλώματος, προφανώς ο αρχηγός, την ενημέρωσε ότι ο γιος της έχεις πέσει θύμα τροχαίου και τη ζήτησαν 5.000 ευρώ. Τότε, η γυναίκα ζήτησε χρόνο για να συγκεντρώσει τα χρήματα και ενημέρωσε την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και εντόπισαν έναν 59χρονο ο οποίος συνελήφθη.  

Ο δράστης ενεργούσε κατ΄ εντολή του αρχηγού της οργάνωσης η οποία είχε τουλάχιστον πέντε μέλη Έλληνες ή αλλοδαπούς που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Ο αρχηγός τηλεφωνούσε στα θύματα από τη Βουλγαρία και οι συνεργάτες στη Θεσσαλονίκη πήγαιναν και μάζευαν τα λεφτά.

Συνολικά σε δύο μήνες εξαπατήθηκαν 13 πολίτες και τα μέλη της σπείρας αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλα 39 άτομα. Συνολικά απέσπασαν 67.000 ευρώ ενώ προσπάθησαν να αρπάξουν 320.500 ευρώ. Μάλιστα, σε μια μόνο περίπτωση οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από μια άλλη 80χρονη 39.000 ευρώ.

Το κύκλωμα εντόπιζε τα θύματα μέσω τηλεφωνικού καταλόγου και κατάφεραν να τους πιάνουν συζήτηση και να εκμαιεύουν στοιχεία για την οικογενειακή τους κατάσταση.

Ο ταξίαρχος Κ. Ζησιμόπουλος έκανε έκκληση προς τους πολίτες να μη πείθονται εύκολα όταν προσεγγίζονται από αγνώστους που τους ζητάνε χρήματα.