Skip to main content

Πώς το μέλλον του Κιλιάν Μπαπέ επηρεάζει την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του γαλλικού πρωταθλήματος

Μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Γάλλου σούπερ σταρ από την Παρί θα φέρει πτώση στη χρηματιστηριακή αξία των τηλεποπτικών δικαιωμάτων της League 1

Το μέλλον του Κιλιάν Μπαπέ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης της Ligue 1 και προφανώς, ανάλογα με την εξέλιξη, θα υπάρξει θετικός ή αρνητικός αντίκτυπος στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν «γεμάτο» ειδησεογραφικά για τον άσο της Παρί Σεν Ζερμέν. Αρνούμενος να ανανεώσει το συμβόλαιο του (σ.σ. μέχρι το 2025), ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από την περιοδεία στην Ιαπωνία. Με την παράλληλη απειλή του Νασέρ Αλ Κελαϊφί, να τον παραχωρήσει εάν δεν επεκτείνει την συνεργασία τους. Εκείνη την εποχή, η διοργανώτρια του σαμπιονά (LFP) βελτίωνε τις τελικές λεπτομέρειες της πρόσκλησής ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα της L1 (περίοδος 2024-2029), η έναρξη του οποίου είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου και οι απαντήσεις από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς αναμένονταν έναν μήνα αργότερα.

Η συγκυρία αυτής της κρίσης είχε ανησυχήσει τους ιθύνοντες, οι οποίοι είχαν προβλέψει τις αποχωρήσεις των Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, αλλά όχι αυτή του Μπαπέ. Και η παραμονή του νεαρού επιθετικού, προσέφερε ανακούφιση, δεδομένης της χρηματιστηριακής αξίας του Μπαπέ και στα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Οι σχετικές επαφές της LFP κηρύχθηκαν ανεπιτυχείς στις 17 Οκτωβρίου, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προτάσεων. Έκτοτε, οι εξωχρηματιστηριακές διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Βενσάν Λαμπρίν, τον πρόεδρο της League, και τις ομάδες του. Κατέληξαν σε μια προσφορά από την DAZN, την βρετανική εταιρεία που θέλει ολόκληρο το πρωτάθλημα, αλλά δεν έχει συμπεριλάβει τα ποσά για εγχώρια δικαιώματα (περίπου 700 εκατ. ευρώ) που αναμένει η LFP, ελπίζοντας σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Το Amazon Prime Video, η αμερικανική πλατφόρμα που μεταδίδει ήδη 7 από τους 9 αγώνες της L1, θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεχίσει, εκτός από το DAZN. Οπως και το beIN Sports, ακόμη κι εάν ο γαλλο-Καταρικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας εξακολουθεί να είναι διστακτικός προς το παρόν.

Την επόμενη εβδομάδα, έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις μεταξύ της Λίγκας και των ενδιαφερόμενων ραδιοτηλεοπτικών φορέων για να προσπαθήσουν να επιλύσουν την κατάσταση. Σε μία χρονική συγκυρία που συμπίπτει με τις σκέψεις της οικογένειας Μπαπέ, που διχάζεται ανάμεσα σε μια αναχώρηση για την Ρεάλ Μαδρίτης, για έναν άλλο μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο ή μια μακροπρόθεσμη παράταση στην Παρί σεν Ζερμέν.

Σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, καθώς τα αθλητικά δικαιώματα αντιμετωπίζουν αποπληθωρισμό σχεδόν παντού στον κόσμο, η τελική απόφαση του επιθετικού δεν είναι ασήμαντη για την L1. Εάν φύγει από την Γαλλία, θα είναι ένα λιγότερο επιχείρημα για να πεισθεί το DAZN και άλλοι φορείς να κάνουν μια επιπλέον οικονομική προσπάθεια. Αλλά εάν παραμείνει στην Παρί ΣΖ για τέσσερα ή πέντε επιπλέον χρόνια, περίπου όσος και ο χρόνος για τα δικαιώματα που διατίθενται προς πώληση, οι ηγέτες της Λίγκας θα επωφεληθούν από ένα πολύ χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο.